Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νάπολη: Οσιμέν, Κβαρατσκέλια, Μαραντόνα και Κύμη… ή αλλιώς Νάπολη

Η πόλη του Βεζούβιου που φέτος έζησε την απόλυτη έκρηξη και οι ελληνικές της ρίζες που στηρίζουν την παντοτινή της λάμψη.

Photo credits: SSC Napoli (IG account)

Η χρονιά ολοκληρώθηκε και στη Serie A όπως και σε κάθε πρωτάθλημα της “Γηραιάς Ηπείρου”. Κάτι που σημαίνει ότι έφτασε για την Νάπολη η ώρα να γευτεί το νέκταρ που εδώ και καιρό αναμενόταν να ποτίσει τους κόπους του Σπαλέτι και των παικτών του που κυριάρχησαν για εννέα ολόκληρους μήνες στην Ιταλία.

Στην πόλη του ιταλικού νότου φέτος είδαν εικόνες που κάτι τους θύμιζαν, που μάλλον τις είχαν ξαναζήσει. Ήταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ο τελευταίος που τις πρόσφερε. “Μόνος” αλλά απόλυτα ικανός να τα καταφέρει τότε ο άνθρωπος που σήμερα έχει δώσει το όνομα του στο σπίτι των Ναπολιτάνων είχε οδηγήσει την ομάδα της καρδιάς του σε δύο πρωταθλήματα (1987, 1990) με τρόπο που κλείδωσε για πάντα την ψυχή του στην πόλη.

Photo credits: SSC Napoli (IG account)

Τη σκυτάλη φέτος ανέλαβε να κρατήσει όχι κάποιος που ήρθε ως παγκόσμιος πρωταθλητής ούτε καν κάποιος ομοεθνής του μέγιστου Ντιέγκο, αλλά ένας τύπος που ελάχιστοι ήξεραν και ερχόταν από την άγονη ποδοσφαιρική γη της Γεωργίας και την “άσημη” Ντιναμό Μπατούμι. Το όνομα του ήταν Κβίτσα Κβαρατσκέλια και το αγωνιστικό του στυλ “ερωτεύσιμο”. Οι ευφάνταστες τρίπλες του έσπαγαν κάθε κουτάκι των τετραγωνισμένων τακτικών πλάνων των σύγχρονων προπονητών  και έκαναν το κοινό σε κάθε στάδιο που εμφανιζοταν, αλλά κυρίως στο “Diego Maradona”, να αλαλάζει για το θέαμα που αντικρίζει.

Photo credits: SSC Napoli (IG account)

Το σπουδαιότερο βέβαια για την ομάδα του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις δεν ήταν αυτό. Αλλά το γεγονός πως οι όμορφες ενέργειες του νεαρού “Κχβαραντόνα” συνδυαστηκαν με την εκτόξευση του Βίκτορ Οσιμέν που χάρη στον Γεωργιανό συμπαίκτη του διήνυσε τη χρονιά που μόλις τελείωσε μια υπερπαραγωγική για τα δεδομένα του περίοδο που τον οδήγησε και σε ανεπανάληπτες κορυφές.

Αρκετά όμως με τα αγωνιστικά. Ας πάμε και στα ιστορικά. Στον τομέα δηλαδή που σκάλισαν και οι ultras των των νεόκοπων πρωταθλητών. Η πόλη της Παρθενόπης που βλέπετε στο πανό τους λοιπόν δεν είναι άλλη από τη Νάπολη των προϊστορικών χρόνων.  Μια πόλη την οποία ίδρυσαν οι κάτοικοι της Κύμης, σύγχρονου τουριστικού θερέτρου της νότιας Εύβοιας, το διάστημα ανάμεσα στον 8ο και 9ο αιώνα π.Χ. Η ονομασία αυτή βέβαια άλλαξε δύο εκατονταετίες αργότερα όταν στα πλαίσια της “Μεγάλης Ελλάδας” μετετράπη σε Νεάπολη πλησιάζοντας πλέον αρκετά και στο σύγχρονο όνομα της, το οποίο απέκτησε γύρω στο 1500 και κρατά μέχρι σήμερα με ελάχιστα χρονικά διαστήματα να αποτελούν εξαιρέσεις.

Κλείνοντας, θα χαρακτηρίζαμε την εικαστική παρέμβαση των ξετρελαμένων με τον τίτλο tifosi εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού έδωσε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα εποικοδομητικό τόνο στη μεγάλη γιορτή τους.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ