Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κροατία-Μαρόκο: Μικρός τελικός για εμάς… μεγάλος τελικός για αυτούς

Σήμερα (17/12) στις 17:00, Κροατία και Μαρόκο θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά στο φετινό Mundial, για να διεκδικήσουν την 3η θέση, ένας αγώνας μεταξύ δύο ομάδων, οι οποίες έγραψαν την δικιά τους, ξεχωριστή ιστορία.

 

Η πορεία της Κροατίας:

Η Κροάτες έχουν κερδίσει μόνο ένα παιχνίδι στην κανονική διάρκεια .Το πρώτο ματς της διοργάνωσης για τους Κροάτες ήταν απέναντι στους Μαροκινούς ματς το οποίο είχε έρθει ισόπαλο 0-0. Από εκεί και πέρα, μία νίκη απέναντι στους Καναδούς και μία ισοπαλία με το Βέλγιο, αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετό για να δώσει στην Κροατία την 2η θέση του του 6ου ομίλου και να περάσουν στους ”16” του Παγκοσμίου κυπέλλου. Εκεί τους περίμεναν οι Ιάπωνες με τους οποίους έπειτα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι, και να περάσουν στην επόμενη φάση του Mundial όπου θα αντιμετώπιζαν την Βραζιλία. Η ”Σελεσάο” είχε αποκλείσει νωρίτερα την Νότια Κορέα, και φαινόντουσαν πως θα περνούσαν και το εμπόδιο της Κροατίας. Δεν υπολόγισαν όμως τον ”φύλακα άγγελο” για τους Κροάτες, Dominik Livakovic, ο οποίος στο ματς κόντρα στην Βραζιλία έκανε μια τρομερή εμφάνιση και κρατούσε ζωντανή την Κροατία. Αφού οι ομάδες δεν έλυσαν τις διαφορές τους ούτε στην κανονική διάρκεια, αλλά ούτε στην παράταση, το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Μία απόκρουση στου LIvakovic στο πέναλτι του Rodgygo και ένα χαμένο πέναλτι του Marquinhos, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ήταν αρκετό για να στείλει την Κροατία στον ημιτελικό για 2η συνεχόμενη φορά, και 3η συνολικά στην ιστορία τους,  με αντίπαλο αυτήν την φόρα την Αργεντινή. Ο Modric και η παρέα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το δύσκολο εμπόδιο που ακούει στο όνομα Lio Messi, με την Albiceleste να παίρνει στο τέλος την νίκη με 3-0.

 

Η πορεία του Μαρόκου:

Το Μαρόκο ξεκίνησε την διοργάνωση ως outsider και πολύ πίστευαν πως δεν θα καταφέρουν να περάσουν ούτε από τους ομίλους της διοργάνωσης. Τελικά όχι μόνο πέρασαν από τους ομίλους, τερματίζοντας και στην 1η θέση, κατάφεραν να γίνουν η πρώτη Αφρικανική-Αραβική ομάδα που φτάνει σε ημιτελικό Παγκοσμίου κυπέλλου. Μετά την ισοπαλία με την Κροατία, τα ”λιοντάρια” κέρδισαν το Βέλγιο και τον Καναδά και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στους ”16” εκεί όπου θα αντιμετώπιζαν, την Ισπανία  του Luis Enrique. Και πάλι ως outsider οι Μαροκινοί πήραν την νίκη στην διαδικασία των πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα της ομάδας, τον Bono, ο οποίος απέκρουσε τα πέναλτι του Carlos Soler και Sergio Busquets και έστειλε την ομάδα του στου ”8” του Παγκοσμίου κυπέλλου. Επόμενος αντίπαλος ήταν η Πορτογαλία την οποία κατάφεραν να αποκλείσουν. Ένα γκολ στο 42’ λεπτό του αγώνα από τον  Youssef En-Nesyri ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στους Μαροκινούς και να γράψουν την δικιά τους Ιστορία στο Παγκόσμιο κύπελλο. Στα ημιτελικά τους περίμενε η πρωταθλήτρια Γαλλία. Παρόλο τις φάσεις που δημιούργησαν, τα ”λιοντάρια” δεν κατάφεραν εξουδετερώσουν τους Γάλλους, χάνοντας 2-0.

 

Προιστορία:

Κροατία και το Μαρόκο έχουν παίξει μόνο δύο φορές μεταξύ τους. Την πρώτη φορά,  κέρδισαν οι Ευρωπαίοι στα πέναλτι μετά την ισοπαλία 2-2 στο Hassan II Trophy, ένα φιλικό τουρνουά που διοργανώθηκε από τους Βορειοαφρικανούς. Η δεύτερη τους συνάντηση, ήταν στη φάση των ομίλων αυτού του Παγκοσμίου κυπέλλου, όπου οι ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0.

 

Προβλήματα και για τους δύο:

Αμφίβολοι για τους Κροάτες είναι ο Marcelo Brozovic ο οποίος αποχώρησε στο ματς κόντρα στην Αργεντινή ως τραυματίας και δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσει να αγωνιστεί κόντρα στο Μαρόκο. Το ίδιο ισχύει και για τον Josep Gvardiol ο οποίος έχει έναν τραυματισμό στο πόδι. Μάλιστα για να αγωνιστεί κόντρα στην Αργεντινή, χρειάστηκε να του κάνουν ενέσεις.

 

Όσο αφορά το Μαρόκο, τρεις είναι οι παίχτες που κινδυνεύουν να χάσουν τον αυριανό αγώνα. Nayef Augerd, Romain Saiss και Nousair Mazraoui αμφισβητούνται αν θα καταφέρουν αν αγωνιστούν. Μάλιστα, στο ματς με την Γαλλία, και οι Saiss και Mazraoui  αποχώρησαν ως αναγκάστηκες αλλαγές καθώς δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τον αγώνα λόγο των τραυματισμών που τους ταλαιπωρούσε, ενώ  ο Augerd δεν κατάφερε να αγωνιστεί καθόλου.

 

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής του αγώνα:

Ημέρα: Σάββατο 17/12/2022

Ώρα: 17:00 ( ώρα Ελλάδος )

 

Στάδιο:

Khalifa International stadium

 

Πιθανές ενδεκάδες:

Κροατία: Dominik Livakovic, Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol(αμφίβολος), Borna Sosa, Luka Modric, Mateo Kovacic, Nikola Vlasic, Kristijan Jakic, Ivan Perisic, Andrej Kramaric

Προπονητής: Zlatko Dalic

 

Μαρόκο: Bono, Achraf Hakimi, Achraf Dari, Jawad El-Yamiq, Yahia Atiiyat-Allah, Azzedine Ounahi, Sofyan Amrabat, Selim Amallah, Hakim Ziyech, Youssef En-Nesyri, Sofiane Boufal

Προπονητής: Walid Regragui

 

Διαιτησία

Διαιτητής: Ibrahim Al-Jassim Abdulrahman

Βοηθός διαιτητή: Taleb Al-Marri

Βοηθός διαιτητή: Saoud Ahmed Almaqaleh

4ος βοηθός: Raphael Claus

VAR: Julio Bascunan

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ