Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

EURO 2028: Ιστορικές απουσίες και πανέμορφες παρουσίες στην υποψηφιότητα των Βρετανών και των Ιρλανδών (videos)

Είναι εδώ και καιρό γνωστή η πρόθεση των βρετανικών ομοσπονδιών να αναλάβουν ένα από τα επερχόμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η στόχευση τους αφορά το 2028 και για να τα καταφέρουν προχώρησαν σε αναπάντεχες αποφάσεις.

Μπορεί να μπήκαμε μόλις πριν λίγες εβδομάδες στα προκριματικά του EURO 2024 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας το επόμενο καλοκαίρι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες και για τις επόμενες διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα ήταν απόγευμα Μ. Τετάρτης όταν στο προφίλ της αγγλικής ιστοσελίδας “SPORTSBIBLE” στο Instagram  ανέβηκε ένα θέμα σχετικά με τα γήπεδα που θα συμπεριληφθούν στην τελική προσφορά των ομοσπονδιών του Νησιού με τα ονόματα που λείπουν αλλά και αυτά που υπάρχουν να προξενούν εντύπωση και να αυξάνουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση πολύ πριν τη διεξαγωγή της.

Τα γήπεδα που πήραν έγκριση για συμμετοχή στο EURO 2028:

1. Wembley Stadium

Χωρητικότητα: 90.652

Έτος λειτουργίας: 2007

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ο “ναός του ποδοσφαίρου” στον οποίο οι ποδοσφαιρόφιλοι στο σύνολο μας έχουμε ζήσει μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του αθλήματος. Ξεκινώντας από το έπος της Εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ του ’66 και καταλήγοντας στην πρόσφατη κατάκτηση του EURO των γυναικών και πάλι από τα “τρία λιοντάρια”. Δεν γίνεται να ξεχάσουμε βέβαια και την παρουσία του Παναθηναϊκού στον ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1970 -71 απέναντι στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

2. Tottenham Hotspur Stadium 

Χωρητικότητα: 62.322

Έτος λειτουργίας: 2019

Σε αντίθεση με το Wembley, αυτή θα είναι η πρώτη παρουσία της νέας έδρας της Τότεναμ σε διεθνή διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων με τις προσδοκίες για την εμπειρία των φιλάθλων να είναι υψηλές.

3. Etihad Stadium 

Χωρητικότητα: 61.000

Επέκταση: 2015

Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ένα στάδιο στο χορτάρι του οποίου δεν έχει γραφτεί ούτε ένα χιλιόμετρο σε επίπεδο εθνικών ομαδων. Όπως όμως και στην περίπτωση της Τότεναμ θα πρόκειται ακόμα και το 2028 για ένα σχετικά καινούριο γήπεδο το οποίο αδιαμφισβήτητα θα πληρεί τις προϋποθέσεις για την προσφορά θα μια κορυφαίας γηπεδικής εμπειρίας.

4. Everton Stadium 

Χωρητικότητα: 52.888

Έτος λειτουργίας: 2024

Σχετικά με το “Everton Stadium” δεν υπάρχουν πολλά να πούμε καθώς είναι το ένα από τα δύο στάδια της λίστας που τη στιγμή που γράφεται το κείμενο τελούν ακόμα υπό κατασκευής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το νέο σπίτι της Έβερτον που σύντομα θα αφήσει το “Gudison Park” θα είμαι έτοιμο μέσα στο 2024.

5. AVIVA Stadium 

Χωρητικότητα: 51.711

Έτος λειτουργίας: 2007

Αυτή είναι η πρώτη παρουσία της Ιρλανδίας στη λίστα με το “AVIVA Stadium” να αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο οι Άγγλοι σπουδαίοι οικοδεσπότες. Το στάδιο βρίσκεται στο Δουβλίνο που αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τον τελικό του Europa League της σεζόν 2010-11 όπου συμμετείχαν η ομάδα της Μπράγκα και αυτή της Πόρτο. Για την ιστορία το στάδιο τότε έφερε το όνομα “Dublin Arena”.

6. Hampden Park 

Χωρητικότητα: 51.866

Ανακαίνιση: 1999

Το “Hampden Park” είναι κάτι σαν το “Wembley της Σκωτίας”. Καθώς έχει φιλοξενήσει και αυτό αντίστοιχης σημαντικότητας αγώνες με το μνημειώδες αγγλικό στάδιο. Συν τοις άλλοις, αποτελεί και την έδρα της εθνικής ομάδας της Σκωτίας. Επίσης, είναι και το μοναδικό γήπεδο στη λίστα μας μετά το Wembley που είδαμε στο πρόσφατο EURO 2020, αφού φιλοξένησε τον όμιλο που συμμετείχαν οι Σκωτσέζοι, οι Κροάτες, οι Άγγλοι και οι Τσέχοι αλλά και αναμετρήσεις από επόμενες φάσεις του τουρνουά. Τέλος κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία της Ευρώπης, διότι ήταν το γήπεδο στο οποίο μπήκε το καλύτερο γκολ του περασμένου EURO από τον Τσέχο επιθετικό Πάτρικ Σικ στον αγώνα της πατρίδας του με την οικοδέσποινα Σκωτία.

7. Casement Park 

Χωρητικότητα: 34.578

Έτος λειτουργίας : 2025

Το γήπεδο “περίπτωση” ανοικοδομείται στη Βόρεια Ιρλανδία και θα αποτελεί τη μοναδική παρουσία της χώρας στη διοργάνωση σε περίπτωση ανάληψης της από το βρετανικό σχήμα. Πρόκειται για ένα γήπεδο που θα είναι έτοιμο στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και ο λόγος που μέχρι στιγμής ξεχωρίζει είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την αλλαγή ονόματος του τώρα που θα περάσει σε νέα εποχη.

8. St. James’ Park 

Χωρητικότητα: 52.305

Επέκταση: 2000

Το κάστρο της νεόπλουτης Νιούκαστλ βρίσκεται στη λίστα γυρίζοντας μας και πάλι σε αγγλικό έδαφος μετά την μικρή μας περιπλάνηση σε Ιρλανδία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία. Η έδρα των “ανθρακωρύχων” θα αποτελέσει το βορειότερο άκρο του δυνητικού τουρνουά και αυτό από μόνο του την καθιστά ξεχωριστή για τη διοργάνωση. Ακολούθως, το St. James’ Park μαζί με το “Villa Park” που θα συναντήσουμε αργότερα είναι τα δύο γήπεδα με το μεγαλύτερο gap ανάμεσα στις παρουσίες τους δε διεθνείς διοργανώσεις. Και αυτό γιατί και η τελευταία παρουσία τους σε διεθνές τουρνουά ήταν το 1996. Όταν το EURO είχε λάβει χώρα και πάλι στο έδαφος της “Γηραιάς Αλβιώνας”.

9. Principality Stadium 

Χωρητικότητα: 73.952

Έτος λειτουργίας: 1999

Φτάσαμε και στη μοναδική υποψηφιότητα των Ουαλών οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από το “Municipality Stadium” που βρίσκεται στο Κάρντιφ και αποτελεί έδρα της ομώνυμης ομάδας. Εκτός αυτού βέβαια έχει υπάρξει και η έδρα του τελικού του Champions League του 2017.  Του αγώνα δηλαδή που αποτελεί την καλύτερη εμφάνιση του Κριστιάνο Ρονάλντο σε τελικό και στον οποίο έχει σημειωθεί ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του CL.

10. Villa Park 

Χωρητικότητα: 42.657

Τελευταία επεκταση: 1995

Φτάσαμε λοιπόν στο νο. 10 και το “Villa Park” που λογίζεται ίσως ως η πιο αδιάφορη παρουσία στη λίστα των συμμετοχών καθώς δεν υπάρχει κάτι που να εξάπτει το ενδιαφέρον σχετικά με το συγκεκριμένο γήπεδο πέρα από το γεγονός πως και αυτό έχει φιλοξενήσει συναντήσεις για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996.

Τα γήπεδα που κόπηκαν:

1. Anfield 

Χωρητικότητα: 61.000

Επέκταση: 2023

Αν και οι εργασίες για την επέκταση των κερκίδων αναμένεται να ολοκληρωθούν την τρέχουσα σεζόν, δεν είναι δυνατόν το Anfield δεν συμπεριελήφθη στους αγωνιστικούς χώρους που έλαβαν έγκριση για συμμετοχή στο EURO 2028 και για αυτό ευθύνεται το μήκος του τερέν που είναι μικρότερο κατά τέσσερα μέτρα (101 μ.) από αυτό που έχει θέσει ως προϋπόθεση η UEFA (105 μ.) για συμμετοχή στο Euro.

2. Old Trafford 

Χωρητικότητα: 74.310

Επέκταση: 2006

Η απουσία και του “Θεάτρου των Ονείρων” από την τελική επιλογή είναι ξεκάθαρη ” δήλωση” πως οι διοργανωτές σκοπεύουν να προβάλουν όχι την ιστορικότητα του βρετανικού ποδοσφαίρου, αλλά τις νέες προτάσεις που φέρνει αυτό σχετικά με τη γηπεδικής εμπειρίας.

3. Emirates 

Χωρητικότητα: 60.704

Έτος λειτουργίας: 2006

Η απουσία από τη λίστα της έδρας της Άρσεναλ είναι αυτή που σηκώνει τη μεγαλύτερη συζητηση, καθώς η έδρα των “gunners” δεν θα έχει συμπληρώσει ούτε μια τριακονταετία λειτουργίας, άρα εντάσσεται και αυτό στα σχετικά καινούρια γήπεδα της βρετανικής επικρατείας.

4. London Stadium 

Χωρητικότητα: 66.000

Έτος λειτουργίας: 2012

Εξίσου περίεργη και αυτή η επιλογη, εφόσον το “Στάδιο του Λονδίνου” βρίσκεται σε συνεχή χρήση για σπουδαία event του παγκόσμιου αθλητισμού όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2017.

5. Stamford Bridge 

Χωρητικότητα: 41.663

Ανακαίνιση: 1970s

Πρόκειται για το πιο “κατανοητό” κόψιμο από τη λίστα, διότι μιλάμε και για το γήπεδο που έχει μείνει πιο πίσω από κάθε άλλο της BIG 6 σε ότι έχει να κάνει με την εξελικτική διαδικασία.

6. Celtic Park

 Χωρητικότητα: 60.411

Έτος λειτουργίας: 1892

Μπορεί στο χορτάρι του να έχουν διεξαχθεί κάποιες εξέχουσας σημασίας αναμετρήσεις για το σκωτσέζικο και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να δούμε το “Celtic Park” και στο EURO του 2028.

7. Ibrox 

Χωρητικότητα: 50.817

Έτος λειτουργίας: 1899

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για την αλησμόνητη έδρα των Ρέιντζερς. Επακόλουθα, επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η χρήση του “Hampden Park” ως έδρα της Εθνικής Σκωτίας όπως έχουμε πει παραπάνω. Γεγονός που δεν αφήνει ούτε στο Ibrox ούτε Celtic Park ιδιαίτερες πιθανότητες να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους σε διεθνείς διοργανώσεις επιπέδου εθνικών ομάδων.

8. Stadium of Light

Χωρητικότητα: 48.707

Έτος λειτουργίας: 1997

Το “Στάδιο του Φωτός” και ορμητήριο της χαμένης τα τελευταία χρόνια Σάντερλαντ θα μπορούσε να κλέψεις τον τίτλο που όπως προαναγγείλαμε θα κατέχει το “St. James’ Park” ως το γήπεδο που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο και εντάσσεται στο τουρνουά. Παρά ταύτα, όπως αποφασίστηκε, δεν θα υπάρχει στο χάρτη της διοργανωσης.

9. Croke Park

Χωρητικότητα: 82.300

Τελευταία ανακαίνιση: 1991

 Εχει αποτελέσει για χρόνια την έδρα της εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας και έχει τεράστια χωρητικότητα. Η ύπαρξη όμως του αρκετά νεότερου “AVIVA Stadium” στα επιλεχθέντα σε συνδυασμό με τη στροφή που έκανε το στάδιο στο ράγκμπι κατέστησαν αδύνατη την παρουσία του “Croke Park” στο EURO 2028.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ