Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Εν αρχή, ην ο φόβος!

Πώς φτάσαμε από, το να είναι ο ΠΑΟΚ η ομάδα που τρομοκρατούσε τον αντίπαλο μόνο και μόνο με την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο, στο να δημιουργεί την αίσθηση στον κάθε αντίπαλο πως θα μπορέσει να πάρει από τον δικέφαλο το αποτέλεσμα αν κάνει μία έστω στοιχειωδώς ποδοσφαιρική εμφάνιση απέναντί του;

Η περίοδος που διανύει ο Δικέφαλος δεν είναι απλώς μία περίοδος αγωνιστικής κρίσης. Κάθε άλλο. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι αποτέλεσμα της υπαρξιακής κρίσης που βίωσε μετά το νταμπλ και του χάσματος που δημιουργήθηκε με τον Ρασβάν Λουτσέσκου (χάσμα που επέφερε και την απομάκρυνσή του-πώλησή του) και γιγαντώθηκε με την υπόθεση-εφεύρεση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Το project που έφερε τις επιτυχίες την τριετία 2016-2019 (φέρνω παίκτες που θα μου κάνουν τη δουλειά έστω κι ας πληρώσω μια υπεραξία) άλλαξε άρδην από εκείνο το σημείο και μετά, με μία μεταγραφική πολιτική η οποία δεν είχε ξεκάθαρο σκεπτικό και με μηδενική ποδοσφαιρική λογική. Και εξηγούμαι.

Το καλοκαίρι του 2016, με τον Βλάνταν Ίβιτς στο τιμόνι της ομάδας και τον Λούμπος Μίχελ επικεφαλής του διοικητικού και μεταγραφικού σχεδιασμού, ο ΠΑΟΚ στήνει τις βάσεις του γκρουπ το οποίο μέχρι σήμερα κυριάρχησε στην καθημερινότητα του club (Matos, Crespo, Varela, Canas, Biseswar, Sakhov,Brkic,Thiam,Djalma). Τον χειμώνα εμπλουτίζεται το ρόστερ με τις άκρως στοχευμένες προσθήκες των Pedro Henrique και Alexandar Prijovic ώστε να μετουσιωθεί σε αριθμούς η υπεροχή του ΠΑΟΚ σε τελικές, καθώς μέχρι και την έλευσή τους ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος στις τελικές στο πρωτάθλημα ενώ ήταν κάτω από την πεντάδα σε γκολ, με τον βαθμολογικό πίνακα να είναι αμείλικτος καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν εκτός στόχων φαινομενικά τον Γενάρη. Το αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να τερματίσει 2ος, με διαφορά 3 πόντων από τον πρώτο Ολυμπιακό (έξι αν προστεθεί και το -3 με το οποίο ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ). Τι είναι αξιοσημείωτο ως προς την στατιστική μέσα στη σαιζόν; ΤΑ ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ! Ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος σε κλεψίματα στο γκρουπ των ομάδων που κόντραρε. Κι εξηγώ: ΠΑΟΚ 830/ΟΣΦΠ 543/ΑΕΚ 522/ΠΑΟ 643. Ομοίως και τα επόμενα χρόνια: 2017-18 (ΠΑΟΚ 597/ΟΣΦΠ 427/ΑΕΚ 415) και 2018-19 (ΠΑΟΚ 623/ΟΣΦΠ 527/ΑΕΚ 258/ΑΡΗΣ-κρατήστε το αυτό για την συνέχεια-692) Πάντοτε πρώτος από τους ανταγωνιστές! Το ίδιο ισχύει και στα επόμενα χρόνια(Με Άμπελ/Πάμπλο Γκαρσία) ούσα η δεύτερη ομάδα σε κλεψίματα αλλά πλέον είναι η πρώτη σε λάθη(την χρονιά του νταμπλ ήταν προτελευταία σε λάθη. Τι γίνεται φέτος; Ο ΠΑΟΚ είναι προτελευταίος σε όλο το πρωτάθλημα σε κλεψίματα! Την στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, ο ΠΑΟΚ αριθμεί 223 κλεψίματα με τον Ολυμπιακό να αριθμεί 270! 47 παραπάνω κλεψίματα σε 12 αγώνες! Κοιτώντας και τα λάθη (511 ο ΠΑΟΚ έναντι των 447 του Ολυμπιακού και των 448 της ΑΕΚ) ολοκληρώνεται το παζλ του μέχρι τώρα ναυαγίου του ΠΑΟΚ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα 51 λάθη έγιναν σε ένα μόνο ματς, αυτό με τον Άρη!! Ένα από αυτά τα 51 οδήγησε στο 0-1! (το αν ήταν φάουλ είναι μια άλλη συζήτηση).

Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει την μαλθακότητά του, να βρει τους παίκτες εκείνους, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να κάνουν το ποδοσφαιρικό bullying που έκανε ο Matos ο Canas ή ακόμα ο αδικημένος Πέλκας στον αντίπαλο ή να ρίξουν μερικές “ποδοσφαιρικές ψιλές όταν παραστεί ανάγκη. Άλλωστε, στα 33,34,35 υπάρχουν φορές που θέλεις αλλά δεν μπορείς! Σε ένα ποδόσφαιρο, που το τρέξιμο (η επιθετικότητα και οι εντάσεις που βγάζεις σε αυτό) έχει γίνει πλέον πολύ περισσότερο σημαντικό από την τεχνική αρτιότητα και υστερεί μόνο στην πνευματική προσήλωση ως προς την σημαντικότητα, ο ΠΑΟΚ οφείλει πρώτα πρώτα στον εαυτό του την θωράκιση του γκρουπ, του ρόστερ, με τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν πρωταθλητή. Και τα κλεψίματα είναι ο καθρέφτης της θέλησης να πετύχεις τον σκοπό σου και να προστατέψεις την εστία σου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ