Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η “Σαρ-ωτική” Σενεγάλη στους “16”

Εκουαδόρ-Σενεγάλη 1-2

Μετά από ένα θρίλερ συναισθημάτων, στον τελευταίο αγώνα του 1ου ομίλου, η Σενεγάλη πήρε το εισιτήριο για τους 16 της διοργάνωσης, νικώντας το Εκουαδόρ 1-2. Η ομάδα του Γκουστάβο Αλφάρο, έχοντας τον ηγέτη της, Ενέρ Βαλένσια, σε κακή μέρα, δεν κατάφερε να δημιουργήσει επιθετικά και επέτρεψε στους αντιπάλους της να κυριαρχήσουν στο χορτάρι με πρωταγωνιστές τον Καλιντού Κουλιμπαλί και τον Ισμαϊλά Σάρ. Για τους πρωταθλητές Αφρικής, αυτή είναι η 2η μόλις πρόκρισή τους σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, 20 χρόνια μετά το Μουντιάλ του 2002 και την τότε επιτυχία της ομάδας του Μπρούνο Μετσού.


 

1o ημίχρονο

Το πρώτο μέρος της αναμέτρησης στο “Khalifa International Stadium” ανέδειξε τους Αφρικανούς ως “αφεντικό” του αγωνιστικού χώρου, έχοντας όλες τις σημαντικές ευκαιρίες. Πριν την συμπλήρωση των 5 πρώτων λεπτών, η Σενεγάλη έδειξε το πόσο απειλητική μπορεί να γίνει, με τον Ιντρίσα Γκέιγ, στο 3′, να ανταποκρίνεται στο επικίνδυνο γέμισμα του Τζέικομπς στην περιοχή αλλά το σουτ του πέρασε για λίγο άουτ. Τα λιοντάρια, εκμεταλλευόμενα την αδυναμία του Εκουαδόρ να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή του, συνέχισαν να βρίσκουν ευκαιρίες με κύριο εκφραστή τον Ισμαϊλά Σάρ. Στο 41′, ο 24χρονος εξτρέμ της Σενεγάλης, κέρδισε μία φαινομενικά χαμένη μπαλιά από τον Πρεσιάδο, αναγκάζοντας τον στόπερ του Εκουαδόρ, Ινκαπιέ, να πέσει πάνω του, στην προσπάθεια του να απομακρύνει και να τον ανατρέψει εντός περιοχής. Ο Τουρπέν έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα και το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο ίδιος ο Σάρ, ο οποίος με “ολύμπια ψυχραιμία” νίκησε τον Γκαλίντεζ και έγραψε το 0-1 στο 44′.

2ο ημίχρονο 

Η ενέργεια των παικτών του Εκουαδόρ άρχισε να επανέρχεται στα πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου, φτάνοντας με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Στο 67ο λεπτό, η ομάδα του Αλφάρο έφτασε στην επίτευξη του πολυπόθητου γκόλ. Ο Πλάτα έφερε με εκτέλεση κόρνερ την μπάλα στην περιοχή και ο Τόρες τροφοδότησε, με κεφαλιά, στο πίσω δοκάρι τον αμαρκάριστο Καϊσέδο για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μεντί και να κόψει προσωρινά τα όνειρα των Σενεγαλέζων, πετυχαίνοντας το 1-1. Στην επόμενη κιόλας φάση ο Αρχηγός των “λιονταριών” ανέλαβε δράση. Στο 70′, αυτή την φορά σε στημένο για την Σενεγάλη, η άμυνα του Εκουαδόρ δεν κατάφερε να διώξει αποτελεσματικά το γέμισμα του Ιντρίσα Γκέιγ, με τον Κουλιμπαλί να δέχεται ως ασίστ την στραβοκλωτσιά του Ενέρ Βαλένσια, εκτελώντας με βολέ τον Γκαλίντεζ για το τελικό 1-2, χαρίζοντας την λύτρωση σε αυτόν και την ομάδα του.

 

Ενδεκάδες

Εκουαδόρ: (Αλφάρο) Γκαλίντεζ, Ινκαπιέ, Τόρες, Εστουπινιάν, Πρεσιάδο (Πορόθο 85′), Καϊσέδο, Φράνκο (Σαρμιέντο 46′), Γκρουέθο (Σιφουέντες 46′), Πλάτα, Βαλένσια, Εστράδα (Ρεάσκο 64′)

Σενεγάλη: (Σισέ) Μεντί, Τζέικομπς, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Σαμπαλί, Σίς (Ν. Μεντίν74′), Ι. Γ. Γκέιγ, Π. Γκέιγ, Εντιαγέ (Ντιένγκ 74′), Ι. Σάρ, Ντιά (Π. Α. Σισέ 90+5′)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ
Αθλητικός Αρθρογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ