Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πως έφτασαν έως εδώ ‘Τρικολόρ’ και ‘Αλμπισελέστε’

Αργεντινή και Γαλλία αναμετρώνται αύριο στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ένα ματς που αναμένεται να καθηλώσει ολόκληρο το ποδοσφαιρικό κοινό. Αμφότερες οι δύο ομάδες θέλουν να ράψουν το τρίτο αστέρι στην φανέλα τους και να κατακτήσουν την κορυφή, με την Γαλλία να έχει φυσικά και την μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ‘back to back’ για πρώτη φορά στην ιστορία της και να γίνει παράλληλα η τρίτη ομάδα που το καταφέρνει αυτό, ενώ από την άλλη έχουμε την Αργεντινή που για δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις θα διεκδικήσει το τρόπαιο, με τον μεγάλο Λίο Μέσι να θέλει να κατακτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο περισσότερο από τον καθένα!

Ας δούμε αναλυτικά την πορεία των δύο φιναλίστ και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον μεγάλο τελικό, ξεκινώντας από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές Γάλλους.

Γαλλία

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2018 φτάνουν στον τελικό για τέταρτη φορά στην ιστορία τους, διεκδικόντας το τρίτο τους Μουντιάλ, ενώ παράλληλα εάν το κατακτήσουν θα γίνουν η τρίτη κατά σειρά χώρα που φτάνει σε ‘back to back’ κατάκτηση, μετά την Ιταλία το 1934 και το 1938 και μετά την Βραζιλία το 1958 και το 1962. Οι Γάλλοι έφτασαν για πρώτη φορά στην πηγή το μακρινό 1998, όταν και φιλοξενούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και με έναν θρίαμβο κόντρα στους Βραζιλιάνους κατέκτησαν το πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο, φιλοδωρόντας την ‘Σελεσάο’ τότε με τρία γκολ, για την ιστορία, δύο γκολ είχε πετύχει ο τεράστιος Ζιντάν και ένα ο Εμάνουελ Πετίτ! Το 2006 η Γαλλία επέστρεψε σε τελικό Μουντιάλ, ωστόσο είχε έρθει η στιγμή να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι τότε. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό που σε πολλούς έχει μείνει χαραγμένη η αποβολή του Ζιζού, οι Γάλλοι έπειτα από το 1-1 των 90 λεπτών και του έξτρα μισαώρου της παράτασης, τελικώς ηττήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι με 5-3, από την τεράστια Ιταλία! Οι ‘Τρικολόρ’ το 2010 στην Αφρική απογοήτευσαν τους πάντες, μένοντας τότε τελευταίοι στον όμιλο και το 2014 ‘χαιρέτησαν’ την διοργάνωση στον προημιτελικό, όταν και ηττήθηκαν με 1-0 από τους μετέπειτα Παγκόσμιους πρωταθλητές της Γερμανίας. Το 2018 όμως οι ‘Πετεινοί’ επέστρεψαν για τα καλά και πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, τελείωσαν το τουρνουά δίχως ήττα και έφτασαν στην κορυφή του κόσμου έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια, επικρατώντας της Κροατίας στον μεγάλο τελικό με 4-2, ράβοντας έτσι το δεύτερο αστέρι στην φανέλα. Για να φτάσουμε στο παρόν, όπου οι Γάλλοι διεκδικούν το τρίτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο και μπροστά τους έχουν την Αργεντινή, με την οποία έχουν αναμετρηθεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο άλλες τρεις φορές, με τους Λατινοαμερικάνους να έχουν βγει νικητές τις δύο. Πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν το 1930, στο πρώτο Μουντιάλ όπου η ‘Αλμπισελέστε’ είχε επικρατήσει με 1-0 στην φάση των ομίλων, ενώ οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά το 1978 και πάλι στην φάση των ομίλων, με την Αργεντινή να επικρατεί ξανά, αυτήν την φορά με 2-1, για να φτάσουμε στην πιο πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων, όπου ήταν το 2018 για την φάση των ’16’, με τους Γάλλους να επικρατούν τότε με 4-3 και έπειτα να φτάνουν στην κατάκτηση. Πλέον οι δύο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες σε τελικό για πρώτη φορά, με την Γαλλία να παίρνει το πρώτο της τρόπαιο κόντρα σε μία ομάδα της Λατινικής Αμερικής (την Βραζιλία) και την Αργεντινή να κατακτά τον πρώτο της τίτλο και εκείνη με την σειρά της κόντρα σε Ευρωπαϊκή ομάδα (το 1978)!

Οι Γάλλοι έως εδώ δεν είχαν εύκολο δρόμο. Χτυπήθηκαν όπως ξέρουμε από αρκετούς τραυματίες και έχασαν κομβικούς παίχτες, όμως έδειξαν χαρακτήρα και φτάσανε έως τον τελικό. Οι ‘Τρικολόρ’ έχουν ηττηθεί μόνο από την Τυνησία στο τελευταίο ματς των ομίλων και έπειτα έχουν ‘καθαρίσει’ όλα τα ματς στην κανονική διάρκεια, κόντρα σε Πολωνία, Αγγλία και Μαρόκο αντίστοιχα. Πλέον μπροστά τους μένει ακόμη ένα εμπόδιο και όλοι περιμένουμε να δούμε εάν καταφέρουν οι Γάλλοι να το ξεπεράσουν και αυτό και να γράψουν την δική τους ιστορία!

Αργεντινή

Και περνάμε στην Αργεντινή. Η ‘Αλμπισελέστε’ ταξίδεψε στο Κατάρ με μοναδικό στόχο την κατάκτηση, που θα σημάνει το πρώτο Μουντιάλ στην καριέρα του Λίο Μέσι και το πρώτο έπειτα από το μακρινό 1986 και την εποχή του θρυλικού Ντιέγκο! Η Αργεντινή θα αγωνιστεί σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου για έκτη φορά στην ιστορία της και θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο και να ισορροπήσει την κατάσταση, καθώς μετρά δύο νίκες και τρεις ήττες. Η αρχή έγινε στην πρώτη ιστορική διοργάνωση το 1930, όταν και ηττήθηκε από την Ουρουγουάη, ενώ η συνέχεια ήρθε 48 χρόνια μετά, όταν η διοργανώτρια ‘Αλμπισελέστε’ έφτασε στον τελικό κόντρα στην θρυλική Ολλανδία και κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο με 2-1. Ακολούθησε η κατάκτηση του 1986 στο Μεξικό κόντρα στην Δυτική Γερμανία με 3-2 και τον Ντιέγκο Μαραντόνα να γράφει την δική του ιστορία, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, το ζευγάρι του τελικού ήταν ακριβώς το ίδιο, με την Αργεντινή να μην καταφέρνει το ‘back to back’ και να δέχεται την ήττα με 1-0, φεύγοντας με σκυμμένο το κεφάλι από την Ιταλία. Τα χρόνια πέρασαν, οι στεναχώριες ήταν πολλές, όπως και η δίψα για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αργεντινή απουσίασε από τελικό για τις επόμενες πέντε διοργανώσεις, το 2014 όμως ήταν εκεί, επέστρεψε, και πάλι κόντρα στους Γερμανούς και πάλι όμως η κατάληξη ήταν η ίδια, με την Αργεντινή να φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι έπειτα από 120 λεπτά παιχνιδιού και να μην σηκώνουν το τρόπαιο μέσα στο ‘Μαρακανά’, ενώ στην συνέχεια οι δύο χαμένοι τελικοί Κόπα Αμέρικα καταρράκωσαν το ηθικό της ομάδας. Η ‘Αλμπισελέστε’ όμως σηκώθηκε ξανά, πάτησε γερά στα πόδια της, κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα και το το Finalissima, κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο αήττητο σερί στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο και πλέον βρίσκεται στον μεγάλο τελικό του Κατάρ, με τον ήρωα της, τον Λιονέλ Μέσι να δίνει ότι έχει και δεν έχει για να κατακτήσει τον τίτλο με την αγαπημένη του Αργεντινή!

Κάθε αρχή και δύσκολη όμως, όλα ξεκίνησαν στραβά, ήττα στην πρεμιέρα από την θεωρητικά πιο εύκολη ομάδα του ομίλου, τέλος στο αήττητο σερί και μπελάδες με το καλημέρα. Η Αργεντινή όμως δεν ‘έπεσε’, έβγαλε αντίδραση, οι παίχτες σήκωσαν το βάρος της φανέλας και με ωραίο ποδόσφαιρο αλλά και τύχη, υπέταξαν κατά σειρά το Μεξικό, την Πολωνία, την Αυστραλία, την Ολλανδία και την Κροατία και πλέον μένει ακόμη ένα εμπόδιο, η Γαλλία που μοιάζει ασταμάτητη και πάντα διψασμένη. Θα καταφέρει άραγε ο Μέσι να γράψει ιστορία και να κατακτήσει το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο; Αύριο θα ξέρουμε, με τον τελικό να αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικός.

Ραντεβού αύριο στις 17:00…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ