Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Και σε 5-6 εβδομάδες…”

Η ΑΕΚ φέτος βγάζει… γούστα, πάλεψε πολύ, έκανε τις γκέλες της, αλλά πλέον απολαμβάνει έστω και προσωρινά την κορυφή της βαθμολογίας!
Αυτό που ζει φέτος το φίλαθλο κοινό της ΑΕΚ είναι μοναδικό, επιστροφή στης Φιλαδέλφειας τα μέρη έπειτα από 19 χρόνια ξενιτιάς και πλέον όλοι είναι χαρούμενοι ξανά, όχι γιατί η Ένωση έχει και πάλι το γήπεδο της, αλλά γιατί ο Δικέφαλος έφτιαξε νοοτροπία νικητή, απέκτησε μέταλλο, έκανε την έδρα του απόρθητο (έως τώρα) κάστρο, παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του και πλέον η αρμάδα του Ματίας Αλμέιδα πάτησε κορυφή -έστω και προσωρινά- και κάλυψε μία διαφορά που έφτασε μέχρι και στους οκτώ (8) βαθμούς! Έτσι πλέον, το -8 έχει γίνει +2 για την Ένωση και αυτό οφείλεται φυσικά και στην πτώση του ‘τριφυλλιού’.
Η ΑΕΚ μετά την νέα χθεσινή τριάρα επί του Άρη και μετά το νέο ‘τρίποντο’ και το απόλυτο 12Χ12 στην “OPAP Arena” έχει ξεπεράσει ήδη την περσινή της πορεία και βρισκόμαστε έξι αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Η Ένωση πέρυσι, μετά το πέρας των 26 αγωνιστικών, έμπαινε στα πλέι-οφ ως τρίτη, με 46 βαθμούς και ενεργητικό 42 γκολ υπέρ και 28 κατά. Ένα χρόνο μετά, η ΑΕΚ μετά το πέρας και της 20ης ‘στροφής’ βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 47 βαθμούς και 41 γκολ υπέρ, ενώ αμυντικά τα πάει εξαιρετικά έχοντας δεχθεί 9 μόλις γκολ. Αυτό μεταφράζεται ως η καλύτερη επίθεση και η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, αλλά κανείς δεν πήρε πρωτάθλημα με αυτά τα νούμερα, η ΑΕΚ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυθεί και να αναλωθεί σε αυτούς τους αριθμούς, γιατί θα χάσει την μπάλα. Ο Αλμέιδα έχει δείξει στο χορτάρι ότι η ομάδα του είναι η καλύτερη και αν συνεχίσει να το κάνει αυτό, θα φτάσει σε σημείο να πάρει το πρωτάθλημα με διαφορά πόντων από τους υπόλοιπους διώκτες της.
Αν κάποιος βάλει κάτω τα πράγματα και κοιτάξει το πρόγραμμα και των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου, θα δει πως η ΑΕΚ μαζί με τον Παναθηναϊκό, οι δύο πρώτοι δηλαδή, έχουν το πιο δύσκολο πρόγραμμα, ενώ ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό έχουν πιο ‘εύκολο’ αγωνιστικό πρόγραμμα. Ο ‘Δικέφαλος του Βορρά’ έχει το μεγάλο αβαντάζ ότι έχει στην ‘Τούμπα’ τα μεγάλα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ενώ ιδιαίτερα δύσκολες εξόδους δεν έχει, ενώ ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, πέραν των δύο ντέρμπι εκτός έδρας, με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έχει αρκετά ‘βατό’ πρόγραμμα, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, συνεπώς αυτό με λίγα λόγια όμως μας δείχνει πως οι Πειραιώτες δεν έχουν δώσει έως τώρα στον δεύτερο γύρο κανένα ντέρμπι και εκεί θα φανεί η πραγματική τους βελτίωση. Ο Παναθηναϊκός απ’ την άλλη, πέραν της δύσκολης εξόδου που καλείται να κάνει σήμερα στην Τρίπολη, μετέπειτα έχει Βικελίδης, Καραϊσκάκη και Περιστέρι και εκεί εάν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν βγάλει πράγματα και δεν δείξει χαρακτήρα, θα ‘γκρεμίσει’ ότι καλό έχτισε στον πρώτο γύρο και θα πει γρήγορα ‘αντίο’ στην μάχη του τίτλου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι παίζει μεγάλο ρόλο το ψυχολογικό κομμάτι και το κλίμα σε μία ομάδα, όταν είσαι από τον Αύγουστο πρώτος, έχεις αποκτήσει απόσταση από τους διώκτες σου 8 και 12 βαθμούς, έχεις κάνει έναν αήττητο πρώτο γύρο με μόλις μία ισοπαλία και χάνεις για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και τελικώς φτάσεις σε σημείο να μπεις στα πλέι – οφ όντας δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος, προφανώς και επηρεάζεσαι. Κανείς δεν είπε πως ο Παναθηναϊκός θα μπει στα πλέι – οφ δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος, υποθέσεις γίνονται και όλα τα σενάρια όμως είναι πιθανά. Και από την άλλη, για να κλείσω με τα αγωνιστικά προγράμματα, έχουμε την ΑΕΚ, που όπως προανέφερα έχει ιδιαίτερα επικίνδυνο και δύσκολο πρόγραμμα. Αρχής εξ αρχής υπάρχει η πολύ επικίνδυνη έξοδος στο Περιστέρι, από το οποίο δεν πέρασε ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο ΠΑΟΚ, ενώ για να πάμε και λίγο πιο πίσω, ο Ατρόμητος είναι έως τώρα από τις μοναδικές ομάδες που δυσκόλεψαν την ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια και ο Δικέφαλος είχε κερδίσει με πέναλτι του Άμραμπατ στις καθυστερήσεις, ενώ στην Τούμπα γνώρισε την ήττα στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων από τον ΠΑΟΚ. Το ματς γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθώς όσο ο Βόλος χάνει βαθμούς, στο Περιστέρι συνεχίζουν να κυνηγούν σε απόσταση βολής την έκτη θέση και το ματς κόντρα στην ΑΕΚ την ερχόμενη Κυριακή θα κρίνει πολλά και για την δική τους βαθμολογική κατάσταση! Παράλληλα η ΑΕΚ καλείται να μεταβεί σε Τούμπα και Ηράκλειο, κόντρα σε έναν φορμαρισμένο ΟΦΗ, ενώ φυσικά έχει και το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ωστόσο εκεί έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Αν σε αυτά τα παιχνίδια η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα καταφέρει και φύγει με τα εκτός έδρας ‘τρίποντα’, στα παιχνίδια που έχει στην έδρα της δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν φυσικά του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, που ντέρμπι είναι και όλα γίνονται.
Και πάμε τώρα στο μεγάλο ‘όπλο’ και πλεονέκτημα της φετινής ΑΕΚ και ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το βάθος στο ρόστερ της! Ο Αλμέιδα αυτή την στιγμή είναι κάτι παραπάνω από χαρούμενος, είδε τον Γκατσίνοβιτς να επιστρέφει την περασμένη εβδομάδα στον Ιωνικό και εχθές σκόραρε μάλιστα, ενώ εχθές επέστρεψε και ο μεγάλος άτυχος, Νίκλας Ελίασον. Έτσι ο Δικέφαλος γίνεται ακόμη πιο ισχυρός, έχοντας στον πάγκο του παίχτες οι οποίοι μπαίνουν μέσα και αλλάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την ροή ενός παιχνιδιού. Γιόνσον, Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Άμραμπατ, Μάνταλος, Τσούμπερ, Φερνάντες, Λιβάι, Αραούχο και Φαν Βέερτ είναι όλοι τους παίχτες πρώτης γραμμής και δυστυχώς ο Αλμέιδα δεν μπορεί να παίξει με όλους, αλλά έχει το πλεονέκτημα να τους φέρνει από τον πάγκο και να παίρνει τα παιχνίδια, εκεί θα στηριχθεί και θα ‘πατήσει’ η ΑΕΚ ενόψει και των πλέι-οφ. Κανένας από τους διώκτες της Ένωσης δεν διαθέτει τέτοιο βάθος στο ρόστερ του, με τον Παναθηναϊκό ειδικά σε αυτό το κομμάτι να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, τουλάχιστον αυτό βλέπουμε έως τώρα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός διαθέτει αρκετή ποιότητα, ειδικά επιθετικά, ωστόσο αμυντικά παραμένει αφελής και δυσκολεύεται αρκετά, ενώ ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έχει κάτι τρομερό ‘από πίσω’ αλλά έχει ιδιαίτερα φιλόδοξους και νεαρούς παίχτες που κάνουν την διαφορά και διψούν για διάκριση.
“Και σε 5-6 εβδομάδες θα είμαστε πρωταθλητές” ακουγόταν χθες στην Φιλαδέλφεια, με το φίλαθλο κοινό της ΑΕΚ να έχει ξεσηκωθεί για τα καλά και να ζητά πρωτάθλημα και κύπελλο και όλοι ελπίζουν ο Αλμέιδα να μην τους χαλάσει το χατήρι και να ξανά βάλει τον Δικέφαλο στον δρόμο των επιτυχιών, ή καλύτερα να πω των κατακτησεων -καθώς η ΑΕΚ είναι ήδη στον δρόμο των επιτυχιών- μετά το 2018!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ