Στο δεύτερο αφιέρωμα, θα ασχοληθούμε με τον Γιάννη Κυράστα, ο οποίος φόρεσε με μεγάλη επιτυχία τις φανέλες των αιωνίων, ενώ πέτυχε και σπουδαία πράγματα ως προπονητής.
Γεννημένος στον Πειραιά στις 25 Οκτωβρίου του 1952, ο Κυράστας έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στα τσικό του Ολυμπιακού. Δείχνοντας αρκετά καλά στοιχεία, το 1972 στα 19 του χρόνια, πήρε τις πρώτες του συμμετοχές με τους Ερυθρόλευκους, σε μία κατά ομολογία μεγάλη ομάδα, έχοντας στην σύνθεση του μεγάλους παίκτες, όπως ο Δεληκάρης, ο Περσίας, ο Κελεσίδης, ο Τριαντάφυλλος, ο Κουσουλάκης και άλλοι.
Στον Ολυμπιακό έμεινε μέχρι την σεζόν 1981, καταγράφοντας συνολικά 207 αγώνες και 4 τέρματα, ενώ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα τις σεζόν 1973, 1974, 1975, 1980, 1981 αλλά και 3 κύπελλα τις σεζόν 1973, 1975, 1981. Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, ήταν ένα από τα πρόσωπα του καλοκαιριού καθώς είχε γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα γύρω από το όνομα του, για το που τελικά θα καταλήξει.
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ως ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, τον προσέγγισε και τελικά πήρε την απάντηση που ηθελε και ο Κυράστας φόρεσε τελικά την φανέλα του Παναθηναϊκού. Με τους Πράσινους, αγωνίστηκε κυρίως στην θέση του κεντρικού αμυντικού, αφήνοντας το δεξί άκρο της άμυνας που αγωνιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Η συμβολή του και στον έτερο αιώνιον ήταν σπουδαία. 131 επίσημες συμμετοχές, 1 γκολ δύο πρωταθλήματα 1984, 1986 και τρία κύπελλα 1982, 1984, 1986. Επίσης ήταν μέλος και της ομάδας η οποία την σεζόν 1984-85 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκεί όπου αποκλείστηκε από την σπουδαία Λίβερπουλ. Μέλη εκείνης της ομάδας, ήταν ο Ρότσα, ο Σαραβάκος, ο Θανάσης Δημόπουλος, ο Μαυρίδης, ο Ζάετς και άλλοι. Το 1986 έκλεισε την καριέρα του στα 34 του, σε μία πλήρης καριέρα από συμμετοχές από τίτλους και από Ευρωπαϊκές διακρίσεις.
Όσον αφορά την Εθνική Ελλάδος, αγωνίστηκε από το 1974 μέχρι το 1985 καταγράφοντας 46 συμμετοχές, με μεγαλύτερη επιτυχία την παρουσία στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ιταλίας το 1980, η οποία ήταν η πρώτη παρουσία της Εθνικής στα τελικά διοργάνωσης.
Από εκεί και πέρα, ο Κυράστας έκανε σπουδαία πράγματα και ως προπονητής. Αρχικά ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο, από τον Εθνικό Ελληνορρώσων, ομάδα των τοπικών κατηγοριών της Αθήνας, για να εργαστεί στη συνέχεια στο Μεσολόγγι, την Προοδευτική, τον Εθνικό Πειραιά, τον Πανιώνιο και τον Παναργειακό. Το 1995 έκανε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική, όταν ανέλαβε τον Εθνικό Πειραιώς και συνέχισε με τον Πανιώνιο 1997 και τον Πανηλειακό 1997-1999.
Την σεζόν 1999-2000, πήγε στην ομάδα που αγαπήθηκε περισσότερο, τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα εκείνη, ήταν ένα βήμα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν, όμως ο Ολυμπιακός έκοψε πρώτος το νήμα, σε μία περίοδο όπου ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος, ωστόσο έχει μείνει η πικρία στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού λόγω της κακής διαιτητικής συμπεριφοράς στην ομάδα τους.
Την επόμενη σεζόν, βρέθηκε στον Ηρακλή, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2001, αλλά παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθεί με την οικογένεια του.
Ο Γιάννης Κυράστας, άφησε την τελευταία του πνοή, την πρωταπριλιά του 2004 έπειτα από μάχη με καλπάζουσα μορφή γάγγραινας. Έπειτα από λίγες εβδομάδες, οι Πράσινοι κατακτούν το νταμπλ και το σύνθημα της κερκίδας ήταν, «Αυτή η κούπα θα φτάσει στ’ άστρα για τον Γιάννη τον Κυράστα».
Οι συμπαίκτες, οι αντίπαλοι και οι φίλαθλοι έχουν να λένε για το ήθος του Κυράστα, καθώς και για το ποδοσφαιρικό πάθος το οποίο είχε. Το παρατσούκλι του ποδοσφαιρικά ήταν μπογιατζής, καθώς πρώτου γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, δούλευε ως ελαιοχρωματιστής. Ένας πολύ σπουδαίος αμυντικός, αλλά και προπονητής ο οποίος έφυγε πρόωρα.