Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε αδιέξοδο οι σύλλογοι της Premier League

Οι ομάδες της Premier League διαφωνούν σχετικά με το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν για το EFL. Συγκεκριμένα, η διαφωνία αφορά το επιπλέον ποσό που οφείλει η κάθε ομάδα να συνεισφέρει στην Championship.

Η αγγλική κυβέρνηση ασκεί ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στους συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας. Για την ακρίβεια τους ζητά να διανέμουν επιπλέον 250 εκατομμύρια λίρες ετησίως στην Championship. Αυτομάτως αυτό έφερε την αντίδραση των μικρομεσαίων ομάδων της λίγκας, οι οποίοι θέλουν αυτοί που είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και δη αυτοί του Champions League, να δίνουν περισσότερα.

Από την πλευρά του το «big 6», δέχεται ότι μια ευθεία διαίρεση μεταξύ των 20 ομάδων της κατηγορίας δεν θα είναι δίκαιη. Και αυτό διότι, οι λιγότερο ευημερούσες ομάδες δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια έσοδα. Είτε αυτό αφορά τα τηλεοπτικά έσοδα ή τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις διαφέρουν σχετικά με το πως θα πρέπει να γίνει η διαίρεση του ποσού.

Αρχικά, μία πρόταση είναι η αναλογία να είναι ίδια με τον τρόπο διανομής των χρημάτων της Premier League από την τηλεόραση. Δηλαδή η πρωταθλήτρια ομάδα της κατηγορίας κερδίζει περίπου 1,7 φορές περισσότερες το ποσό που αντιστοιχεί στον τελευταίο του πρωταθλήματος. Κάτι που σημαίνει ότι αν η διανομή του ποσού στην Championship κόστιζε 10 εκατομμύρια λίρες στον τελευταίο σύλλογο, θα κόστιζε 17 εκατομμύρια στον πρώτο.

Επιπλέον, η άλλη πρόταση αφορά τις ομάδες που μετέχουν στο Champions League. Εφόσον αυτές έχουν επιπλέον έσοδα από την UEFA, θα πρέπει να καταβάλουν και το μεγαλύτερο μερίδιο. Σύμφωνα με τους Times, η επιπλέον διανομή στην EFL θα εξαρτηθεί και από τις αλλαγές του ημερολογίου της.

Για την διευκόλυνση των ομάδων και την μείωση των αγώνων είναι πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Μία από αυτές αφορά την κατάργηση όλων των ρεβανς του Κυπέλλου Αγγλίας. Ακόμη, στα υπόψιν είναι και ριζικές αλλαγές στο League Cup.

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος των προτάσεων που εξετάζουν οι σύλλογοι της Premier League ως μέρος του «New Deal For Football». Προτάσεις που όμως θα πρέπει να πάρουν έγκριση τόσο από την FA όσο και από την EFL.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ