Η κανονική διάρκεια της Superleague Interwetten ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει ένα πρώτο «ρεζουμέ» του τι είδαμε από τον Σεπτέμβρη ίσα με τώρα. Το πού διακρίθηκε και που υστέρησε η κάθε ομάδα και τι ήταν τελικά αυτό που έκανε τη διαφορά. Ήταν εν τέλει ο Ολυμπιακός τόσο μπροστά από όλους τους άλλους ή ο Απόλλων τόσο πίσω;
ΕΠΙΘΕΣΗ
Πολλή συζήτηση σήκωσε το πρόσφατο πρωτοσέλιδο εφημερίδας φίλα προσκείμενης στην ΑΕΚ σχετικά με την επίθεση της ομάδας. Η ΑΕΚ είχε την καλύτερη παραγωγή ευκαιριών στο πρωτάθλημα. Ουδέν αληθέστερο τούτου. Ο «Δικέφαλος των Αθηνών» έφτιαξε 325 τελικές σε αυτούς τους 26 αγώνες, ήτοι 12,5 τελικές ανά αγώνα. Οι «κιτρινόμαυροι» ωστόσο δυσκολεύτηκαν αρκετά στον τομέα “γκολ”. 1 γκολ ανά 7,7 τελικές επέτυχε η ομάδα των Αθηνών κατατάσσοντάς την 5η στην κατάταξη. Ποσοστά διόλου κολακευτικά για ένα ρόστερ που περιλαμβάνει Αραούχο, Τζούμπερ, Σαχόφ και Λιβάι. Η πιο εύστοχη ομάδα υπήρξε ο ΠΑΟΚ με το ποσοστό του να είναι το 1/5,9. Όχι κάτι εξαιρετικό αλλά είναι αρκετά καλό. Πέρσι ο Ολυμπιακός είχε το αρκούντως ελκυστικό 1/5! Την καλύτερη επίδοση βάσει απόλυτων αριθμών είχε ο ΠΑΟΚ με 50 γκολ, 3 παραπάνω από τον πρωτοπόρο στη βαθμολογία Ολυμπιακό. Ενδεικτικό, από την άλλη, της θέσης του είναι η αποτελεσματικότητα του Απόλλωνα. Ο ουραγός έχει πετύχει τον απογοητευτικό αριθμό των 9 γκολ με το αξιοθρήνητο 1/19,6 στην αποτελεσματικότητά του. Νομοτελειακά δεν μπορείς να ζητάς κάτι! Το πιο παράδοξο της ανάλυσης είναι η επίδοση του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» είχε αρκετά ξεσπάσματα μέσα στη σαιζόν στο σκοράρισμά του με αποτέλεσμα να έχει μεν την τέταρτη επίθεση, αλλά να έχει την δεύτερη θέση στην ευστοχία με 1/6,1 έχοντας μάλιστα τον πιο εύστοχο παίκτη του πρωταθλήματος μετά τον Κουρτιτς (1/3,1). Ο Καρλίτος έχει μια αποτελεσματικότητα 1/3,2, ενδεχομένως ένα ποσοστό που θα ζήλευαν φορ των top πρωταθλημάτων. Έκπληξη αποτελεί και ο Βόλος ΝΠΣ καταλαμβάνοντας την 5η θέση στις καλύτερες επιθέσεις με 35 γκολ με τον Βαν Βεερτ να έχει τη μερίδα του λέοντος στο σκοράρισμα με 13 γκολ. Κάτι παραπάνω από το 1/3 των τερμάτων των Βολιωτών προέρχεται από τον Ολλανδό!
ΑΜΥΝΑ
Στις αμυντικές επιδώσεις κυριαρχεί ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός με 14 γκολ ενώ Άρης και Παναθηναϊκός έχουν δεχθεί από 21. Διαφορά που αποτυπώνεται και στον βαθμολογικό πίνακα σε σχέση με τους διώκτες του για τον Ολυμπιακό. Ο δεύτερος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ δέχθηκε 24! Και θαρρώ είναι αυτό το οποίο τον κράτησε μακριά από την κορυφή. Αντίθετα τη χειρότερη άμυνα είχαν οι Ατρόμητος και Απόλλων. Άκρως αντιπροσωπευτικό της θέσης τους. Στα κλεψίματα κυριαρχεί από την αρχή της περιόδου ο Άρης, ενδεικτικό της φιλοσοφίας της ομάδας, έχοντας δε 90 περισσότερα (750) κλεψίματα από τον δεύτερο στη σχετική κατηγορία ΠΑΣ (660)! Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το νούμερο 517 που αντιστοιχεί στα κλεψίματα της ΑΕΚ και την φέρνει προτελευταία σε αυτή την κατηγορία! Συνεπακόλουθο τον παραπάνω είναι ο Άρης και ο Παναθηναϊκός να έχουν της λιγότερες επεμβάσεις στο πρωτάθλημα (266 και 298 αντίστοιχα).στοιχείο που κάνει έκδηλο ότι για να φτάσεις στην περιοχή του Άρη πρέπει να «ματώσεις»!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ούτε ο δημιουργικός τομέας και η στατιστική του απεικόνιση θα παρουσιάσει κάτι αξιοπρόσεκτο όπως και η αμυντικές επιδώσεις. Πρώτος στον τομέα των πασών είναι ο ΠΑΟΚ με ένα σύνολο 1765 και μέσο όρο 67,5 πάσες ανά αγώνα. Σε κανονικά πρωταθλήματα τόσες κάνει ένας παίκτης. ΣΕ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ! Ακολουθεί ο Άρης με 100 λιγότερες και ο Ολυμπιακός με 1588. Συνεπακόλουθο αυτών αποτελούν τα λάθη. Ο Άρης είναι πρώτος στα λάθη έχοντας 1184 λάθη ενώ ακολουθεί ο Ατρόμητος με 1121. Ο ΠΑΟΚ έχει 1072 ενώ η πιο προσεκτική ομάδα είναι ο Βόλος ΝΠΣ με 889. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες προσπαθούν να βάλουν την μπάλα στην περιοχή τους βλέπουμε το αναμενόμενο. Οι «μεγάλες» ομάδες έχουν κατά βάση τα περισσότερα γεμίσματα με την ΑΕΚ να κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα έχοντας 725 γεμίσματα και ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 700.