Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρωτοπόροι του ποδοσφαίρου: Τσαρλς Άλκοκ

Η Λέστερ δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του ποδοσφαίρου Τσαλρς Άλκοκ, ο οποίος έδωσε το στίγμα του στην ανάπτυξη του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στα μέσα του 19ου αιώνα γεννήθηκε στην Αγγλία ο Τσαρλς Άλκοκ, ο άνθρωπος στον οποίο χρωστά πολλά το ποδόσφαιρο. Το 1871 δημιούργησε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, το Κύπελλο Αγγλίας, όμως πριν από αυτό, τον απασχολούσε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Πως το ποδόσφαιρο θα διαδοθεί παντού. Από το 1870 γύριζε στο μυαλό του η ιδέα για τη διεξαγωγή ενός διεθνούς ποδοσφαιρικού αγώνα. Έτσι, αποφάσισε να δημοσιεύσει σε εφημερίδες της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου προσκλήσεις προς Σκωτσέζους ποδοσφαιριστές, καλώντας τους σε φιλική αναμέτρηση σε αγγλικό έδαφος.

Όπερ και εγένετο, καθώς στις 5 Μαρτίου του 1870, στο στάδιο Oval του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε αναμέτρηση μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Το τελικό σκορ ήταν 1-1 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη τέσσερις αγώνες, όλοι στην αγγλική πρωτεύουσα. Υπήρχε, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια, την οποία δεν είχε προβλέψει ο Άλκοκ και στάθηκε αρκετή για να αλλάξει την ιστορία. Οι περισσότεροι Σκωτσέζοι που συμμετείχαν στα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν ήταν γηγενείς. Είχαν καταγωγή από τη χώρα, όμως είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις στη Σκωτία και να μην αναγνωριστούν ως επίσημοι οι προηγούμενοι πέντε αγώνες.

Παρά την αρνητική εξέλιξη, ο Τσαρλς Άλκοκ επέμεινε στην υλοποίηση της ιδέας του και αυτή τη φορά το έκανε με πιο επίσημο τρόπο. Μέσω της αγγλικής ομοσπονδίας, απηύθυνε νέα πρόσκληση για φιλικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών. Και επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Σκωτία, η πρόσκληση πήγε στην κορυφαία ομάδα της χώρας, Queen’s Park. Και μάλιστα, υπήρχε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες. Αυτή τη φορά το παιχνίδι θα γινόταν στη Γλασκώβη. Ο σκωτσέζικος σύλλογος είπε το πολυπόθητο «ναι» και η αναμέτρηση ορίστηκε για τις 30 Νοεμβρίου 1972.

Τόπος διεξαγωγής του ματς ήταν το Hamilton Crescent, το οποίο δεν ήταν γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά γήπεδο κρίκετ. Τέσσερις χιλιάδες φίλαθλοι πλήρωσαν από ένα shilling (νόμισμα της εποχής στη Μεγάλη Βρετανία) και βρέθηκαν στις δύο το μεσημέρι στις εξέδρες του γηπέδου, προκειμένου να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Ωστόσο, η ομίχλη που είχε καλύψει την περιοχή, καθυστέρησε την έναρξη του ματς κατά είκοσι λεπτά.

Όπως ήταν φυσιολογικό, όλοι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Σκωτίας ήταν παίκτες της Queen’s Park, ενώ η Αγγλία είχε παίκτες εννέα διαφορετικών ομάδων, που τους είχε διαλέξει – ποιος άλλος – ο Τσαρλς Άλκοκ, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και ποδοσφαιριστής, όμως ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε να αγωνιστεί.

Οι παίκτες της Σκωτίας αγωνίστηκαν με μπλε φανέλες και εκείνοι της Αγγλίας με λευκές, σε μία αναμέτρηση που έγινε σε βαρύ αγωνιστικό χώρο, λόγω της βροχής που έπεφτε για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Το χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν οι ντρίμπλες και οι πολλές ατομικές προσπάθειες, με τους Σκωτσέζους να έχουν μεγαλύτερη ομοιογένεια ως ομάδα, καθώς αγωνίζονταν όλοι στον ίδιο σύλλογο. Οι Άγγλοι ισορρόπησαν το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, όμως το πολυπόθητο γκολ δεν ήρθε ποτέ για καμία από τις δύο ομάδες. Το ματς έληξε 0-0, όμως παρά την επιθετική αφλογιστία, έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος επίσημος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής, έγινε ένα παιχνίδι με πολλές ντρίμπλες και ατομικές προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, από τη μία περιοχή στην άλλη. Στο πρώτο ημίχρονο, η Σκωτία ήταν ανώτερη, καθώς οι παίκτες της είχαν μεγαλύτερη ομοιογένεια, εξαιτίας της παρουσίας τους στον ίδιο σύλλογο. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο τέρμα (τους ακυρώθηκε ένα), με τους Άγγλους να αμύνονται με πάθος σε αυτό το διάστημα και να ισορροπούν το παιχνίδι στην επανάληψη. Ούτε αυτοί, όμως, κατάφεραν να σημειώσουν κάποιο γκολ. Ο ιδιαίτερα βαρύς αγωνιστικός χώρος (έβρεχε τρεις συνεχόμενες μέρες) δυσκόλεψε αρκετά τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών, με τον πολυαναμενόμενο και ιστορικό αγώνα να μένει τελικά στο 0-0. Παρά το γεγονός πως και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν χωρίς… άμυνες. Σχήμα 2-2-6 η Σκωτία και 1-1-8 η Αγγλία.

Κι όμως, γκολ δεν μπήκε… !

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ
Ο Βαγγέλης Δούρβας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Κοζάνης. Σπούδασε στο ΙΕΚ Δέλτα 360°, στον τομέα της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και ασχολείται με την γραφή άρθρων, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων. Το πάθος του για την Δημοσιογραφία ξεκίνησε από μικρή ηλικία και αποφάσισε πως θα ήθελε να το ακολουθήσει και ως επάγγελμα. Πλέον κάνει αυτό που αγαπάει και κάθε άρθρο, αποτελεί κομμάτι της ψυχής του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ