Με τους αστέρες των ευρωπαϊκών γηπέδων να αποχωρούν κατά ορδές για τη Σαουδική Αραβία έναντι δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ήταν απαραίτητη μια τοποθέτηση από την κεφαλή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, η οποία ήρθε. Αλλά αρκεί;
Σε εκτενείς δηλώσεις για το ζήτημα προχώρησε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος μιλώντας στο ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS τάχθηκε ενάντια στο μοντέλο που ακολουθεί η διεκδικήτρια, μαζί με τη χώρα μας και την Αίγυπτο, του μεθεπόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ΑΡΧΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ UEFA
“Όχι, όχι, όχι, όχι. Νομίζω ότι είναι κυρίως ένα λάθος για το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα για αυτούς; Επειδή θα πρέπει να επενδύσουν σε ακαδημίες, να φέρουν προπονητές και να αναπτύξουν δικούς τους παίκτες.”
Βλέπουμε ότι ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας εστιάζει ορθά στο γεγονός ότι το ποδόσφαιρο της χώρας του Κόλπου πρέπει να μεγαλώσει από τα σπλάχνα του βάζοντας στο γήπεδο δικά του παιδιά και αγοράζοντας όχι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, αλλά ανθρώπων που από την άκρη του πάγκου μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία που χρειάζεται μια άγουρη ποδοσφαιρικά περιοχή για να αναπτυχθεί.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΕΦΕΡΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Το σύστημα αγοράς των παικτών που έχουν σχεδόν τελειώσει την καριέρα τους δεν είναι το σύστημα που αναπτύσσει το ποδόσφαιρο. Ήταν ένα παρόμοιο λάθος με την Κίνα, όταν έφεραν όλους τους παίκτες που βρίσκονταν στο τέλος της καριέρας τους.”
Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσέφεριν στέκεται στην Κίνα θυμίζοντας μας πως όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή κάπου ανάμεσα στους αμμόλοφους και τις καμήλες της ερήμου έχουν ξαναγίνει περίπου μία δεκαετία πριν στην καρδιά της Ασίας. Μάλιστα, επισημαίνει πως με το σύστημα που ακολουθεί η πατρίδα του φιλόδοξου και πάνω απ’ όλα “παρακινητή” των διαδικασιών, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, δεν βοηθά το ποδόσφαιρο.
Η ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΣΕΦΕΡΙΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΛΑΥΝΟΝΤΕΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ
“Πείτε μου έναν παίκτη που είναι κορυφαίος, κορυφαίας ηλικίας και ο οποίος ξεκινάει την καριέρα του και πήγε να παίξει στη Σαουδική Αραβία. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Οι παίκτες θέλουν να κερδίζουν κορυφαίες διοργανώσεις. Και η κορυφαία διοργάνωση είναι στην Ευρώπη.”
Περνάμε πλέον στο σημείο των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου όπου επιτίθεται στο καθεστώς που απειλεί το τμήμα της ποδοσφαιρικής υφηλίου το οποίο διοικεί. Για κακή του τύχη όμως η συνέντευξη διεξάγεται την ώρα που από τα κυρίαρχα ζητήματα στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα της “Γηραιάς Ηπείρου” είναι η μετάβαση του 26χρονου διεθνούς Πορτογάλου μέσου της Γουλβς, Ρούμπεν Νέβες, στην Αλ Χιλάλ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΓΗ ΡΟΝΑΛΝΤΟ – ΜΠΕΝΖΕΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ
“Δεν τους χάσαμε. Εξακολουθούν να παίζουν ποδόσφαιρο. Στο τέλος της καριέρας τους κάποιοι παίκτες πηγαίνουν κάπου για να κερδίσουν χρήματα.”
Στο τέλος της συνδιαλλαγής του με τους δημοσιογράφους του ολλανδικού δικτύου ο Σλοβένος ισχυρός άνδρας του ποδοσφαίρου της ηπείρου μας επιχείρησε να διαφυλάξει το κύρος του ακέραιο παρά τα επίχρυσα χτυπήματα των Αράβων.
Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε
- Ουσιαστικές ποινές σε σχέση με τις οικονομικές ατασθαλίες
Θα πρέπει πλέον σε ότι αφορά τους Άραβες δισεκατομμυριούχους που δρουν στο ποδόσφαιρο που παίζεται εντός των γεωγραφικών μας ορίων να αυστηροποιηθούν και να εκτίονται πραγματικά οι ποινές που από εδώ και στο εξής πρέπει να αποδίδονται.
- Συνεργασία με πρωταθλήματα εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου για τη διοχέτευση των μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών που σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ευρώπη
Το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει να αποκλείει προς στιγμήν τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό συμβαίνει διότι αυτή δεν προσφέρει τη στιγμή που μιλάμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και δεν αναμένεται να το κάνει στο πολύ άμεσο μέλλον. Επίσης η συγκεκριμένη περιοχή αποκλείεται αυτή τη στιγμή καθώς ενώ χαρακτηρίζεται από πακτωλό χρημάτων, αυτά δεν παρέχονται υπό την αιγίδα κάποιου χορηγού όπως στο MLS για παράδειγμα. Στις συνέπειες αυτού συγκαταλέγεται και η αδυναμία σύναψης κερδοφόρων χορηγιών συμφωνιών.
Οι προτάσεις που μπορούμε να κάνουμε
- Θέσπιση budget cap στα 150 εκατομμύρια ευρώ στις μεταγραφές
Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να αποτελεί τη ναυαρχίδα του οικονομικού εξορθολογισμού του αγαπημένο μας αθλήματος και ταυτόχρονα την επιστροφή του πιο κοντά στις ρίζες. Διαλύοντας παράλληλα και το σημαντικότερο έρεισμα του μισητού στους ρομαντικούς “modern football”.
- Ενεργοποίηση των εκτελεστικών οργάνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου
Οι υποθέσεις του Μπλάτερ και του Πλατινί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για το τι δεν πρέπει να συμβαίνει στα ενδότερα μιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, πόσο μάλλον της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Πρέπει η εκτελεστική εξουσία της FIFA να ενεργοποιηθεί και να αποκτήσει τη δυνατότητα να διώκει διηπειρωτικά τους υπαίτιους των διαφόρων σκανδάλων που ελλοχεύουν στους διαδρόμους της.
Κλείνοντας αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι δεν είναι αρκετό να μιλάμε ενάντια σε όποιον καραδοκεί και προσπαθεί να καταστρέψει το προϊόν μας. Αρκεί να υπάρχει και η πραγματική διάθεση να πάμε ενάντια στο κύμα.