Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η σκληρή δουλειά και η ‘αθόρυβη’ αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα

Το 2022 αποτελεί πλέον παρελθόν, ωστόσο θα μείνει βαθιά για πάντα χαραγμένο στην ιστορία της ΑΕΚ και όλων των Ενωσιτών, καθώς στις 30 του Σεπτέμβρη, η ομάδα επέστρεψε στα πάτρια εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειας. Στα πρώτα μισά του 2022 η ΑΕΚ μπορεί να απογοήτευσε τους οπαδούς της και να προκάλεσε μεγάλη στεναχώρια με τις εμφανίσεις της εντός αγωνιστικού χώρου, με αποκορύφωμα φυσικά ότι έμεινε εκτός Ευρώπης, ωστόσο αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν! Η Ένωση πέρασε ένα καλοκαίρι αλλαγών, σε όλους τους τομείς, άλλαξε άτομα διοικητικά και προπονητικά, έκανε μεταγραφές με την ‘σφραγίδα’ του προπονητή της και με την τεράστια δύναμη της πλέον που ακούει στο όνομα ‘OPAP Arena’, ‘φωνάζει’ δυνατά πως πάει για πρωτάθλημα, πως χτίζει κάτι καλό που θα μείνει σε βάθος χρόνου και τέλος, σκορπά ενθουσιασμό στον οπαδό της, όλα αυτά οφείλονται φυσικά στον πρωτεργάτη, τον ‘Πελάδο’ Αλμέιδα!
Ο Αργεντινός τεχνικός δεν βιάστηκε το καλοκαίρι να κάνεις μεταγραφικές κινήσεις, αλλά επέμεινε και εστίασε σε παίχτες κομβικούς, οι οποίοι θα έκαναν την διαφορά στην Ένωση. Κάπως έτσι ήρθε ο Βίντα με τον Μουκουντί για να καλύψουν τα περσινά ‘εκτρώματα’ στην άμυνα, κάπως έτσι ήρθε ο ‘υπολογιστής’ Γιόνσον για να δώσει ηρεμία στον άξονα και να βάλει ανταγωνισμό στον Σιμάνσκι και κάπως έτσι ήρθαν και τα ‘μηχανάκια’ Γκατσίνοβιτς, Ελίασον και φυσικά ο Ορμπελίν Πινέδα, ο οποίος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς είναι καθαρά προσωπική επιλογή του Αλμέιδα και είναι ένας παίχτης τον οποίο ο Πελάδο ήξερε κάτι παραπάνω από καλά. Οι ποιοτικές αυτές προσθήκες, σε συνδυασμό με την παραμονή των: Στάνκοβιτς, Μήτογλου, Μοχαμάντι, Χατζισαφί, Ρότα, Τζαβέλλα, Γαλανόπουλου Μάνταλου, Τσούμπερ, Άμραμπατ, Γκαρσία και φυσικά του Σέρχιο Αραούχο, έδωσαν μεγάλο βάθος και τεράστια ποιότητα στο ρόστερ της ομάδας και πλέον κανένας παίχτης δεν μοιάζει να είναι αχρείαστος, καθώς ο Αλμέιδα έχει βρει τον τρόπο να παίρνει από όλους αυτά που θέλει και όλοι να παίζουν στο ‘τέμπο’ που ζητά, σε όλους αυτούς προστίθενται φυσικά ο Γιώργος Αθανασιάδης, ο οποίος έπειτα από μία εκπληκτική σεζόν στην Σέριφ, γύρισε στην ΑΕΚ για να αποτελέσει ένα εξαιρετικό ‘δίδυμο’ με τον Στάνκοβιτς, ενώ η απόκτηση των: Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, Πάολο Φερνάντες και Τομ Φαν Βέερτ κάνουν ακόμη πιο ‘τρομακτική’ την ΑΕΚ.
Δεν είναι όμως όλα τόσο εύκολα και ωραία όσο ακούγονται τώρα, η ΑΕΚ ‘πόνεσε’ στην αρχή της σεζόν και μέχρι και την 4η αγωνιστική έμοιαζε κάπως ‘χαμένη’ με τον Αλμέιδα να μην ξέρει καλά καλά τι σύστημα να εφαρμόσει στην ομάδα. Ενδεικτικό αυτού ότι ο Αργεντινός δούλεψε όλο το καλοκαίρι με ένα σύστημα 3-5-2, το οποίο δεν ‘απέδωσε καρπούς’ και πρόλαβε και άλλαξε γρήγορα, προτού χάσει τελείως την μπάλα, μάλιστα η ΑΕΚ έως και την 4η αγωνιστική είχε ήδη δύο ήττες, οι οποίες αυτή την στιγμή την ‘στοιχειώνουν’, με αποκορύφωμα φυσικά την εντός έδρας από τον Βόλο. Ωστόσο φτάνουμε στην ουσία του θέματος μας τώρα, ο Ματίας Αλμέιδα κατάλαβε νωρίς τι φταίει και τι γίνεται με την ομάδα του και από τις 17 Σεπτεμβρίου και την εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στον Παναιτωλικό, όταν και αποφάσισε να παίξει με ρόμβο και να αναθέσει ρόλους στους παίχτες του, με κορυφαία έμπνευση τον Λιβάι Γκαρσία στην θέση του φορ, η ομάδα φαίνεται να λειτουργεί σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Μπήκε στην ‘εξίσωση’ ο Μουκουντί και συνέθεσε ένα τρομερό αμυντικό δίδυμο με τον πολύπειρο Βίντα και φυσικά έρχονται τα εύσημα πλέον καθώς η ΑΕΚ έχει την καλύτερη άμυνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας δεχθεί μόλις πέντε τέρματα (!), ενώ το ‘τρικ’ με τους Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, οι οποίοι ξεκινούσαν ως ανασταλτικοί κοντά στον Σιμάνσκι αλλά παράλληλα έδειναν πλάτος και ενέργεια στα άκρα της ομάδας, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του άξονα της ΑΕΚ και σε συνδυασμό με την άνοδο του Σιμάνσκι και την τοποθέτηση του Πινέδα πίσω από τα δύο φορ, έκαναν την ΑΕΚ να παίζει έως τώρα την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα. Επιθετικά, ο Αλμέιδα ήξερε πως πρέπει να βρει λύση, καθώς έβλεπε στα πρώτα ματς ή καλύτερα να πούμε από την προετοιμασία κιόλας, την ομάδα του να κάνει πολλές τελικές και να μην βρίσκει εύκολα το γκολ. Έτσι αποκτήθηκε μετά από δύο αγωνιστικές ο πρώτος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, ο Τομ Φαν Βέερτ για να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο ο γρήγορος και μακροχρόνιος τραυματισμός του ανάγκασε τον Πελάδο να προβεί σε νέα λύση για να παίρνει γκολ, έτσι αποφάσισε να ρίξει τον Λιβάι Γκαρσία στο ‘κουτί’ και να περιορίσει τον Σέρχιο Αραούχο στον ‘άχαρο’ αλλά ουσιαστικό ρόλο του δημιουργού – ‘χαμάλη’. Το αποτέλεσμα; ο επιθετικός από το Τρινιντάντ να είναι πρώτος σκόρερ αυτή την στιγμή με εννέα τέρματα και δύο ασίστ, έχοντας βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εκτελεστικότητα του, ενώ αν την βελτιώσει και άλλο είναι βέβαιο πως δεν θα έχει αντίπαλο στον πίνακα των σκόρερ!
Μπορεί και πάλι όλα αυτά να ακούγονται εντυπωσιακά και τρομερά, όμως πάνω που η ΑΕΚ έπιασε ρυθμό και όλα κυλούσαν ιδανικά, αναγκάστηκε να χάσει ξαφνικά τον Νίκλας Ελίασον ο οποίος ήταν ο κορυφαίος της στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ μετά την διακοπή του Μουντιάλ κλήθηκε να παίξει χωρίς και τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος ήταν ίσως ο πιο φορμαρισμένος παίχτης της, έχοντας τέσσερα γκολ και δύο ασίστ. Σε αυτές τις απουσίες ήρθαν να προστεθούν, ο Νόρντιν Άμραμπατ που μέχρι εκείνο το σημείο κάλυπτε το κενό του Ελίασον, ο Στίβεν Τσούμπερ που μπήκε και εκείνος στο χειρουργείο για να ξεπεράσει το πρόβλημα στους κοιλιακούς, ενώ απουσίασε από την άμυνα τόσο ο ανεβασμένος Μοχαμάντι, όσο και ο Βίντα. Ο Αλμέιδα παρόλα αυτά είχε και πάλι τις λύσεις και πάλι έβγαλε ‘λαγό’ απτό καπέλο του. Ο Μήτογλου έδειξε για άλλη μία φορά πως δίκαια πήρε μία δεύτερη ευκαιρία και έμεινε στην ομάδα και μαζί με τον Μουκουντί κράτησαν το μηδέν κόντρα σε Κηφισιά, Λαμία και Βόλο, ο Μάνταλος που πήρε θέση στην βασική εντεκάδα έδειξε και εκείνος πως υπηρετεί όπως πρέπει το πλάνο του προπονητή του και κόντρα στην Λαμία ήταν από τους διακριθέντες και φυσικά ο Φαν Βέερτ ξεκίνησε να δίνει λύσεις και να ‘λύνει’ τα χέρια του Αλμέιδα και πέρασε μία φανταστική εβδομάδα, ακούγοντας το όνομα τους στα χείλια χιλιάδων Ενωσιτών. Με την Λαμία μπήκε αλλαγή και έβαλε δύο γκολ δίνοντας το ματς στην ομάδα του, ενώ στο ματς του Βόλου, πήρε θέση στην βασική εντεκάδα λόγω φυσικά και της απουσίας του Μάνταλου, στέλνοντας τον Λιβάι Γκαρσία στην άκρη, παίζοντας εκείνος στην κορυφή και κατάφερε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι να βρει δίχτυα, να κάνει το 0-3 και να σφραγίσει την νίκη – γιορτή της ΑΕΚ. Έτσι ο ‘δικέφαλος’ κατάφερε να εκμεταλλευτεί και με το παραπάνω τα ‘στραβοπατήματα’ του Παναθηναϊκού και να μειώσει την διαφορά από τους οχτώ στους τέσσερεις βαθμούς, έχοντας μπροστά της πλέον την επικίνδυνη έξοδο στα Γιάννενα και μετά το μεγάλο ντέρμπι με τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό στην κόλαση της Νέα Φιλαδέλφειας!
Και φυσικά πλέον έρχεται ο ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Αλμέιδα, που θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί την ομάδα του, καθώς επιστρέφουν για τα καλά και δηλώνουν έτοιμοι οι Τσούμπερ και Άμραμπατ, ενώ πλέον στην ‘εξίσωση’ μπαίνει και ο εκπληκτικός Πάολο Φερνάντες, παράλληλα δεδομένη είναι η επιστροφή του Βίντα στο κέντρο της άμυνας, ενώ αριστερά ή ομάδα φωνάζει για ενίσχυση και φαίνεται μέχρι τώρα να είναι η μόνη ‘αχίλλειος πτέρνα’ της, καθώς ο Χατζισαφί δεν δείχνει να μπορεί να ανταπεξέλθει στο 100%.
Μπορεί ο Αλμέιδα να έχει πετύχει εκπληκτικά πράγματα -και όλα αυτά σε ένα διάστημα ούτε τεσσάρων μηνών- να έχει μετατρέψει τον Λιβάι στον τέλειο φορ, τον Σιμάνσκι στον κατάλληλο ‘κόφτη’, τον Γκατσίνοβιτς σε έναν εκπληκτικό ‘box to box’ υπερσύγχρονο Χαφ και τον Αραούχο σε έναν νέο ρόλο που του ταιριάζει ‘γάντι’ λόγω της μαχητικότητας που διαθέτει, ωστόσο ο πιο βελτιωμένος παίχτης επί εποχής Αλμέιδα δεν είναι άλλος πέραν του Λάζαρου Ρότα. Ο Έλληνας 25χρονος δεξιός μπακ ξεκίνησε βασικός στην εντεκάδα επειδή δεν υπήρχε άλλος να καλύψει την συγκεκριμένη θέση, μάλιστα ο Αλμέιδα μην ξεχνάμε πως στην αρχή της σεζόν πειραματιζόταν, βάζοντας και τον Γκατσίνοβιτς στην θέση του δεξιού μπακ-Χαφ και έτσι η ομάδα βγήκε στην αγορά και κατέληξε στην επιλογή του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Ένας παίχτης με βαρύ βιογραφικό, με συμμετοχές στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας και ένας παίχτης βασικότατο γρανάζι της Μονακό, που ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ετών, όταν έγινε η κίνηση αυτή από την ΑΕΚ όλοι είπαν πως μόλις έβρισκε ρυθμό ο παίχτης θα ήταν θέμα χρόνου να βγει ο Ρότα από την εντεκάδα, ο Έλληνας μπακ όμως τους διέψευσε! Μετά την αγωνιστική άνοδο της ομάδας και την είσοδο της στην Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ρότα μοιάζει ‘μεταμορφωμένος’, βγάζει αστείρευτες δυνάμεις σε κάθε ματς, ανεβοκατεβαίνοντας πάρα πολλές φορές την πλευρά, όπως ακριβώς πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο μπακ, τηρεί και με το παραπάνω την ένταση που ζητάει ο Αλμέιδα να βγάζει η ομάδα του, είναι άριστος τακτικά και πλέον έχει βελτιώσει το μεγάλο του μειονέκτημα, την τελική του προσπάθεια. Στην ΑΕΚ του Αλμέιδα το γεγονός ότι το μπακ θα βγει σε θέση βολής δεν αποτελεί έκπληξη, τουναντίον μάλιστα και ο Ρότα δείχνει ότι είναι ένας παίχτης που μπορεί να το κάνει αυτό πολλές φορές στο ματς, μπορεί να έχει στοιχίσει βαθμούς στην ομάδα του έχοντας σπαταλήσει μοναδικές ευκαιρίες σε Τρίπολη και Καραϊσκάκη, ωστόσο παιχνίδι με παιχνίδι δείχνει όλο και πιο ανεβασμένος και βελτιωμένος και πολύ δίκαια ο Αλμέιδα δεν τον βγάζει από την εντεκάδα!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ