Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ: Τα μεγάλα «διπλά» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (vids)

Mόνο κακή δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την παράδοση του Δικεφάλου στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Συγκεκριμένα σε 62 αναμετρήσεις στην έδρα του συμπολίτη, ο ΠΑΟΚ μετρά 15 νίκες, 25 ισοπαλίες και 22 ήττες. Η μεγαλύτερη -σε εύρος- νίκη επιτευχθεί την σεζόν 1994-95, τότε που ο Δικέφαλος επικράτησε με 0-4 με κορυφαίο της αναμέτρησης τον Γιώργο Τουρσουνίδη, ο οποίος πέτυχε δύο τέρματα.

Πρώτος σκόρερ για τους «ασπρόμαυρους» είναι ο Γιακουμής με τρία γκολ, ενώ ακολουθούν με δύο τέρματα οι Φουντουκίδης, Παρίδης, Κωστίκος, Στέφανος Μπορμπόκης, Λαγωνίδης, Τουρσουνίδης, Μίετσελ, Σπάσιτς και Πρίγιοβιτς.

Ο Αθλητικός Κόσμος σάς παρουσιάζει κάποια από τα «διπλά» του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης»:

18/12/55 Άρης-ΠΑΟΚ 0-1

Η νίκη με 1-0 για τον «Δικέφαλο» επί του Άρη εκτός από γοήτρου, ήταν και άκρως ουσιαστική, αφού «κλείδωσε» το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης στο 61ο λεπτό, ενώ στο 74’ ο Πρόγιος έπιασε πέναλτι του Λιακόπουλου που δεν κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1.

17/04/88 Άρης-ΠΑΟΚ 1-2

Ο ΠΑΟΚ είναι στη διεκδίκηση του τίτλου, έχει χάσει πρόσφατα από τον Ολυμπιακό με 2-1 και αναζητά τη νίκη στο ντέρμπι με τον Άρη για να παραμείνει στο κόλπο. Οι γηπεδούχοι έχουν άλλα σχέδια και προηγούνται στο 57ο λεπτό με τον Δημητριάδη και η απάντηση από πλευράς «δικεφάλου» δόθηκε σχεδόν στα καπάκια και για την ακρίβεια δύο λεπτά μετά με τον Σκαρτάδο, ενώ στο 86’ ο Μαυρομμάτης θα κάνει το 1-2, σφραγίζοντας μια μεγάλη νίκη, που έδωσε ώθηση στους φιλοξενούμενους για την τελική ευθεία στην κούρσα του πρωταθλήματος και σημειώθηκε με ανατροπή.

7/12/94 Άρης-ΠΑΟΚ 0-4

Η… παρέλαση του ΠΑΟΚ και του Τουρσουνίδη μέσα στο «Χαριλάου». Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν δίχως να βρίσκονται και στα καλύτερά τους, αναζητώντας μια νίκη-βάλσαμο και μάλιστα ο «δικέφαλος» προερχόταν από αποκλεισμό-σοκ στο Κύπελλο από τον Άγιο Νικόλαο. Συνεπώς το ντέρμπι, που είχε δύο μέρη (αναβλήθηκε αρχικά λόγω επεισοδίων), έμοιαζε με ευκαιρία για να γυρίσει ο…διακόπτης και αυτός που την άρπαξε απ’ τα μαλλιά ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο (τότε) 24χρονος χαφ άνοιξε το σκορ στο 22ο λεπτό με σουτ μέσα από την περιοχή και το πανηγύρισε έξαλλα, κάνοντας κάτι σαν γύρο του θριάμβου. Λες και γνώρισε τι θα ακολουθούσε. Το δεύτερο ημίχρονο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή αποδείχθηκε…όνειρο για τους φιλοξενούμενους, που πέτυχαν τρία γκολ, με το πρώτο (57’) απ’ αυτά να είναι μαγικό, καθώς ο Τουρσουνίδης άδειασε όποιον βρέθηκε στο διάβα του. Ένα ξερό σουτ του Λαγωνίδη στο 61’ και η προβολή του Μπότσιεκ στο 90+2’ έκαναν εκκωφαντική την επικράτηση της ομάδας του Άρι Χάαν.

2/2/02 Άρης-ΠΑΟΚ 2-3

Έχοντας πάρει φόρα με τη νίκη επί της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ ήθελε να δώσει συνέχεια στα καλά αποτελέσματα. Η καλή μέρα δεν φάνηκε από το πρωί, αφού ο Χαριστέας άνοιξε το σκορ στο 8ο λεπτό και ξύπνησε…εφιάλτες στον «δικέφαλο». Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι απέδειξαν ότι δεν αποτελεί κανόνα ότι η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός, κυριαρχώντας στη συνέχεια Αρχή των πάντων ήταν το διάστημα φωτιά που είχε. Ο Γιασεμής «τρύπησε» τον Κατεργιαννάκη και ισοφάρισε στο 12’, ο Οκκάς είχε δοκάρι στο 21’ και ο Σπάσιτς σχεδόν ένα λεπτό μετά έφερε τούμπα το ματς. Ο Γιασεμής δημιούργησε στο 59’ και ο Σέρβος από κοντά εκτέλεσε για το 1-3 στο 59ο λεπτό. Ο Νάβας μείωσε στο 89’, αλλά, όπως αποδείχθηκε με το τελευταίο σφύριγμα, ήταν πλέον αργά.

27/02/05 Άρης-ΠΑΟΚ 1-3

Ήταν μια ήττα που πρόσφερε χαρά για πολλούς λόγους στον ΠΑΟΚ και το αντίθετό. Γέμισε με πληγές τον Άρη. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου έπιασε από τον… γιακά τον αντίπαλό της, καθώς βρέθηκε να προηγείται με 2-0 μέσα στο «Χαριλάου» στο 11ο λεπτό. Μόλις στο 5’, ο Μίετσελ έπιασε στον ύπνο τον Λυμπερόπουλο με δυνατό σουτ από πολύ πλάγια θέση, που πιθανόν να κατέληγε άουτ, αν δεν έκανε επέμβαση ο γκολκίπερ των γηπεδούχων. Έπειτα από αντεπίθεση, ο Σαλπιγγίδης εξέθεσε την αντίπαλη άμυνα με την ταχύτητά του και έκανε γύρισμα για τον Μαλαδένη, που σε ουσιαστικά ανυπεράσπιστη εστία έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δραματική για τους «κίτρινους» λίγο μετά και συνάμα πιο ευνοϊκή για τον «δικέφαλο», αφού ο Σανχούρχο αποβλήθηκε στο 27’, ενώ δέκα λεπτά μετά ο Μίετσελ πέτυχε και δεύτερο γκολ. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Γιώργου Χαντζάρα ήταν να μειώσει στο 63’ με τον Εκουέμε, αλλά επί τοις ουσίας δεν μπήκε στη διεκδίκηση εντός θετικού αποτελέσματος. Εκείνη τη χρονιά ο Άρης υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία τον έσπρωξε ο συμπολίτης με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τσακίζοντας ακόμη περισσότερο το ηθικό του.

21/10/18 Άρης-ΠΑΟΚ 1-2

Ο ΠΑΟΚ έδειχνε πιο αποφασισμένος από ποτέ για να επιστρέψει στην κορυφή, έχοντας πάρει και «αέρα» από το προ ολίγων εβδομάδων 1-0 επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Άρης όμως ήθελε να του χαλάσει τα σχέδια και να του κόψει τον αέρα, διότι μεταξύ άλλων, σκόπευε να αποτρέψει τον συμπολίτη να τον φτάσει στα πρωταθλήματα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν πάρα πολύ νωρίς, με τον Ματέο Γκαρσία να σκοράρει στο 2ο λεπτό με διαγώνιο σουτ έπειτα από πάσα του Μπρούνο Γκάμα. Ωστόσο, ο «δικέφαλος του Βορρά» έδειξε μέταλλο και έφτασε στην ανατροπή και εν τέλει και στη νίκη, έχοντας πρωταγωνιστή τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Αρχικά, ισοφάρισε στο 36’ με πέναλτι, ο Πασχαλάκης, όπως είχε κάνει και στο Φάληρο, κράτησε όρθια την ομάδα του, καθώς μεταξύ άλλως έπιασε πέναλτι του Γιουνές στο 66ο λεπτό. Ο Σέρβος πέτυχε γκολ και σε κανονική ροή, με προβολή στο 84ο λεπτό, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον ΠΑΟΚ για τον τίτλο, που στο φινάλε κατέληξε στον Λευκό Πύργο.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ
Ο Βαγγέλης Δούρβας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Κοζάνης. Σπούδασε στο ΙΕΚ Δέλτα 360°, στον τομέα της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και ασχολείται με την γραφή άρθρων, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων. Το πάθος του για την Δημοσιογραφία ξεκίνησε από μικρή ηλικία και αποφάσισε πως θα ήθελε να το ακολουθήσει και ως επάγγελμα. Πλέον κάνει αυτό που αγαπάει και κάθε άρθρο, αποτελεί κομμάτι της ψυχής του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ