Από τη Λούτον μέχρι τον Διαγόρα Ρόδου!
Ένας άνθρωπος που έχει αγαπήσει όσο τίποτε άλλο τη δουλειά του ως Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής και Αποκατάστασης μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ιστοσελίδα του Αθλητικού Κόσμου.
Ο Αθλητικός Κόσμος συνάντησε το νεαρό Φυσικοθεραπευτή Τάσο Κατσικά, ο οποίος μας άνοιξε την καρδιά του και μας εξιστορεί το πως ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα και μας μεταφέρει σε ένα ποδόσφαιρο λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.
Ο Αναστάσιος Κατσικάς έχει περάσει από ομάδες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, έχει εργαστεί στην αγγλική Λούτον, στην ολλανδική Χρόνινγκεν, ενώ στην Ελλάδα δούλεψε στον Ατρόμητο Αθηνών, στον ΟΦΗ, στον Άρη Θεσσαλονίκης και τέλος τον συναντάμε στον Διαγόρα Ρόδου.
– Αρχικά θέλουμε να μας πεις πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το ποδόσφαιρο και την φυσικοθεραπεία.
«Θα αναφερθώ για τα πρώτα βήματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για μένα ώστε να επιλέξω τη Φυσιοθεραπεία. Ξεκίνησα σαν αθλητής του μπάσκετ στο αθλητικό γυμνάσιο και λύκειο Θεσσαλονίκης. Εκεί συνάντησα τους πρώτους τραυματισμούς και βρέθηκα με τις πρώτες σκέψεις για το πως θα είμαι στη συνέχεια και πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στις προπονήσεις. Αυτό το ερέθισμα λοιπόν ήταν μια αιτία να ακολουθήσω αυτό το πλαίσιο σπουδών, έχοντας σαν επιλογή όμως να φύγω στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Ήταν ο αθλητισμός που για μένα φάνταζε ότι βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο και έπειτα το πανεπιστήμιο το οποίο και διάλεξα στη συνέχεια. Θυμάμαι την ημέρα που προσπαθούσα να πάρω πληροφορίες από την “εβδομάδα σπουδών”. Η εβδομάδα αυτή είναι για σπουδές στο εξωτερικό, όπου εκεί συναντάς εκπροσώπους από αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε ενημερώνουν – καθοδηγούν για την σπουδές σου στο εξωτερικό. Το πανεπιστήμιο του Λουτον με εντυπωσίασε με τις επιλογές που παρείχε στο κομμάτι του αθλητισμού και τις πρακτικής εξάσκησης και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα που είχα επιλέξει, Αθλητική Θεραπεία και Αποκατάσταση (Sports Therapy & Rehabilitation) ».
– Η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά όπου φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος της σε βρίσκει στον Διαγόρα Ρόδου. Πως πήρες την απόφαση να δουλέψεις στον Διαγόρα και ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σε προσέγγισε;
« Η πρώτη μου επαφή έγινε με ανθρώπους της ομάδας που βρίσκονταν σε αναζήτηση φυσιοθεραπευτή. Η επικοινωνία μου με τους ανθρώπους της ομάδας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο αυτής κ. Χρ. Παπαδημητρίου και τον επικεφαλή φυσιοθεραπευτή κ. Χρ. Καρβουνίδη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να ενταχθώ στο δυναμικό του Διαγόρα ».
– Για μία ακόμη χρονιά οι ομάδες που ανήκουν στη Super League 2 πέρασαν από 40 κύματα λόγω και της μεγάλης διακοπής του Πρωταθλήματος. Πως κύλησε το πρωτάθλημα σε γενικές γραμμές τη φετινή αγωνιστική πείοδο και τι κρατάς από αυτή τη χρονιά στη Ρόδο;
«Η χρόνια αυτή ευτυχώς έκλεισε καλά αγωνιστικά μετά από αρκετές δυσκολίες που συναντήσαμε στο πρωτάθλημα. Η αγωνιστική παύση και τα ερωτήματα για το αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ή όχι ήταν δύσκολο για όλους μας. Κρατάω τα καλά που προσέφεραν συγκεκριμένοι άνθρωποι της ομάδας όταν δήλωσαν παρών στα δύσκολα όπως ήταν ο κ. Καμπουράκης, ο κ. Προβατίδης και ο κ. Σταθοπουλος ».
– Όπως γνωρίζουμε στην ομάδα του Διαγόρα ανήκει και ο επικεφαλής Φυσιοθεραπευτής κ. Χρήστος Καρβουνίδης, όπου έχει περάσει με επιτυχία στο παρελθόν και από την Εθνική Ελλάδος. Πως ήταν η συνεργασία σου με τον κ. Καρβουνίδη, αλλά και με το υπόλοιπο staff της ομάδας;
« Η συνεργασία με τον κ. Καρβουνίδη ήταν εξαιρετική όπως και με το τεχνικό επιτελείο. Υπήρχε άμεση επαφή και βοήθεια όταν αντιμετωπίσαμε έναν σοβαρό τραυματισμό. Θα ήθελα να επισημάνω και τη σημαντική παρουσία του γιατρού της ομάδας κ. Νίκολας Άντερσεν ».
– Μιας και μιλήσαμε λίγο για την Εθνική Ελλάδος θα θέλαμε να μας πεις εάν σου έχει γίνει κάποια κρούση για να αναλάβεις κάποιο ενεργό πόστο στην Εθνική και πώς θα σου φαινόταν εάν ερχόταν μια τέτοια πρόταση στο άμεσσο μέλλον;
« Δεν έχω δεχθεί κάποια πρόταση αλλά αν κάποια στιγμή μου δοθεί η ευκαιρία αυτή, θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά ».
– Όσον αφορά την επόμενη αγωνιστική περίοδο σου έχει γίνει κάποια κρούση από ομάδα να αναλάβεις φυσιοθεραπευτής;
« Υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιες ομάδες, αλλά έχει προτεραιότητα η ομάδα και οι άνθρωποι που εμπιστεύονται το έργο μου ».
– Θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε εάν σκέφτεσαι καθόλου μία ενδεχόμενη επιστροφή σου στον Άρη Θεσσαλονίκης μιας και στο παρελθόν για αρκετό διάστημα ήσουν τόσο στον ανδρικό τμήμα της ομάδας όσο και στις ακαδημίες του.
« Δε γνωρίζω για ενδεχόμενη επιστροφή στην ομάδα του Άρη, αλλά θέλω να συνεχίσω να δουλεύω σε υψηλά στάνταρ σε ομάδες και με ανθρώπους που με εμπνέουν σε αυτό το επίπεδο ».
– Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Λάρνακας Μπρούνο Γκάμα στην ιστοσελίδα “Metrosport”, αναφέρθηκε στον σοβαρό τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες (σσ ρήξη αχίλλειου τένοντα), κάνοντας αναφορά και στο πρόσωπό σου καθώς λόγω της ειδικότητάς σου αλλά και της πολύ καλής φιλίας που διατηρείς με τον Μπρούνο τον βοήθησες να επιστρέψει από τον τραυματισμό του. Τι έχεις να μας πεις γι’ αυτό;
« Ο Μπρούνο πέρασε ένα δύσκολο τραυματισμό και έμεινε για αρκετό καιρό εκτός δράσης, μένοντας δίπλα του όσο μπορούσα στην προσπάθεια της επανένταξής του. Πέραν από την φιλία μας, ο Μπρούνο είναι αξιοθαύμαστος αθλητής και άνθρωπος. Χαίρομαι που ανανέωσε με την ΑΕΚ Λάρνακας και ελπίζω σύντομα να τον ξαναδούμε σε αγωνιστική δράση ».
– Στο παρελθόν μεταξύ άλλων ομάδων, έχεις περάσει από την Αγγλία και πιο συγκεκριμένα από τη Λούτον. Θα θέλαμε να μας πεις πως είχε έρθει η συγκεκριμένη πρόταση, για πόσο καιρό εργάστηκες στη Λούτον και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από την Αγγλία.
« Η εργασία μου στην ομάδα της Λούτον ξεκίνησε μέσα από το Πανεπιστήμιο, όπου έπρεπε να κάνω την πρακτική μου εξάσκηση. Ήμουν ανάμεσα στη Μίλτον Κέινς Ντονς και τη Λούτον. Επέλεξα λοιπόν τη Λούτον και στάθηκα τυχερός για την εμπειρία και τις γνώσεις που πήρα, όπου μένουν ανεξίτηλες οι στιγμές αυτές εντός και εκτός της ομάδας. Η ομάδα είχε μεγάλη επιτυχία με την κατάκτηση του τροπαίου Paint Trophy μέσα στο γήπεδο του Wembley ».
– Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αγγλικής νοοτροπίας όσον αφορά τον αθλητισμό σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα;
« Στάθηκα νωρίτερα στο γεγονός ότι η Αγγλία έχει διαφορετικό επίπεδο και άλλα στάνταρ. Προφανώς ο πιο σημαντικός λόγος είναι ο οικονομικός και ο δεύτερος λόγος είναι η νοοτροπία. Στην Αγγλία από αναπτυξιακό επίπεδο προσπαθούν να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες με αμφίδρομες διαδικασίες. Για παράδειγμα, βασικές αρχές είναι ο σεβασμός στην προσπάθεια του αντιπάλου και επιβράβευση στις προσπάθειες των παιδιών. Δίνουν μεγάλη έμφαση και σε μικρά κλαμπ στην πνευματική καλλιέργεια και τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού μέσα στο χώρο του ποδοσφαίρου ».
Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αθλητικό Φυσικοθεραπευτή και Αποκατάστασης κ. Τάσο Κατσικά όπου δέχτηκε να μας μιλήσει και να συζητήσουμε τόσο ενδιαφέροντα πράγματα.