Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι Γάλλοι που θέλουν το repeat, ο Λίο που ψάχνει το πρώτο του και η Κροατία με το Μαρόκο που πάνε για την υπέρβαση

Βρισκόμαστε μερικές ώρες μακριά από το να μάθουμε την πρώτη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και σχεδόν μία μέρα μακριά από το να μάθουμε το ζευγάρι του φετινού τελικού! Αργεντινή, Μαρόκο, Γαλλία και Κροατία λοιπόν, αυτές είναι οι ομάδες που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια στο φετινό Μουντιάλ. Από την μία έχουμε την Γαλλία που θέλει να ράψει το τρίτο της αστέρι και να γράψει ιστορία καθώς θα κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο ‘back to back’, από την άλλη έχουμε την ‘albiceleste’ του μεγάλου Λίο Μέσι που ψάχνει το πρώτο του Παγκόσμιο και την επαναφορά της πατρίδας του στην κορυφή του κόσμου, έπειτα από το μακρινό 1986, τότε που άλωνε τα γήπεδα ο θρυλικός Μαραντόνα, ακολουθούν οι Κροάτες οι οποίοι μέσα σε δύο τετραετίες και δύο διοργανώσεις μουντιάλ έχουν πιάσει το απόλυτο ταβάνι και διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά (!), και φυσικά έχουμε τους πρωτάρηδες του Μαρόκου, οι οποίοι έχουν κάνει ήδη την υπέρβαση και απλά συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφήνοντας το στίγμα τους με ανεξίτηλα γράμματα, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας τους, αλλά ολόκληρης της Αφρικής! Μία όμως θα είναι η ομάδα που θα χαρεί παραπάνω από τις άλλες και θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό του Κατάρ την ερχόμενη Κυριακή.

Ας δούμε λίγα πράγματα και θα ξεκινήσουμε πρώτα με την Γαλλία η οποία διατηρεί τα ‘σκήπτρα’ αυτή την στιγμή, θα συνεχίσουμε με την Αργεντινή που μετρά και εκείνη δύο κατακτήσεις, ενώ στην συνέχεια θα αναφερθώ αρχικά στην τελευταία φιναλίστ, την Κροατία και έπειτα στους πρωτάρηδες του φανταστικού Μαρόκου.

Γαλλία

Η αρμάδα του Ντιντιέ Ντεσάν χτυπήθηκε από πολλούς παράγοντες και όλα της ξεκίνησαν στραβά. Οι πρωταθλητές κόσμου εκτός του ότι δεν έπειθαν και πολλούς, λόγω φυσικά της άσχημης πορείας τους στο περασμένο Euro, κλήθηκαν να ταξιδέψουν στο Κατάρ χωρίς τον καλύτερο παίχτη του κόσμου για το 2022, Καρίμ Μπενζεμά και χωρίς τα δύο της βασικά γρανάζια στον άξονα, που την οδήγησαν το 2018 στην κατάκτηση, το φοβερό και τρομερό ‘μηχανάκι’ που ακούει στο όνομα Ενγκολό Καντέ και φυσικά τον ‘ογκόλιθο’ Πολ Πογκμπά, ο οποίος μάλιστα για φέτος δεν έχει αγωνιστεί ακόμη. Αν μη τι άλλο οι απουσίες ήταν η μία πιο ηχηρή από την άλλη και σε αυτές τις απουσίες ήρθε να προστεθεί ακόμη μία στην πρεμιέρα των ‘Πετεινών’, ο Λούκας Ερνάντεζ, ο οποίος έπειτα από 12 λεπτά παιχνιδιού υπέστη ρήξη χιαστού. Η Γαλλία παρόλα αυτά τα σοκ που υπέστη όμως, δεν ‘μάσησε’, κάλυψε τις τρύπες την μία μετά την άλλη με την τρομερή ποιότητα που διαθέτει και με έναν φανταστικό Ολιβιέ Ζιρού που έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της, με έναν πολύ ‘σοβαρό’ Αντουάν Γκριεζμάν που έγραψε και εκείνος την δική του ιστορία και έγινε ο κορυφαίος πασέρ της πατρίδας του και με έναν Κιλιάν Εμπαπέ ο οποίος πλέον ηγείται και κουβαλά στις πλάτες του το μεγαθήριο που λέγεται Γαλλία, οι ‘Πετεινοί’ είναι ένα βήμα μακριά από το θρυλικό ‘back to back’. Το ’98 ήταν ο τεράστιος Ζιζού που την οδήγησε στο πρώτο της, σε εκείνον τον θρίαμβο με 3-0 κόντρα στους Βραζιλιάνους, το ’18 ήταν ο πιτσιρικάς Εμπαπέ που έλαμψε και βοήθησε στα μέγιστα για να ραφτεί το δεύτερο αστέρι στην φανέλα, το ’22 όμως θα μπορέσει κάποιος να ηγηθεί ξανά και να οδηγήσει την Γαλλία στον απόλυτο θρίαμβο; Θα το ξέρουμε σε μερικά 24ωρα! Συνεχίζουμε….

Αργεντινή

Σχεδόν όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είναι μαζί της, ή καλύτερα να πω, μαζί ΤΟΥ. Αναφέρομαι φυσικά στον τεράστιο Λίο Μέσι, ο οποίος εάν κατακτήσει και αυτό το τρόπαιο θα έχει πλέον τερματίσει το άθλημα με κάθε επισημότητα. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ δείχνει σε κάθε ματς πόσο θέλει αυτόν τον τίτλο και κάνει τα πάντα για να τον κατακτήσει, θα τα καταφέρει όμως; Εδώ που τα λέμε η ‘Αλμπισελέστε’ τα έχει όλα με το μέρος της, έπεσε στο μονοπάτι με τους λιγότερο δύσκολους θεωρητικά αντιπάλους, αρκεί μόνο κάποιος να σκεφτεί πως απέναντι της ήταν ομάδες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει καμία, ενώ όταν έκλεινε ραντεβού για τα ημιτελικά όλοι ελπίζαμε σε ένα Λατινοαμερικάνικο ‘ντέρμπι’ με την μισητή Βραζιλία, οι Αργεντίνοι όμως το απέφυγαν και αυτό το εμπόδιο και οι Κροάτες έκαναν την έκπληξη και πέταξαν έξω την ‘Σελεσάο’. Προφανώς και η Αργεντινή δεν είχε εύκολη πορεία έως εδώ, στην πρεμιέρα ηττήθηκε από την Σαουδική Αραβία και βρέθηκε με το καλημέρα με την πλάτη στον τοίχο και τότε η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και με δύο νίκες κόντρα σε Πολωνία και Μεξικό αντίστοιχα είχε κάνει ήδη το πρώτο βήμα, ενώ κόντρα στους Αυστραλούς στους ’16’ τα χρειάστηκε για τα καλά για να πάρει την πρόκριση στους ‘8’. Στα προημιτελικά αυτό που είδαμε κόντρα στους ‘Οράνιε’ δεν είχε αρχή και τέλος, ωστόσο ο Μέσι και η παρέα του πάλι βγήκαν ‘ζωντανοί’ και συνεχίζουν πλέον στα ημιτελικά! Πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν λοιπόν, για να σηκώσει επιτέλους το πολυπόθητο τρόπαιο ο Μέσι; Σίγουρα μπάλα είναι και το χέρι μας στην φωτιά δεν μπορούμε να το βάλουμε, ειδικά με αυτά που βλέπουμε φέτος, όμως κάτι μου λέει πως την Κυριακή η Αργεντινή θα ζήσει εποχές ’86 και ο ‘πατέρας’ Ντιέγκο θα χαμογελά από εκεί ψηλά για τον ‘διάδοχο’ Λίο. Ας μην λέμε πολλά όμως και ας μην υποτιμάμε κανέναν, θα μάθουμε απόψε άλλωστε!

Κροατία

Ποιος να μας έλεγε το μακρινό 2017, σε εκείνα τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, ότι οι αντίπαλοι της Εθνικής μας τότε, οι Κροάτες, θα πήγαιναν στον τελικό. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Μόντριτς με την παρέα του χτύπησαν ξανά και διεκδικούν μία θέση στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία! Και όλα αυτά, ενώ στην ομάδα υπάρχουν κομβικές αλλαγές σε αρκετές θέσεις, δεν είναι πλέον ο Σούμπασιτς κάτω από τα δοκάρια αλλά ο Λιβάκοβιτς, δεν είναι ο Βρσάλικο με τον Σρνα στα δεξιά αλλά ο Γιουράνοβιτς, δεν είναι ο Βίντα στόπερ αλλά ο Γκβάρντιολ, δεν είναι ο Στρίνιτς αριστερά, δεν είναι ο Ράκιτιτς στον άξονα, δεν είναι ο Μάντζουκιτς μπροστά και όμως! Η Κροατία το έκανε ξανά, γιατί είναι εκεί ακόμη ο Λόβρεν, γιατί είναι ακόμη εκεί ο Μπρόζοβιτς, γιατί είναι ακόμη εκεί ο Πέρισιτς και φυσικά ο ‘μάγος’ Λούκα Μόντριτς, μαζί με την νέα και πολλά υποσχόμενη ‘φουρνιά’. Η συνταγή είναι η ίδια πάντως, παράταση, πέναλτι, αστείρευτες δυνάμεις, μα πάνω απ’ όλα μία ομάδα με αρχή, μέση, τέλος και τρομερό ποδοσφαιρικό ‘τσαμπουκά’ που κοιτάει τους πάντες στα μάτια, δεν παρατάει τίποτα, δεν αφήνει το παραμικρό να πέσει κάτω και δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται εδώ για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Θα κάνει όμως την υπέρβαση φέτος η ‘Χρβάτσκα’; Και να μην τα καταφέρει πάντως, το επίτευγμα είναι ήδη τεράστιο.

Μαρόκο

Και φυσικά φτάσαμε στο Μαρόκο. Ποιος να μας έλεγε στις αρχές του Δεκέμβρη ότι το Μαρόκο θα είναι στα ημιτελικά και να τον πιστεύαμε! Οι Αφρικανοί όχι μόνο είναι εδώ, έχουν περάσει πρώτοι από όμιλο με Βέλγιο και Κροατία, έχουν αποκλείσει Ισπανία και Πορτογαλία κατά σειρά και φυσικά έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ (!), για την ακρίβεια δεν έχουν δεχθεί καν γκολ από αντίπαλο, ο Αγκέρ ήταν εκείνος που στο ματς με τον Καναδά έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έτσι, ακόμη ψάχνουμε τον πρώτο παίχτη που θα ‘ματώσει’ τα δίχτυα των Μαροκινών. Πολλοί τους παρουσιάζουν με την δική μας εθνική και με τον άθλο του ’04, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάντως το μόνο κοινό που υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων είναι πως στο τέλος της διοργάνωσης θα έχουν πραγματοποιήσει έναν τεράστιο άθλο, τότε εμείς το σηκώσαμε στους ουρανούς του ‘Ντραγκάο’, τώρα οι Αφρικανοί είναι ικανοί να το κάνουν στο Λουσΐλ την ερχόμενη Κυριακή; Θα δούμε, πάντως εύκολο εμπόδιο για τους Γάλλους δεν θα είναι σε καμία περίπτωση! Οι Μαροκινοί παρόλα αυτά, όποια και αν είναι η τελική τους πορεία, έχουν γράψει ήδη το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία των βιβλίων του μουντιάλ, καθώς είναι η πρώτη αφρικανική ομάδα που πάει στα ημιτελικά της διοργάνωσης και φυσικά πλέον συνεχίζουν να ελπίζουν στο θαύμα και την υπέρβαση!

Λίγη αναμονή ακόμη και θα ξέρουμε αν ο Λίο φτάσει και πάλι στην πηγή όπως το ’14, αλλά αυτή την φορά πιει νερό, εάν οι Γάλλοι κάνουν το repeat ή αν Κροάτες και Μαροκινοί θα ‘ράψουν’ το πρώτο… Μείνετε συντονισμένοι!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ