Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ΑΕΚ έχει απόψε ραντεβού με την ιστορία της

Τελικός Κυπέλλου απόψε στις 20:30 για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και τόσο ο ένας όσο και ο άλλος Δικέφαλος έχουν ισχυρά κίνητρα για να φτάσουν στην κατάκτηση αυτού του τροπαίου, ωστόσο η Ένωση φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα σε σύγκριση με τον αποψινό της αντίπαλο.
Γράφει ο Παναγιώτης Βαρσαμάς. 

“Είναι ο θεσμός του τα τελευταία χρόνια”

Αναμφίβολα, ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος είναι μια διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει συνδέσει το όνομα του μαζί του. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί σε έκτο τελικό Κυπέλλου τα τελευταία εφτά χρόνια, έχοντας κατακτήσει τους τέσσερις, τον έναν κόντρα στον Ολυμπιακό την σεζόν 2020-21 και τους υπόλοιπους τρεις κόντρα στην σημερινή του αντίπαλο, την ΑΕΚ, τρεις συνεχόμενες χρονιές μάλιστα.

“Ο ΠΑΟΚ κυπελλούχος στον Βόλο την σεζόν 2016-17”

Παράλληλα, ο κάθε ένας τελικός κόντρα στην ΑΕΚ έχει στιγματίσει τον Δικέφαλο του Βορρά για διάφορους λόγους. Ο τελικός του 2016-17 όπου διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό (όπως και σήμερα), μπορεί να στιγμάτισε αρνητικά την χώρα μας για τα ντροπιαστικά επεισόδια που έγιναν εκτός αγωνιστικού χώρου, μπορεί να κρίθηκε από ένα γκολ οφσάιντ του Πέδρο Ενρίκε και ένα σφοδρό λάθος του επόπτη Καλφόγλου, ωστόσο εκείνος ο τίτλος στις 6 Μαΐου του 2017, σήμανε την επιστροφή του ΠΑΟΚ στους τίτλους έπειτα από το μακρινό 2003, ενώ παράλληλα είχε έρθει η εποχή που ο ΠΑΟΚ θα είχε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

“Ο ΠΑΟΚ κυπελλούχος στο ΟΑΚΑ για την σεζόν 2017-18”

Ένα χρόνο αργότερα, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δίνουν μεγάλη μάχη στο πρωτάθλημα για την κατάκτηση του, η κόντρα μεταξύ των ομάδων έχει πάει σε άλλα επίπεδα και το επεισοδιακό ματς της Τούμπας έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες όλων και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμη, ένα πρωτάθλημα όπου βρήκε στο τέλος νικήτρια την ΑΕΚ και σήμανε την επιστροφή της στην κορυφή έπειτα από 24 χρόνια. Την ίδια χρονιά ωστόσο και ενώ η ΑΕΚ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια, λίγες ημέρες μετά την στέψη της έδινε όπως ακριβώς και σήμερα ένα πολύ κρίσιμο ματς με τον ΠΑΟΚ, έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου, δεύτερο συνεχόμενο, με την ΑΕΚ να διψά για να κατακτήσει τον τίτλο και να φτάσει στο τρίτο νταμπλ της ιστορίας της. Ο ΠΑΟΚ ωστόσο εμφανίστηκε στο γήπεδο καλύτερα προετοιμασμένος, η ΑΕΚ έδειξε να είναι ακόμη ‘μεθυσμένη’ από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν το δεύτερο τους  συνεχόμενο κύπελλο, με 2-0, ‘κόβωντας’ το νταμπλ της ΑΕΚ.

“Ο ΠΑΟΚ νταμπλούχος Ελλάδας για την σεζόν 2018-19”

Και φτάνουμε στην “τρίτη πράξη” μεταξύ των δύο ομάδων, την τελευταία μέχρι την σημερινή, ένας τελικός που στην Θεσσαλονίκη θα θυμούνται για πάντα, καθώς ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, αήττητο μάλιστα. Σε μία σεζόν όπου ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν μακράν καλύτερος από όλους και η ΑΕΚ βρισκόταν σε μεταβατική φάση, οι διαφορές φάνηκαν και στον αγωνιστικό χώρο και ας κέρδισε ο ΠΑΟΚ με το φτωχό 1-0.

Κάτι αντίστοιχο πάντως μου θυμίζει ο αποψινός τελικός, με την ΑΕΚ να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα παίζοντας όπως και ο ΠΑΟΚ τότε, το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και να δείχνει πως κανείς δεν μπορεί να της στερήσει αυτό το νταμπλ, ωστόσο η ομάδα της Θεσσαλονίκης το έχει χαλάσει ήδη μία φορά στην ΑΕΚ και θέλει απόψε να το επαναλάβει. Μην ξεχνάμε ωστόσο, πως πέρα από αυτό το κίνητρο, οι παίχτες των ‘ασπρόμαυρων’ θέλουν το κύπελλο για να πάρουν ουσιαστικά την 3η θέση του Ολυμπιακού και να αγωνιστούν εκείνοι στα προκριματικά του Europa League, ενώ η ενδεχόμενη κατάκτηση θα ‘σώσει’ ουσιαστικά την χρονιά και θα βάλει γερές βάσεις για την επόμενη.

“Να γράψει ιστορία κατακτώντας το νταμπλ”

“Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδος 2022-23”

Και περνάω στην ΑΕΚ, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, όπως προανέφερα, έχει μεγαλύτερη ‘δίψα’ και κίνητρο για να κατακτήσει αυτόν τον τελικό και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, όπου ηττήθηκε και τις τρεις φορές από τον ΠΑΟΚ, αλλά και μία ακόμη από τον Ολυμπιακό. Ο Αργεντινός κόουτς της ΑΕΚ, έχει πολλούς λόγους μπροστά του σήμερα για τους οποίους πρέπει να φτάσει στην κατάκτηση, από την μία θέλει να ‘ξορκίσει’ τον κακό δαίμονα ΠΑΟΚ, από την άλλη να επαναφέρει την ΑΕΚ και στην κορυφή του Κυπέλλου (μετά του πρωταθλήματος) έπειτα από το 2016 και τέλος για να κατακτήσει το νταμπλ για τρίτη φορά στην ιστορία της ομάδας και να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στα βιβλία της Ένωσης!

Αυτό που φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή και το ξέρουν όλοι, είναι πως η ΑΕΚ δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να είναι όπως η ομάδα του 2018, μπορεί τότε η Ένωση να κατέκτησε το πρωτάθλημα, ωστόσο ούτε αυτός ήταν ο στόχος της (όπως φέτος) και αυτό εν τέλει φάνηκε και στο γήπεδο, όπου δεν ήταν καθόλου έτοιμη για να αντιμετωπίσει και να παίξει τότε έναν τελικό κυπέλλου, καθώς η επιστροφή στην κορυφή της Ελλάδας έπειτα από 24 χρόνια, φάνηκε ότι της είχαν πάρει το μυαλό και οι πανηγυρισμοί δεν είχαν κοπάσει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς κανένας να αμφισβητήσει το τεράστιο έργο του Μανόλο Χιμένεθ εκείνη την σεζόν και να τον κρίνει επειδή δεν έκανε νταμπλ, όμως, αυτή η ΑΕΚ, η ΑΕΚ του Αλμέιδα φαίνεται πολύ πιο έτοιμη για να κάνει κάτι τέτοιο απόψε, δείχνει πολύ πιο συγκρατημένη και συγκεντρωμένη και αυτό επισημαίνεται διαρκώς και στο στρατόπεδο των ‘κιτρινόμαυρων’, όπου ακόμη και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν παρασύρθηκαν καθώς όλοι γνώριζαν πως η σεζόν δεν έχει κλείσει ακόμη και έχει μείνει άλλο ένα ματς.

Όλα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο σε λίγες ώρες και εκεί μόνο θα καταλάβουμε πραγματικά το ποια ομάδα το θέλει περισσότερο, το βασικό για όλους θα είναι να μην υπάρξουν τα γνωστά…παρατράγουδα όπως σε κάθε τελικό Κυπέλλου και να παιχτεί ωραίο ποδόσφαιρο εντός των τεσσάρων γραμμών!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ