Πάντα η 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League έχει αυξημένο ενδιαφέρον. Όμως αυτή τη φορά, αυτό δεν ήταν μόνο αγωνιστικό καθότι επεκτάθηκε στους πάγκους αλλά και στο VAR ενός απ’ τους αγώνες.
Συμμετέχοντας στο “ταξίδι” αυτού του κειμένου θα περιπλανηθείτε από το Παρίσι Μέσι την Μπράγκα και την κεντρική Πορτογαλία για να καταλήξετε στο τέλος στη Μαδρίτη που είμαι το κέντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου, ο οποίος κλείνεται μέσα σε μια μπάλα γεμάτη αστέρια προορισμένα να σας σαγηνεύσουν.
Ο Τσόλο και το κυνήγι των θρύλων
Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο σημαίνει όλο και περισσότερο αποτέλεσμα και πολύ λιγότερο εμπιστοσύνη άρα και οι σύλλογοι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι δεσμεύουν και αποδεσμεύουν με τεράστια ευκολία τους προπονητές του, έρχεται ο Ντιέγκο Σιμεόνε να μας θυμίσει κάτι που τα τελευταία χρόνια “ξεθώριαζε” απ’ το μυαλό μας λόγω των όσων αναφέραμε και παραπάνω. Ο Αργεντίνος λοιπόν που εδώ και δώδεκα χρόνια ζει και αναπνέει για να προπονεί την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο άνθρωπος που οι περισσότεροι αγαπούν να μισούν και έχει μείνει μόνος να κρατά το “λάβαρο” των θρύλων που γεννιούνται στην άκρη του πάγκου μόνο και μόνο επειδή βρήκαν τη μεγαλύτερη αγάπη της ποδοσφαιρικής τους ζωής και έκαναν τα πάντα για να μείνουν κοντά της και να φτάσουν ψηλά μαζί της. Σε τι μεταφράζονται όμως τα πάντα στην περίπτωση του Τσόλο; Αρχίστε να μετράτε. Δύο κατακτήσεις Europa League (2012, 2018) και Super Cup (2012, 2018), δύο χαμένοι τελικοί Champions League (2013/14, 2015/16), δύο Πρωταθλήματα Ισπανίας (2013-14), ένα Κύπελλο (2013) και ένα ακόμα Super Cup (2014). Αυτή τη φορά εγχώριο. Και οι είναι η “επίγευση” μετά απ’ όλα αυτά; Μα φυσικά το ότι ο παθιασμένος “muchacho” έφτασε το απόγευμα της Τρίτης τα 100 παιχνίδια στο Champions League ευρισκόμενος στον πάγκο της ίδιας ομάδας. Για την ιστορία είναι ο τρίτος που έχει καταφέρει το συγκεκριμένο επίτευγμα. Μπροστά του υπάρχουν μόνο ο τεράστιος Σερ Άλεξ (190 αγώνες, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο σπουδαίος Βενγκέρ (173 αγώνες, Άρσεναλ). Οι “legend” δηλαδή κάτω από τους οποίους έχει τοποθετήσει πλέον ο Σιμεόνε το όνομα του και που ακόμα και αν “σπάσει” αυτούς τους αριθμούς δεν πρόκειται να τους ξεπεράσει.
Ο Εμπαπέ και ο Μαρτσίνιακ που χάλασαν το διπλό πρόκρισης της Νιούκαστλ
Photo credits: ESPN UK (Facebook account)
Είχαμε γράψει και μετά το ματς του πρώτου γύρου για τούτο το ζευγάρι, αλλά τα όσα έγιναν στο “Parc des Princes” δεν μπορούν να μας κρατήσουν μακριά του. Η Νιούκαστλ αυτή τη φορά επέλεξε να δώσει τη μπάλα στην Παρί, καθότι μακριά απ’ το “St. James’ Park” χάνει οη τη δύναμη και την “αστερόσκονη” της. Το έργο της μάλιστα έκανε πιο “εύκολο” κι ο Ίσακ που στο 24′ την έβαλε μπροστά στο σκορ. Πρωτοπορία που άντεξε για 74 λεπτά και 93 επιθέσεις. Μέχρι στο 90+8′ να γίνειτο λάθος όταν ο Λιβραμέντο βρήκε τη μπάλα με το χέρι εντός περιοχής δίνοντας το δικαίωμα στο VAR και τον Μαρτσίνιακ που διαιτήτευε να υποδείξουν το πέναλτι που έχρισε σκόρερ τον Εμπαπέ και “έσωσε” πρόσκαιρα την ομάδα του από τη γκρίνια. Διαλύοντας παράλληλα και τι συννεφάκι μέσα στο οποίο στέκονταν οι ονειροπόλοι Άγγλοι.
Ο Σέρχιο Ράμος που έγινε λίγο παραπάνω ορόσημο απ’ ότι ήταν για τον θεσμό του Champions League
Photo credits: Sergio Ramos (Instagram account)
Έχουμε ξαναπεί ότι οι άνθρωποι που έχουν υπάρξει σπουδαίοι Δεν χάνουν ποτέ το δρόμο. Ακόμα κι όταν το άστρο τους σβήνει εκείνοι, όχι πάντα χάρη στους ίδιους, βρίσκουν τον τρόπο να μας θυμίσουν την υπόσταση τους. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Σέρχιο Ράμος το απόγευμα της Τετάρτης. Όπου η Σεβίλλη αντιμετώπισε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό παιχνίδι την Αϊντχόφεν. Τι έκανε όμως ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός και θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης και της διοργάνωσης των “αστεριών” και τον συζητάμε απόψε; Εννοείται κάτι ιδιαίτερο. Αφού πέτυχε το γκολ νούμερο 10.000 στην ιστορία του Champions League. Φτάνοντας παράλληλα και τα 16 προσωπικά και “πιάνοντας” έτσι τον Ζεράρ Πικέ και τον Ρομπέρτο Κάρλος. Δημιουργώντας κιόλας ένα “παζλ” με περίεργες συμπτώσεις που κλείνουν με μια “ρομαντική”. Διότι το συγκεκριμένο τέρμα ήταν το πρώτο μετά την επιστροφή του εξόχως σκληρού οπισθοφύλακα στα πάτρια εδάφη.
Ο Ζοάο Μάριο που έκανε το παιχνίδι της ζωής του απέναντι στην πρώην
Photo credits: João Mario (Instagram account)
Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός έκανε παιχνίδι καριέρας απέναντι στην Ίντερ. Λες και κάτι της χρωστούσε. Που πιθανότατα συνέβη. Καθότι αν και οι “Μιλανέζοι” τον βοήθησαν να “εξαργυρώσει” τις καλές εμφανίσεις του στο EURO 2016, το οποίο κατέκτησε με τη χώρα του, εν τέλει δεν τον πίστεψαν ποτέ δίνοντας τον δανεικό δεξιά και αριστερά και επιτρέποντας του να “γράψει” 64 συμμετοχές και μόνο τέσσερα τέρματα με τη φανέλα της. Ένα δηλαδή περισσότερο από όσα πέτυχε στο πρόσφατο συναπάντημα με τους “νερατζούρι” που υποχρεώθηκαν να μαζέψουν τη μπάλα από τα δίχτυα τους δύο φορές στο πρώτο τέταρτο για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο Champions League.
Η Μαρία Λουίζ Έτα που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες προπονήτριες στο κορυφαίο επίπεδο των ανδρών
Photo credits: Bleacher Report Football (Facebook account)
Έχετε δει ότι μας ενδιαφέρουν αρκετά οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο. Οπότε δεν γινόταν να αφήσουμε έξω την παρουσία της Μαρία Λουίζ Έτα στον πάγκο της Ουνιόν Βερολίνου. Η υπηρεσιακή βοηθός προπονητή της γερμανικής ομάδας έγινε η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται σε πάγκο ανδρικής ομάδας Champions League. Γεγονός που ευχόμαστε να αποτελέσει την απαρχή της εδραίωσης της γυναικείας παρουσίας και στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Γιατί όχι και σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το πάρτι της Άρσεναλ απέναντι στη Λανς
Ιστορικό το βράδυ στο Λονδίνο για την Άρσεναλ του Αρτέτα που είδε ολόκληρη τη γραμμή κρούσης της αλλά και το αρχηγό της που επέστρεψε μετά από ένα μικροτραυματισμοί, να βρίσκουν δίχτυα απέναντι στη Λανς που ουσιαστικά δεν μπήκε ποτέ στο γήπεδο. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο στον Κάι Χάβερτς που σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι αποτελώντας τον 100ο διαφορετικό ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ που σκοράρει στο “Emirates”. Για α να έρθει λίγο αργότερα ο Σάκα και να του κλέψει τη δόξα, εφόσον κατάφερε κάτι μοναδικό. Γιατί τέτοιο είναι το στατιστικό που τον θέλει να είναι ο πρώτος που σκοράρει και δίνει ασίστ και στα τρία πρώτα του εντός έδρας ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Τέλος κλείνουμε αυτή την παράγραφο για την Άρσεναλ με ένα ομαδικό ρεκόρ που επετεύχθη στο συγκεκριμένο ματς. Όπου οι “κανονιέρηδες” έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα με πέντε γκολ ενεργητικό σε ένα ημίχρονο στο Champions League.
Ο Μπέλιγχαμ που είναι ήδη βασιλιάς της Μαδρίτης και θέλει να γίνει και βασιλιάς του κόσμου
Photo credits: Jude Bellingham (Instagram account)
Πάμε τώρα και στον απόλυτο σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε φυσικά για κάποιον άλλον πέρα από τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, ο οποίος το φετινό καλοκαίρι έκανε το μεγαλύτερο βήμα που μπορούσε να κάνει στην καριέρα του μόλις στα 19 του. Μεταπήδησε δηλαδή από τη Ντόρτμουντ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα βασικά “γρανάζια” της φετινής της “μηχανής”. Βέβαια, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγμα ο Άγγλος “all around” μέσος έχει μετατραπεί στον απόλυτο ηγέτη της Ρεάλ σηκώνοντας αγόγγυστα και απροβλημάτιστα το βάρος της φανέλας της “βασίλισσας” μέσω της οποίας “ακτινοβολεί” “εκτυφλωτικά” όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στα πέρατα της υφηλίου. Αφήνουμε τον Μπέλιγχαμ με δύο εκπληκτικά στατιστικά που “ομολογούν” όλα τα παραπάνω. Κι αυτό επειδή σε 16 αγώνες έχει 19 γκολ/ασίστ, ενώ στο Champions League έχει 4 τέρματα σε 4 εμφανίσεις και 2 ασίστ μεγαλώνοντας από πολύ νωρίς πάρα πολύ το μύθο του στη Μαδρίτη.
Κλείνοντας, αντιλαμβάνεστε κι εσείς πόσο πλήρης σε θέαμα και ιστορία ήταν μια ακόμα αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ηπείρου μας. Κι αν ακόμα δεν τα έχετε καταφέρει αναλογιστείτε απλά τι έχουμε αφήσει εκτός αυτής της λίστας.