Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Σαν του ΠΑΟΚ την ομάδα»

«97 χρονών παιδί…Ένας σχεδόν αιώνας μα «Δικέφαλε» μεγάλωσα και άλλαξαν πολλά, όμως εγώ ακόμη εδώ πιστά».

Είναι τα λόγια με τα οποία αρχίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ την ανάρτησή της, κάνοντας ειδική αναφορά στα 97α γενέθλια του συλλόγου.

Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος (β΄ πρόεδρος), Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης (που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος).

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν ο Δικέφαλος αετός αλλά το τετράφυλλο τριφύλλι. Η ιδέα ανήκε στον, εκ των ιδρυτικών μελών, Κωνσταντίνο Κοεμτζόπουλο και ήταν εμπνευσμένος από το σήμα που είχε το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε εκείνη την εποχή.

Ως χρώματα επιλέχτηκαν το μαύρο για να εκφράζει το πένθος για την απώλεια των χαμένων πατρίδων (ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης) και το λευκό για να εκφράζει την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Χρόνια πολλά Π.Α.Ο.Κ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ