Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Άρης: «Ήρωας θριαμβευτής, της Λεμεσού καμάρι» (pics)

Το ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι ρομαντικό. Η Εθνική Ελλάδος είχε κάνει το θαύμα της το 2004, η Λέστερ το επανέλαβε το 2016 και φέτος ο Άρης Λεμεσού είναι έτοιμος να γράψει το δικό του παραμύθι στο Κυπριακό Πρωτάθλημα.

 

Η ιστορία του Άρη Λεμεσού

Ο Άρης είναι ένα από τα ιστορικότερα σωματεία όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης.

Πριν την ίδρυση του, υπήρχαν δυο ομάδες, το ΣΟΥΛΙ που είχε ως έμβλημα το Ελληνικό τσαρούχι και ο Α.Π.Ο.Λ γνωστός ως «Απόλλωνας» (καμία σχέση με τον σημερινό Απόλλων Λεμεσού). Στις 25 Σεπτεμβρίου 1932 οι δύο ομάδες συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας σύλλογο με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Σύλλογος «Άρης» Λεμεσού. Ως έτος ίδρυσης της ομάδας θεωρείται το 1930, έτος δημιουργίας των δύο ομάδων που συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί ο Άρης. Εκτός όμως από την επίσημη ονομασία, στην Κύπρο λέγεται και «Ελαφριά Ταξιαρχία» λόγω του μαχητικού πνεύματος και οι οπαδοί της αποκαλούνται «Λεωνίδες 300» και «ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ». Στις φανέλες θα βρει κανείς το πράσινο χρώμα που συμβολίζει την ελπίδα, αλλά και το λευκό για την καθαρότητα της ψυχής του οργανισμού. Το 1939, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το σωματείο αναγκάστηκε να διαλύσει την ποδοσφαιρική ομάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 προχώρησε σε επανασύσταση της ποδοσφαιρικής του ομάδας και το 1952 επανεντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ.

Είναι το μοναδικό από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ που δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο (πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, Κύπελλο Κύπρου). Ωστόσο, ήταν μια φορά φιναλίστ του κυπέλλου, ενώ έχει κατακτήσει πέντε φορές το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας. Έχει 53 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία Κύπρου, όντας στην όγδοη θέση στη σχετική κατάταξη. Έδρα του συλλόγου από την ίδρυση του έως το 1975 ήταν το παλιό ΓΣΟ στη Λεμεσό. Το παλιό ΓΣΟ χρησιμοποιούσαν ως έδρα του και οι ομάδες ΣΟΥΛΙ και ΑΠΟΛ από τις οποίες προέκυψε ο Άρης. Από το 1975 οι πράσινοι χρησιμοποιούσαν ως έδρα το Τσίρειο Στάδιο μαζί με την ΑΕΛ, μέχρι την κατασκευή ενός «στολιδιού» για την πόλη, το Στάδιο «Αλφαμέγα».

Η πορεία «ασανσέρ» και η αλλαγή της κατάστασης

Η πορεία του Άρη στο πρωτάθλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ασανσέρ», μιας και για αρκετό χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να παραμείνει στην Α’ Εθνική, με την ομάδα να μην δείχνει κάποια σταθερότητα. Συγκεκριμένα, στην Β’ Εθνική έχει συμμετάσχει πάνω από 15 φορές, με τα 5 πρωταθλήματα Κύπρου (1954, 1956, 1994, 2011, 2013) να παρουσιάζουν πάντως το παθος του συλλόγου για την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια». Στο Κύπελλο Κύπρου δεν έχει να παρουσιάσει πολλά, εκτός από την εξαιρετικη πορεία του 1989 που είχε φτάσει στον μεγάλο Τελικό (έχασε από την ΑΕΛ με 3-2) και θεωρείται μέχρι και σήμερα, η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της ομάδας.

Οι στόχοι άλλαξαν και η ιστορία συνεχίζει και γράφει

Οι νέοι διαχειριστές του ιστορικού συλλόγου με πρωτοστάτη τον Λευκορώσο επενδυτή Βλαντιμίρ Φεντέροφ θέλουν να τον κάνουν μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις του Κυπριακού ποδοσφαίρου ενώ δίνουν τεράστια σημασία στον πολιτιστικό και γενικότερα στον κοινωνικό ρόλο που θα έχει ο Άρης με πολλές ωραίες ενέργειες, όπως το Aris Foundation. Στα αγωνιστικά, το ροστερ που έχει δημιουργηθεί έχει υψηλούς στόχους, με τον έναν να έχει εκπληρωθεί ήδη και είναι μία Ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Την σεζόν 2021-2022, ο Άρης ανέβηκε από την Β’ Εθνική, τα έδωσε όλα στο πρωτάθλημα και κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μόλις 8 βαθμούς από την κορυφή, που του έδωσε την δυνατότητα να αγωνιστεί στα προκριματικά του νεοσύστατου Κόνφερενς Λιγκ, όπου στον 2ο προκριματικό γύρο αντιμετώπισε την Νέφτσι Μπακού στο «ΑΕΚ Αρένα». Στην πρώτη του ιστορική αναμέτρηση πήρε την νίκη με 2-0, ενώ στον επαναληπτικό έχασε με 3-0 και αποχαιρέτησε πρόωρα την Ευρώπη.

Η φετινή χρονιά και το ντέρμπι τίτλου με το ΑΠΟΕΛ

Την φετινή χρονιά, οκτώ αγωνιστικές πριν από την λήξη της, ο Άρης με προπονητή τον 35χρονο Λευκορώσο Αλεξέι Σπιλέφσκι, οδηγεί την ομάδα για το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, μιας και βρίσκεται στην πρώτη θέση με 63 βαθμούς, έναν μόλις περισσότερο από το δεύτερο ΑΠΟΕΛ που φιλοξενεί στις 23 Απριλίου, σε έναν αγώνα που εάν θα κερδηθεί θα δώσει το μήνυμα σε όλους, πως η ομάδα της Λεμεσού είναι έτοιμη να γράψει (και πάλι) ιστορία.

Η ομάδα της Λεμεσού πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού και αυτό φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα. Οι ιθύνοντες έχουν έρθει, οι νίκες κατακτώνται και με νίκη κόντρα στο ΑΠΟΕΛ το πρωτάθλημα είναι καθ’ οδόν. Άλλωστε το σύνθημα «Δεν είναι Fake είδηση και πάρτε το χαμπάρι, στου τίτλου την διεκδίκηση θα βρείτε και τον Άρη», δεν έχει δημιουργηθεί χωρίς λόγο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ