Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άγιαξ – Λίβερπουλ 0-3: Ολοκληρωτική παράδοση των Ολλάνδων, σε ένα δεκάλεπτο “θανάτου”!

Η Λίβερπουλ αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια από το ταξίδι της στην Ολλανδία, επικρατώντας του Άγιαξ με σκορ 3-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Λίβερπουλ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, γνώρισε μια μεγάλη εκτός έδρας επικράτηση επί του Άγιαξ, με το υπέρ της σκορ 3-0. Σε ένα μόλις δεκάλεπτο, “τελείωσε” ολοκληρωτικά τα όνειρα της πρόκρισης για τους Ολλανδούς. Τα γκολ των Σαλάχ, Νούνιεζ, και Έλλιοττ κατά σειρά στέλνουν πανηγυρικά τους “Κόκκινους” στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη, ο Άγιαξ θα περιμένει την τελευταία αγωνιστική, όπου θα τα παίξει όλα για όλα με στόχο τη συνέχεια της ευρωπαϊκής του πορείας.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο ματς από τα πρώτα λεπτά, με την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον Άγιαξ να έρχεται μόλις στο 3ο λεπτό του αγώνα από τον Στίβεν Μπέργκχαουζ. Οι Ολλανδοί εφάρμοσαν ένα αποτελεσματικό πρέσινγκ, με όμορφες μεταφορές της μπάλας, που έδειξε να βραχυκυκλώνει προς στιγμήν τη δημιουργικότητα της Λίβερπουλ. Στο 15’, ο Άγιαξ φτάνει με γρήγορο τρανζίσιον κοντά στην περιοχή της Λίβερπουλ, ενώ στο επόμενο μόλις λεπτό, μια λάθος μεταβίβαση του Αλεξάντερ-Άρνολντ, δίνει ξανά την ευκαιρία στον Άγιαξ να απειλήσει. Αυτή τη φορά με σουτ και πάλι του Μπέργκχαουζ. Η Λίβερπουλ έδειξε να περιμένει τις κινήσεις των γηπεδούχων, αφήνοντας τον κύριο λόγο του αγώνα σε εκείνους καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιώρου. Στη συνέχεια,  οι «Κόκκινοι» ανέβασαν στροφές, και με την κατοχή της μπάλας πια σχεδόν μοιρασμένη, υποχρέωσαν σε κάποιες λανθασμένες πάσες τους παίκτες του Άγιαξ,. Στο 36’, τεράστια ευκαιρία για τον Άγιαξ με σουτ του Τάντιτς, την οποία αποσόβησε με μια εύστοχη επέμβαση ο Αλεξάντερ-Άρνολντ. Στο 42’, οι «Κόκκινοι» ανοίγουν το σκορ και σοκάρουν την «Γίοχαν Κρόιφ Αρένα» με τον συνήθη ύποπτο Μοχάμεντ Σαλάχ. Μια ολιγωρία της ολλανδικής άμυνας, και μια καταπληκτική ασσίστ από τον Χέντερσον οδηγούν την μπάλα στα πόδια του Αιγύπτιου, που από αυτή τη θέση αρνείται να αστοχεί. Γράφει το 0-1 στην αναμέτρηση, για μια Λίβερπουλ που δεν έδειξε ικανοποιητικά δείγματα γραφής, ωστόσο είναι κίνδυνος-θάνατος, όταν βρει τη δική της στιγμή. Στο 44’, με την αυτοπεποίθηση για οδηγό κόντρα σε έναν εμφανώς αποπροσανατολισμένο Άγιαξ, οι παίκτες της Λίβερπουλ συνδυάζονται εκπληκτικα, «κρύβουν» ουσιαστικά την μπάλα, όμως ο Νούνιεζ σχεδόν μπροστά από κενή εστία, σημαδεύει το κάθετο δοκάρι του Πάσβερ.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν το δεύτερο ημίχρονο χωρίς αλλαγές στις βασικές του εντεκάδες. Στο 49’, ο Νούνιεζ εκμεταλλευόμενος το δεύτερο κόρνερ για τη Λίβερπουλ στο ματς, και πιεζόμενος ασφυκτικά από τους παίκτες του Άγιαξ, κάνει το 0-2 στην αναμέτρηση, πετυχαίνοντας ένα πολύ δύσκολο γκολ με μια εντυπωσιακή κεφαλιά. Στο 52’, ένα τρομερό τελείωμα του Χάρβει Έλλιοτ, μετά από μια ωραία κάθετη πάσα από τον Σαλάχ, ανεβάζει τον πίνακα του σκορ στο 0-3, και μετατρέπει τα πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης σε «κόκκινο» μονόλογο. Στο 64’ ήρθε η πρώτη τελική του Άγιαξ στο δεύτερο μέρος. Με τη Λίβερπουλ, να έχει «καθαρίσει» πια την αναμέτρηση, και τον Άγιαξ παραδομένο,  ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε κατακόρυφα στα επόμενα λεπτά. Η απογοήτευση ήταν κάτι παραπάνω από φανερή, τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο στον πάγκο, και τους θεατές-φίλους της ολλανδικής ομάδας. Οι γηπεδούχοι, σε αντίθεση με την Λίβερπουλ, είχαν ανάγκη μόνο τη νίκη στο τελευταίο τους χαρτί για την μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η απογοητευτική εξέλιξη της καλής εικόνας του “Αίαντα“, έκανε μερίδα των Ολλανδών οπαδών, να εγκαταλείψουν τις εξέδρες δέκα λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα. Στο 85‘, ήρθε μία ακόμη τελική χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα για τον Άγιαξ από τον Τίμπερ.
Το 0-3 που οδηγεί την Λίβερπουλ στους “16” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, παρέμεινε μέχρι και το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή.

Ajax (Alfred Schreuder): Pasveer, Timber, Bassey, Alvarez (Grillitsch 85′), Klaassen (Kudus 58′), Bergwijn, Brobbey (Taylor 63′), Tadic, Blind (Wijndal 58′), Sanchez, Berghuis (Conceicao 85′)

Liverpool (Jurgen Klopp): Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, Van Djik, Robertson (Τσιμίκας 87′), Fabinho (Bajcetic 71′), Henderson (Milner 71′), Elliott (Carvalho 71′), Salah, Firmino, Nunez (Jones 63′)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ