Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

61 χρόνια Λεβαδειακός

61 χρόνια ζωής συμπληρώνει ο Λεβαδειακός καθώς σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου του 1961, μετά την ιστορική συγχώνευση των ομάδων Παλλεβαδιακή Ένωση και Τροφωνίου, ιδρύθηκε το ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα την πόλη της Λιβαδειάς και τα χρώματα του, πράσινο και μπλε.

Ο Λεβαδειακός από το 1961 που ιδρύθηκε μέχρι το 1987 που ήρθε η πρώτη ιστορική άνοδος στην Α’ Εθνική κατηγορία, μετράει 23 παρουσίες στην Β’ Εθνική από τις 26 που ήταν συνολικά, με εξαιρέσεις μόνο τις χρόνιες 1965-66, 1980-81 και 1981-82 όπου και αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική. Την περίοδο 1986-87 με πρόεδρο τότε τον αείμνηστο Μιχάλη Σκλαπάνη, ο Λεβαδειακός κατακτά την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου και αγωνίστηκε για 4 συνεχείς χρονιές μέχρι την περίοδο 1990-91 και μετά υποβιβάστηκε. Στην συνέχεια, συμμετείχε για δυο χρονιές στην Β’ Εθνική, και την σεζόν 1992-93 επέστρεψε και πάλι στην πρώτη κατηγορία για να αγωνιστεί τα επόμενα 2 χρόνια, 1993-94 και 1994-95. Από το 1995 μέχρι το 1998 ο Λεβαδειακός έπαιξε και πάλι στην δεύτερη κατηγορία, μετά τον υποβιβασμό του, και έπειτα η ομάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο καθώς ακολουθήσανε τα λεγόμενα ”πέτρινα” χρόνια με συμμετοχές, 1 στην Γ’ Εθνική και 3 στην Δ’, το 1999-00, 2000-01 και 2001-02.  Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν εκείνη την περίοδο πως η ομάδα πάει για διάλυση, όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ καθώς η ανάκαμψη και η επιστροφή στις πρώτες κατηγορίες ήρθε αρχικά με ένα γρήγορο πέρασμα από την Γ’ Εθνική και άνοδο στην Β’ την περίοδο 2003-04, ενώ ακολούθησαν δυο χρονιές στην δεύτερη κατηγορία και την περίοδο 2005-06 ο Λεβαδειακός πραγματοποίησε την μεγάλη επιστροφή του στην Α’ Εθνική. Δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία την πρώτη σεζόν, αλλά επέστρεψε άμεσα στο πρωτάθλημα της Super League στο οποίο και συμμετείχε από την περίοδο 2007-08 μέχρι και το 2009-10, όταν και υποβιβάστηκε στο τέλος της. Την σεζόν 2010-11 ο Λεβαδειακός αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Football League και την επόμενη χρονιά, την σεζόν 2011-12 συμμετείχε και πάλι στην Super League, όπου και αγωνίστηκε για 8 συνεχόμενες χρονιές μέχρι και το 2019 που έπεσε ξανά στην Β’. Μετά από 3 χρόνια στην δεύτερη κατηγορία, η φετινή χρονιά τον βρίσκει υπερπρωταθλητή καθώς τερμάτισε πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα του νοτίου ομίλου, και με διπλούς αγώνες μπαράζ στην συνεχεία με αντίπαλο την Βέροια κατάφερε και πανηγύρισε την άνοδο στην την Α’ Εθνική για 19η φορά στην ιστορία του.

Η υψηλότερη θέση που έχουν κατακτήσει οι Βοιωτοί στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας βαθμολογικά είναι η 7η θέση την αγωνιστική περίοδο 2011-12, ενώ στο κύπελο την σεζόν 1984-85 όπου και είχε προκριθεί μια φορά ως τα ημιτελικά του θεσμού.

Ο Λεβαδειακός έχει μπει για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια και θεωρείται μια από τις παραδοσιακές ομάδες που έχει αυτή η χώρα. Από τα 61 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας, η ομάδα της Λιβαδειάς τα 52 αγωνίζεται στις δυο πρώτες κατά τάξη κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος, μετρώντας συνολικά 18 συμμέτοχες στα μεγάλα ”σαλόνια” (φέτος θα πραγματοποιήσει την 19η συμμετοχή του) και 34 χρόνια στην Β’ Εθνική. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει σπουδαίοι παίκτες και προπονητές, Έλληνες και ξένοι με μεγάλη καριέρα και αναδείχθηκαν ακόμα περισσότερο από την ομάδα του Λεβαδειακού.

Στην Α’ Εθνική ο Λεβαδειακός μετράει 18 καταγεγραμμένες συμμέτοχες και κατέχει την 21η θέση στο πρωτάθλημα μεταξύ 64 άλλων ενεργών ομάδων που έχουν αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία. Οι ”πράσινοι” θεωρούνται επίσης και ο αυτοκράτορας της Στερεάς Ελλαδος, καθώς σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες της Στερεάς, ο Παναιτωλικός μετράει 12 παρουσίες στην Α’ Εθνική , η Λάμια 5 και από 1 παρουσία έχουν η Χαλκίδα και ο Ολυμπιακός Χαλκίδας.

Κάτι πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο Λεβαδειακός είναι από τις λίγες επαρχιακές ομάδες (αν όχι η μοναδική) που διαθέτει πλέον και επίσημα το δικό του μουσείο στο κέντρο της πόλης, με χιλιάδες αναμνήσεις αλλά και όλη την ιστορία της ομαδας αυτών των 61 χρόνων ζωής. Στο μουσείο δόθηκε η ονομασία του αείμνηστου πρόεδρου, Μιχάλη Σκλαπάνη ως ένας φόρος τιμής στο έργο του που πρόσφερε στον σύλλογο επί σειρά ετών και δημιουργήθηκε από τον σύλλογο παλαιμάχων Λεβαδειακού με πολύ κόπο, μεράκι και αγνή αγάπη για την ομάδα της πόλης τους. Ο συγκεκριμένος σύλλογος παλαιμάχων τα τελευταία χρόνια βρίσκεται έμπρακτα πολύ κοντά στην πρώτη ομάδα και επιπλέον πραγματοποιεί συνεχώς διάφορες ποδοσφαιρικές δράσεις για φιλανθρωπικό σκοπό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλαδος.

Ολοκληρώνοντας, κομμάτι της ιστορίας του Λεβαδειακού που δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί είναι και ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Barbarians Θύρα 1. Η φλόγα της οπαδικής κουλτούρας στην πόλη της Λιβαδειάς άρχισε να πρωτοφαίνεται το μακρινό 1978. Ωστόσο, η ίδρυση του πρώτου συνδέσμου φιλάθλων και η στέγαση του στο κέντρο της πόλης όπου και εκεί δημιουργηθήκανε οι πρώτες γενιές Λεβαδειακων, ήρθε και επίσημα σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, το 1987 καθώς μια μικρή ομάδα νεαρών ατόμων τότε αποφάσισε να βγει μπροστά και να λειτουργήσει πρωτοποριακά για τα δεδομένα της πόλης τότε με μοναδικό στόχο και σκοπό την στήριξη στην τοπική τους ομάδα. Από τότε έως και τώρα, όλα αυτά τα χρόνια η Θύρα 1 έχει στεγαστεί σε διάφορα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης μην αφήνοντας ποτέ να σβήσει αυτή η φλόγα της οπαδικής κουλτούρας που σιγοκαίει στην μικρή πόλη της Λιβαδειάς, ενώ παράλληλα έχει παραβρεθεί οπουδήποτε και αν έχει αγωνιστεί ο Λεβαδειακός, από το πιο μικρο μέχρι το πιο μεγάλο γήπεδο της χώρας και από τα δύσκολα χρόνια της Δ’ Εθνικής μέχρι αυτά της Α’, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη τους για τον σύλλογο.

ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ