Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κόντρα στους Βόσνιους με φόντο το Παγκόσμιο

Για τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ του 28ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, η Εθνική Ελλάδος των ανδρών στο χάντμπολ θα φιλοξενήσει την 75η ομάδα της παγκόσμιας κατάταξης στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσος Καμπούρης» στην Χαλκίδα την Τετάρτη (16/3) και ώρα 19:15 με μετάδοση από την ΕΡΤ3 .

Ελλάδα και Βοσνία Ερζεγοβίνη θα αναμετρηθούν έπειτα από οχτώ (8) χρόνια καθώς τελευταία επίσημη συνάντηση ήταν τον Απρίλιου του 2014 όταν η Ελλάδα ηττήθηκε και στα δύο (2) παιχνίδια των πλέι-οφ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 το οποίο διεξήχθη στην Πολωνία και κατακτήθηκε από την Εθνική Γερμανίας με 24-17 απέναντι στην Ισπανία. Οι Βόσνιοι έχουν καλές αναμνήσεις από τα παιχνίδια με την Ελλάδα καθώς σε δώδεκα (12) επίσημες συναντήσεις μετράνε επτά (7) νίκες και πέντε (5) ήττες απέναντι στην γαλανόλευκη.

Η Βοσνία έρχεται στην Χαλκίδα λαβωμένη καθώς θα απουσιάζει ο 55χρονος Κροάτης προπονητής της, Ίβιτσα Όμπρβαν ο οποίος συγχρόνως προπονεί την κροατική ομάδα, HC PPD Zagreb και θα αντικατασταθεί για το πρώτο παιχνίδι από τον βοηθό του στην Εθνική Βοσνίας και συμπατριώτη, Τόνι Κολίνα. Συγχρόνως ο Κολίνα προπονεί και την Izviđač Ljubuški από την Βοσνία. Επιπλέον, οι φιλοξενούμενοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες τριών (3) παιχτών και στα δύο (2) παιχνίδια καθώς ο αρχηγός Μίρσαντ Τέρσιτσ, ο Άντιμ Φάλιτζ και ο Σένιαμιν Μπούριτζ είναι τραυματίες ενώ ο Ντέγιαν Μαλίνοβιτς δεν θα είναι έτοιμος για τον πρώτο αγώνα .

Την αποστολή των Βόσνιων πλαισιώνουν δέκα εννέα (19) παίχτες εκ των οποίων οι δώδεκα (12) αγωνίζονται σε πρωταθλήματα εκτός Βοσνίας, όπως Ρουμανία (x1), Γερμανία (x2), Πολωνία (x1), Σλοβενία (x2), Ισπανία (x2), Σλοβακία (x1), Κροατία (x1) και Ουγγαρία (x2) .

Αναφορικά με την αναμέτρηση ο 33χρονος αθλητής, Άλεν Οβτσίνα από την πλευρά των Βόσνιων τόνισε: « Ανεξάρτητα από το ποιος λείπει και ποιος όχι θα βάλουμε τα δυνατά μας για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θα υπάρξει κάποια πίεση σε κάποια νέα παιδιά και πιστεύω ότι έχουμε καλύτερη αγωνιστική ποιότητα, και πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε .»

Στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει καλή ψυχολογία μετά και τις έξι (6) νίκες που πέτυχε στην προκριματική φάση του 1ου ομίλου απέναντι σε Βέλγιο, Τουρκία και Κόσοβο εν αντιθέσει με τους Βόσνιους που γλύτωσαν έναν γύρο και αρχίσουν από τα πλέι-οφ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Ζαραβίνας επέλεξε δέκα εννιά (19) αθλητές εκ των οποίων δεκαπέντε (15) αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα ενώ τέσσερις (4) στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η αποστολή:

  • Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή : Κρητικός, Παπαβασίλης, Δομπρής, Πασσιάς, Κανδύλας, Καραμπουρνιώτης, Μιχαηλίδης
  • ΑΕΚ : Μπουκοβίνας, Τζηράς, Μυλωνάς, Αραμπατζής, Ηλιόπουλος
  • ΠΑΟΚ : Τζωρτζίνης
  • Διομήδης Άργους : Μάλλιος
  • Φίλιππος Βέροιας : Κωστακίδης
  • Αντεμάρ Λεόν- Ισπανία : Μπόσκος, Λιάπης, Παπαντωνόπουλος
  • Πρεσάνο- Ιταλία : Λοίζος

«Το κλίμα στην ομάδα μας είναι όπως πάντα πολύ καλό, έχουμε καλή ψυχολογία και είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε δύο μεγάλες μάχες. Στο πρώτο ματς στη Χαλκίδα περιμένουμε την στήριξη του κόσμου, ώστε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα που θα μας δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την πρόκριση στη Βοσνία» τόνισε σε δηλώσεις του ο 24χρονος αθλητής της Εθνικής και του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Καραμπουρνιώτης.

Για πέντε (5) αθλητές η αναμέτρηση θα είναι σημείο συνάντησης καθώς οι Θοδωρής Μπόσκος, Νίκος Λιάπης και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος που αγωνίζονται στην Ισπανία με την φανέλα της Άντεμαρ Λεόν θα βρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα με τους Βόσνιους, Ντράγκαν Σόλιτσ και Στιέμπαν Σοζίνοβιτς με τους οποίους είναι συμπαίκτες .

Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου στην πόλη Τούζλα της Βοσνίας, περίπου εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεράγεβο και όποια ομάδα περάσει στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει για τον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ το Μαυροβούνιο στα μέσα Απριλίου στοχεύοντας να βρεθεί στην τελική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2023 που θα διεξαχθεί από τις 11 έως 29 Ιανουαρίου σε τέσσερις (4) πόλεις της Πολωνίας και πέντε (5) της Σουηδίας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ