Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έπεσαν στο ‘τείχος Ζόμερ’ οι Καμερουνέζοι, 1-0 η Ελβετία

Οι Καμερουνέζοι ήταν εκπληκτικοί στο πρώτο μέρος, έχασαν τα άχαστα και στην επανάληψη τιμωρήθηκαν από την Ελβετιά η οποία βρήκε γκολ νωρίς με τον Εμπολό. Εντυπωσιακός ο γκολκίπερ των Ελβετών Γιαν Ζόμερ, που κράτησε σε πολλές περιπτώσεις το μηδέν για την ομάδα του!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με μια τιμητική διάκριση για έναν Καμερουνέζο, τον σπουδαίο Ροζέ Μιλά, τον οποίο η FIFA επέλεξε να βραβεύσει σήμερα πριν την έναρξη της αναμέτρησης!

Οι Καμερουνέζοι που είχαν στο αρχικό τους σχήμα τον Νίκολας Ενκουλού του Άρη, ξεκίνησαν πολύ δυνατά, ήταν πάρα πολύ καλοί και είχαν ρυθμό καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου μέρους, κόντρα σε μία Ελβετία η οποία δεν μπορούσε με τίποτα να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο μπροστά και πίσω ψαχνόταν συνεχώς, αντιμετωπίζοντας διαρκώς προβλήματα.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του παιχνιδιού ήρθε στο δέκατο λεπτό, όταν ο Ζόμερ είπε ‘όχι’ στο σουτ του Εμπεμό, με τον Τόκο – Εκαμπί στο ‘ριμπάουντ’ να αστοχεί. Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε νέα μεγάλη ευκαιρία για το Καμερούν. Κλέψιμο του Τσούπο – Μοτίνγκ, ο οποίος βγήκε τετ-α-τετ και είδε τον Ζόμερ να λέει ξανά ‘όχι’, σταματώντας τον με πολύ ωραία επέμβαση. Ο ρυθμός μετά από το πρώτο ‘καυτό’ τέταρτο έπεσε, με το Καμερούν να ελέγχει το παιχνίδι και να προσπαθεί να βρει το γκολ που άξιζε στην αναμέτρηση. Έτσι φτάσαμε στο 35′, με τους Αφρικανούς να ξεδιπλώνονται και πάλι υπέροχα στην επίθεση και τον Τσούπο – Μοτίνγκ να κάνει εξαιρετική πάσα στον Εκαμπί, ωστόσο ο Βίντμερ με υπέροχη προβολή σταμάτησε τον επιθετικό του Καμερούν πριν εκτελέσει. Οι Ελβετοί στο φινάλε του ημιχρόνου απείλησαν δύο φορές και οι δύο ήταν από κόρνερ, αμφότερες με κεφαλιά από τους στόπερ της. Πρώτος ήταν ο Ελβέντι εκείνος που αστόχησε, ενώ στις καθυστερήσεις ο Ακάντζι έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελβετία στο παιχνίδι, όταν σηκώθηκε ολομόναχος στην περιοχή και έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ. Έτσι έκλεισε το πρώτο μέρος, με το παιχνίδι να αξίζει κάτι παραπάνω από αυτό το 0-0 και τους Καμερουνέζους ειδικά, να δικαιούνται ένα τέρμα βάσει ευκαιριών.

Στην επανάληψη οι Ελβετοί μπήκαν δυνατά και προηγήθηκαν με το ‘καλημέρα’, κάνοντας αυτό που δεν μπορούσαν στα πρώτα 45 λεπτά οι αντίπαλοι τους. Ο Εμπολό ανενόχλητος από το ύψος της μικρής περιοχής πλάσαρε τον Ονάνα και έβαλε σε θέση οδηγού την Ελβετία, με τον επιθετικό της Μονακό μάλιστα να μην πανηγυρίζει, σεβόμενος πως έχει γεννηθεί στο Καμερούν, χαρίζοντας μία από τις πιο όμορφες εικόνες στο φετινό μουντιάλ! Οι Καμερουνέζοι προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση, πίεσαν για να ισοφαρίσουν και στο 57′ έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Τσούπο – Μοτίνγκ, ο οποίος τα έβαλε μόνος τους με τους αμυντικούς της Ελβετίας, έκανε τρομερό σλάλομ επάνω στην γραμμή και πήγε να νικήσει τον Ζόμερ από δύσκολη γωνία, ωστόσο ο Ελβετός γκολκίπερ κατέβασε και πάλι τα ρολά. Στο 66′ οι Ελβετοί έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να τελειώσουν το ματς, όταν ο Βάργκας πλάσαρε και ο Ονάνα έκανε την επέμβαση του αγώνα, αποκρούοντας ενστικτοδώς. Από το 70′ και μετά οι Καμερουνέζοι ‘έσβησαν’ απότομα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν κάτι θετικό έως το φινάλε και να οδηγούνται άδοξα στις 8 σερί ήττες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ πλέον εάν χάσει και την επόμενη αγωνιστική θα ισοφαρίσει το all time αρνητικό ρεκόρ του Μεξικό πριν από 60+ χρόνια!

Οι Ελβετοί σήμερα κέρδισαν χωρίς να πείσουν, αντιμετώπισαν τεράστια αμυντικά προβλήματα στο πρώτο μέρος, ωστόσο προηγήθηκαν νωρίς στην επανάληψη και μπόρεσαν στην συνέχεια να διαχειριστούν πολύ καλά το αποτέλεσμα, κόντρα σε ένα Καμερούν το οποίο ήταν πολύ σπάταλο και αδίκησε τον εαυτό του στην σημερινή αναμέτρηση.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Ελβετία: Ζόμερ, Βίντμερ, Ακάντζι, Ελβέντι, Ροντρίγκεζ (90′ Κόμερτ), Φρόιλερ, Τζάκα, Σακίρι (72′ Οκάφορ), Σόου (72′ Φρέι), Βάργκας (81′ Ρίντερ), Εμπολό (72′ Σεφέροβιτς).

Καμερούν: Ονάνα, Φαΐ, Καστελέτο, Ενκουλού, Τολό, Ουμ Γκουέ, Χόνγκλα (68′ Οντούα), Ανγκισά, Εμπεμό (81′ Νγκαμαλέου), Τσούπο-Μοτίνγκ, Τοκό Εκαμπί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ