Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ένα άθλημα εθισμένο στις σπουδαίες νύχτες

Δε μπορούμε ως άνθρωποι που αγαπούν το ελληνικό μπάσκετ να μην είμαστε χαρούμενοι με το γεγονός πως Περιστέρι, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατάφεραν να βρεθούν στα play – in του Basketball Champions League και μάλιστα το έκαναν με τρεις σπουδαίες εμφανίσεις.

Play – in ονομάζεται η φάση του Basketball Champions League κατά την οποία οι δεύτεροι και οι τρίτοι κάθε ομίλου τίθονται αντιμέτωποι με σκοπό την πρόκριση τους στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Τα ζευγάρια διαμορφώνονται όχι κατόπιν κλήρωσης αλλά μέσω διασταύρωσης του κάθε ομίλου με τον επόμενο.

Τελευταία χρονικά ήρθε η νίκη του Περιστερίου που κατάφερε να καταβάλει την αντίσταση της Μπνέι Ερτζέλια (87-90) στο Ισραήλ κλείνοντας παράλληλα και θέση για τα play – in. Η παρουσία της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη στην επόμενη φάση του Champions League αποτελεί για τον ίδιο και τους παίκτες του πέρα από επιτυχία και ανταμοιβή της πολύ καλής ποιοτικά προσπαθειας που γίνεται από τους “πρίγκιπες της δυτικής όχθης”, η οποία θα συνεχιστεί απέναντι στη Ντιζόν που μετά τον ΠΑΟΚ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την ομάδα των δυτικών προαστίων για μια θέση στους 16 της διοργάνωσης. Ελπίζουμε οι Γάλλοι να βρουν το μάστορα τους και να ζευγαρώσουν τις ήττες τους απέναντι στους Έλληνες.

Της νίκης του Περιστερίου προηγήθηκε η σπουδαία ανατροπή της ΑΕΚ που χρειάστηκε να κάνει πάρα πολλά για να κάμψει τελικά την αντίσταση της τουρκικής Καρσίγιακα και να πάρει τελικά αυτή την πρόκριση στα περίφημα play – in του BCL. Η “Ένωση” αν και βρέθηκε έως και 25 πόντους πίσω στα μέσα της δεύτερης περιόδου, όταν και σκόραρε τον δέκατο της πόντο στον αγώνα, κατάφερε τελικά να αντιστρέψει την κατάσταση και στο τέλος της τρίτης περιόδου να βρεθεί για πρώτη φορά σε απόσταση δύο κατόχων (50-56) από τους Τούρκους και το αφηνιαμένο πρώην δικό της παιδί, Μπράιαν Ανγκόλα. Παρά ταύτα, οι “κιτρινόμαυροι” με την ψυχολογία πλέον στα ύψη πολέμησαν με κάθε τρόπο το ματς και έτσι περίπου 7,5 λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης βρέθηκαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 60 – 59. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε αρχικά στη νίκη της ομάδας του Ηλία Κατζούρη και στην επικείμενη διπλή μονομαχία της με την Τόφας του Δημήτρη Πρίφτη με φόντο την πρόκριση στους 16 του Basketball Champions League. Σημαντικό είναι επίσης να πούμε ότι η ΑΕΚ θα έχει το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στη νέα της αντίπαλο αλλά το γεγονός αυτό δεν θα έχει ιδιαίτερο αντίκρισμα καθώς οι “κίτρινοι” θα στερηθούν τον κόσμο τους λόγω των επεισοδίων που αυτός προκάλεσε στην αναμέτρηση τους με τη Ρέτζιο Εμίλια σε προηγούμενη επίσκεψη των Ιταλών στα Λιόσια.

Ωραία όλα τα παραπάνω αλλά ποιος έκανε την αρχή; Μα φυσικά το έναυσμα για το πολύ ωραίο, όπως εκτυλίχθηκε, διήμερο του ελληνικού μπάσκετ έδωσε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος πήγε στη Γαλλία και το Ντιζόν με μάτι που γυαλίζει και έτοιμος να ορίσει ο ίδιος την τύχη του για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Έτσι και έγινε λοιπόν, αφού οι Θεσσαλονικείς επιβλήθηκαν των Γάλλων με 69 – 74 και οριστικοποίησαν την παρουσία τους στα επικείμενα play – in όπου θα βρουν απέναντι τους τη Ρίτας Βίλνιους με έπαθλο για ακόμα μια φορά την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης.

Κλείνουμε με την ευχή οι τρεις προαναφερθείσες προκρίσεις στα play – in να μετουσιώνουν και σε πρόκριση στα νοκ άουτ του BCL, ώστε με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να ζήσουμε όσα το ποδόσφαιρο δε μας αφήνει να χαρούμε.


Υ.Γ.: Εξόχως συγκινητική ήταν από το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Καρσίγιακα η σκηνή με τον Μπράιαν Ανγκόλα να ζητά τη φανέλα του αδικοχαμένου πρώην συμπαίκτη του Στεφάν Γέλοβατς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ