Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι τελευταίοι των ρομαντικών

Η εποχή που στις ομάδες αγωνίζονταν παίκτες – σημαίες έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο ποδόσφαιρο. Στον βωμό της δόξας, του χρήματος και των προσωπικών τους φιλοδοξιών οι παίκτες δύσκολα πλέον μένουν στην ίδια ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που εξακολουθούν να αντιστέκονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλήματος.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλιότερα, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δεν δένονται με τους συλλόγους στους οποίους αγωνίζονται. Εφόσον τα κατακτήσουν όλα με την ομάδα ή δουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τις διακρίσεις που επιθυμούν, αποχωρούν από αυτή.

Παίκτες όπως ο Φραντζέσκο Τότι στη Ρόμα, ο Στίβεν Τζέραρντ στη Λίβερπουλ ή ο Πάολο Μαλντίνι στη Μιλάν αποτελούν ανάμνηση μιας πιο «ρομαντικής» εποχής για το άθλημα. Μιας εποχής που ο ποδοσφαιριστής ταυτίζοταν με την ομάδα και ο κόσμος της μαζί του. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο έχει σχεδόν εκλείψει, υπάρχουν ακόμα 6 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό αυτόν τον «ρομαντισμό». Παίκτες που έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα της ίδιας ομάδας τρεις διαφορετικές δεκαετίες πλέον.

  • Σέρχιο Μπούσκετς (Μπαρτσελόνα)

Ο 34χρονος Ισπανός αμυντικός μέσος συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Προερχόμενος από τα φυτώρια του συλλόγου, αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα την σεζόν 2008/09. Αποτελεί τον φυσικό ηγέτη των «μπλαουγκράνα» και τον τελευταίο της «χρυσής» φουρνιάς της περίφημης «Μασία» (Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Πικέ, Βαλντές).

Μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 721 συμμετοχές (2 εξ αυτών με τη δεύτερη ομάδα), καταφέρνοντας να πετύχει 18 γκολ και 45 ασίστ. Σε επίπεδο τίτλων ευτύχησε να κατακτήσει 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 8 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 7 Κύπελλα Ισπανίας και 7 Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Μια ήρεμη δύναμη στο κέντρο και στήριγμα των Τσάβι, Ινιέστα στα χρόνια που μεσουρανούσαν στο Καμπ Νου. Φέτος, 56.613 λεπτά μετά το ντεμπούτο του μοιάζει έτοιμος να αποχωρήσει κλείνοντας έναν τεράστιο κύκλο.

  • Νάτσο Φερνάντεζ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια οποιουδήποτε προπονητή πέρασε από το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Αγωνιζόμενος στο κέντρο της άμυνας αλλά και στα πλάγια αυτής ο Νάτσο Φερνάντεζ είναι ένας «πιστός στρατιώτης» στις υπηρεσίες της Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τη φανέλα της «βασίλισσας» ο 33χρονος αμυντικός αγωνίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2010/11 αφού πρώτα είχε σημειώσει 23 συμμετοχές με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου (σεζόν 2008/09). Σε συνολικά 425 συμμετοχές (32.065 λεπτά) έχει σκοράρει 20 γκολ (1 με τη δεύτερη ομάδα) και έχει μοιράσει 9 ασίστ.

Όντας ενεργό μέλος της Ρεάλ έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 5 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 4 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης. Κλείνοντας 15 χρόνια στη Ρεάλ θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όποτε εκείνη τον έχει ανάγκη.

  • Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Μεγαλωμένος στις ακαδημίες της Ατλέτικο, ο Κόκε έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με τη φανέλα της δεύτερης ομάδας τη σεζόν 2008/09. Μία χρονιά αργότερα ήρθαν και οι πρώτες του συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. 15 χρόνια μετά ούτε ο ίδιος ο 31χρονος Ισπανός μέσος δεν θα περίμενε αυτήν την πορεία στην καριέρα του.

Σε σύνολο 648 συμμετοχών (50.441 λεπτά) ο Κόκε έχει μέχρι σήμερα σκοράρει 54 γκολ και έχει μοιράσει 111 ασίστ συμπεριλαμβανομένων όσων έχει κάνει με την δεύτερη ομάδα της Ατλέτικο. Παράλληλα, είχε την τύχη να είναι μέλος της «χρυσής» εποχής για τους «ροχιμπλάνκος». Μαζί τους κατέκτησε 2 Γιουρόπα Λιγκ, 2 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Ο ίδιος εξακολουθεί να είναι πεινασμένος και στα 31 του δεν σκοπεύει να αφήσει την αγαπημένη του Ατλέτικο, όντας πλέον και ο αρχηγός της ομάδας.

  • Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς των τελευταίων χρόνων και γενικότερα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Καρίμ Μπενζεμά κλείνει φέτος «αθόρυβα» 14 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τους «μερένχες» ο 35χρονος Γάλλος επιθετικός έχει κατακτήσει τα πάντα. 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 5 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 4 Κύπελλα Ισπανίας. Επιπρόσθετα, σε προσωπικό επίπεδο τιμήθηκε με το βραβείο της Χρυσής Μπάλας και αυτό του Καλύτερου Παίκτη στην Ευρώπη για το 2022.

Σε συνολικά 644 συμμετοχές (46.956 λεπτά) έχει σκοράρει 352 γκολ και έχει μοιράσει 165 ασίστ όντας ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών για την Ρεάλ. Παρά την ηλικία του, «ωριμάζει» σαν ένα καλό γαλλικό κρασί και εξακολουθεί να αποτελεί την «κολόνα» στην επίθεση των Μαδριλένων.

  • Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου)

Δεν βρίσκονται μόνο στην Ισπανία ποδοσφαιριστές που έχουν «ριζώσει» στις ομάδες τους όμως. Παράδειγμα ο Τόμας Μίλερ στην Μπάγερν Μονάχου. Ο 33χρονος πλέον επιθετικός αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς στην επίθεση των Βαυαρών εδώ και 15 χρόνια.

Όντας προϊόν των ακαδημιών του συλλόγου, ο Μίλερ αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την δεύτερη ομάδα της Μπάγερν την σεζόν 2006/07. Με τους «μεγάλους» πήρε το χρίσμα την σεζόν 2008/09 σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Σε σύνολο 751 συμμετοχών (56.227 λεπτά) τόσο με την πρώτη όσο και με την δεύτερη ομάδα έχει πετύχει 276 γκολ και έχει μοιράσει 260 ασίστ παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ισορροπία.

Επιπλέον, έχει κατακτήσει 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 11 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 6 Κύπελλα Γερμανίας και 8 Σούπερ Καπ Γερμανίας. Φέτος, σε μια αρκετά περίεργη για την Μπάγερν χρονιά, έχει χάσει τον βασικό ρόλο στην ενδεκάδα που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Παραμένει, ωστόσο, μια πολύ σημαντική μορφή στα αποδυτήρια του συλλόγου και ένας σημαντικός παίκτης στη διάθεση του Τόμας Τούχελ.

  • Στέφαν Ράντου (Λάτσιο)

Ίσως η λιγότερο «λαμπερή» περίπτωση ποδοσφαιριστή στην συγκεκριμένη λίστα. Παρ’ όλα αυτά, ο Ράντου έχει κερδίσει επάξια την θέση του σε αυτή μιας και είναι ο παίκτης με τα περισσότερα χρόνια παρουσίας στην ομάδα του.

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Λάτσιο την σεζόν 2007/08 και έκτοτε έχει καταγράψει 426 συμμετοχές (35.555 λεπτά). Με φυσική του θέση αυτή του αριστερού μπακ έχει καταφέρει να πετύχει 8 γκολ και να μοιράσει 21 ασίστ. Ταυτόχρονα κατέκτησε 3 Κύπελλα Ιταλίας και 3 Σούπερ Καπ Ιταλίας με την ομάδα της Ρώμης.

Φέτος, σε ηλικία 36 χρονών πια, έχει καταγράψει μόλις 2 συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ. Έχοντας κλείσει 16 χρόνια στον σύλλογο, όμως, ο Ρουμάνος αμυντικός θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το επίτευγμα του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ