Στην Ελλάδα τα περισσότερα γήπεδα, από τα πιο μικρά της ερασιτεχνικής κατηγορίας μέχρι τα πιο μεγάλα των επαγγελματιών κατηγοριών και της Α’ Εθνικής ανεξάρτητου αθλήματος έχουν όνομα. Πολλά από αυτά έχουν πάρει το όνομα τους από ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821, άλλα από ιστορικούς παράγοντες των ομάδων και πολιτικών αρχηγών της χώρας και πολλές άλλες περιπτώσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του σημερινού αφιερώματος έχουν την τιμητική τους οι ποδοσφαιριστές στους οποίους δόθηκε το όνομα τους σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. 8 στάδια στην Ελλάδα ιστορικών ομάδων που πήραν το όνομα τους από σπουδαίους Έλληνες αθλητές οι οποίοι την εποχή που αγωνίστηκαν άφησαν το στίγμα τους με την συνεισφορά τους όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και σαν προσωπικότητες με το ήθος τους προσφέροντας μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
- Το Δημοτικό γήπεδο Ταύρου “Σπύρος Γιαλαμπίδης” είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Ταύρο Αττικής και είναι η έδρα του Φωστήρα. Το συγκεκριμένο γήπεδο πήρε το όνομα του από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και ιδρυτή της ομάδας του Φωστήρα Ταύρου, Σπύρο Γιαλαμπίδη. Ο Σπύρος πρωτοήρθε στον Φωστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 30′ ως ένα ποδοσφαιρικά ταλαντούχο παιδί, 20 χρόνων τότε. Μια ηγετική φυσιογνωμία, σπουδαίος σκόρερ και αρχηγός αλλά και ένα υπόδειγμα συμπεριφοράς αθλητή στον αγωνιστικό χώρο σε μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή που το “ξύλο” υπήρχε παντού. Το 1952 μάλιστα εκτός από παίκτης αναλαμβάνει και γίνετε προπονητής της ομάδας του Φωστήρα ως το τέλος της περιόδου 1953-54. Μέχρι τα 37 του χρόνια έπαιζε μπάλα στην ομάδα του Φωστήρα μετρώντας πάνω από 60 γκολ. Καθώς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Σπύρος Γιαλαμπίδης το καλοκαίρι του 1955 παρέμεινε για πολλά χρόνια ακόμα στο τιμόνι της ομάδας ώσπου έπαθε καρδιακή προσβολή και αναγκάστηκε να αποσυρθεί, όμως πάντα ήταν κοντά στην ομάδα δεν την εγκατέλειψε ποτέ μέχρι το 1994 που απεβίωσε και ο αγαπημένος του σύλλογος Φωστήρας μετονόμασε ως ελάχιστο φόρο τιμής το Δημοτικό γήπεδο Ταύρου που τόσο αγάπησε και αγαπούσε σε “Σπύρος Γιαλαμπίδης”.
- Το στάδιο της Παναχαϊκής “Στάδιο Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης” όπως είναι η πλήρης ονομασία δεν είχε μετονομαστεί ποτέ ολόκληρο σε ”Κώστας Δαβουρλής”. Ένα κομμάτι του είχε ονομαστεί, και συγκεκριμένα η Θύρα 3 προς τιμήν του μεγάλου πρώην διεθνή Πατρινού ποδοσφαιριστή της ομάδας Κώστα Δαβουρλής. Ο Κώστας Δαβουρλής ήταν παίκτης σύμβολο για την ομάδα της Παναχαϊκής καθώς αγωνίστηκε με τα χρώματα της ομάδας για 16 ολόκληρα χρόνια μετρώντας πάνω από 400 συμμετοχές και πάνω από 190 γκολ. Στην Ά Εθνική με την ομάδα της Πάτρας έχει καταγράψει 243 συμμετοχές και 72 γκολ αποτελώντας τον πρώτο παίκτη του συλλόγου όλων των εποχών σε συμμετοχές και γκολ μέχρι και σήμερα. Ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με πολλά χαρίσματα και σίγουρα ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα. Μετά την φυγή από την ενεργό δράση ο Κώστας συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε διάφορα άλλα πόστα της ομάδας. Δυστυχώς, το 1992 απεβίωσε από την ζωή από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 44 ετών.
- Το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου “Άγγελος Ράμφος” αποτελεί την μόνιμη έδρα του Ατρόμητου Αθηνών και έχει πάρει το όνομα του από από τον αείμνηστο πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας Άγγελο Ράμφο. Ο Άγγελος Ράμφος διέπραξε με την φανέλα του Ατρόμητου τις δεκαετίες 60 και 70 στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του συλλόγου. Ολοκληρώθηκε την καριέρα του στον Ατρόμητο επιστρέφοντας στην ομάδα της πόλης του ενώ αργότερα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και ως προπονητής στην ομάδα του Περιστερίου.
- Το γήπεδο “Παντελής Μαγούλας” είναι η φυσική έδρα της Νίκης Βόλου και είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νέας Ιωνίας. Φέρει το όνομα Παντελής Μαγούλας καθώς ήταν ένας εκ των ιδρυτών του ιστορικού συλλόγου. Ο Παντελής Μαγούλας υπήρξε ποδοσφαιριστής, προπονητής αλλά και παράγοντας της Νίκης Βόλου για πολλά χρόνια και κατάφερε να μείνει στις καρδιές όλων του συλλόγου με την προσφορά για την αγάπη του για την ομάδα. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών στην Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες πριν που η αγαπημένη του Νίκου Βόλου είχε υποβιβαστεί στην Β’ Εθνική.
- Το Δημοτικό γήπεδο της Καισαριανής “Μιχάλης Κρητικόπουλος” βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και ήταν για πολλά χρόνια το γήπεδο του Εθνικού Αστέρα, ενώ πλέον φιλοξενεί την ομάδα της Κηφισιάς στην Ά Εθνική. Το γήπεδο φέρει βεβαίως το όνομα του Μιχάλη Κρητικόπουλου, του μεγάλου Καισαριανιωτη διεθνούς ποδοσφαιριστή που φόρεσε την φανέλα του Εθνικού Αστέρα. Ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με ικανότητα στο σκοράρισμα και με 83 τέρματα στο πρωτάθλημα σε 187 εμφανίσεις εξακολουθεί και μένει 6ος σκόρερ στην ιστορία του Εθνικού Αστέρα. Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος πέθανε το 2002 στην Άνδρο κατά την διάρκεια αγώνα παλαιμάχων.
- Το ποδοσφαιρικό γήπεδο “Γεώργιος Καμάρας”, ευρέως γνωστό και ως γήπεδο Ριζούπολης ανήκει στον Απόλλων Σμύρνης ενώ κατά καιρούς υπήρξε έδρα του Ολυμπιακού και του Εθνικού Πειραιώς. Το 2003, 20 χρόνια πριν το γήπεδο αυτό πήρε την επωνυμία που έχει σήμερα προς τιμήν του πρώην φημισμένου ποδοσφαιριστή του Απόλλων Σμύρνης, Γιώργου Καμάρα. Το ντεμπούτο του με τον Απόλλων Σμύρνης ο Γιώργος Καμάρας το έκανε το 1947 και έπειτα ακολούθησαν 16 συνεχόμενα χρόνια στην ίδια ομάδα. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που είχε σαν παίκτης ήταν τα δυνατά αιφνιδιαστικά σουτ και το στοιχείο που τον έκανε μοναδικό και να συνδεθεί με την ομάδα του Απόλλων Σμύρνης ήταν ότι ξεκίνησε και τελείωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην “Ελαφρά Ταξιαρχία” έχοντας στο ενεργητικό του 36 γκολ στην Ά Εθνική την δεκαετία του 50 και του 60.
- Το γήπεδο “Απόστολος Νικολαΐδης” η αλλιώς γήπεδο της “Λεωφόρου Αλεξάνδρας” λόγο της πασίγνωστης Λεωφόρου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί βρίσκεται η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού η οποία έχει πάρει το όνομα της το 1981 λόγο του Θρακιώτη πολυαθλητη και πρώην προέδρου του συλλόγου, Αποστόλου Νικολαίδη. Ο Απόστολος Νικολαΐδης πρωτογραυτηκε στον Παναθηναϊκό ως ποδοσφαιριστής και έπειτα ακολούθησε το μπάσκετ, στίβο, βόλεϋ και τένις, κατακτώντας πολλές διακρίσεις τιμώντας την φανέλα του τριφυλλιού. Στην συνέχεια, υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό ως διοικητικός παράγοντας σε διάφορες θέσεις επί σειρά δεκαετιών. Το 1980 έχασε την ζωή του και την αμέσως επόμενη χρονιά ο σύλλογος για να τιμήσει την πολυετή προσφορά του στον Παναθηναϊκό έδωσε το όνομα του γηπέδου της ομάδας σε Απόστολος Νικολαΐδης.
- Το γήπεδο “Κλεάνθης Βικελίδης” γνωστό και ως γήπεδο “Χαριλάου” από την περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου και βρίσκεται, είναι η έδρα του Άρη. Το πρώτο όνομα του γηπέδου ήταν “Γήπεδο Άρεως”, ωστόσο το 2004 πήρε την ονομασία “Κλεάνθης Βικελίδης” λόγο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Άρη ο οποίος τίμησε την ομάδα για πολλά χρόνια. Ο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν πρώην Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης από το 1932 μέχρι το 1949. Με τα “κιτρινόμαυρα” αγωνίστηκε για πρώτη φορά την σεζόν 1931-32. Στην πολύ και μακρά επιτυχημένη του καριέρα κατέκτησε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1932 και 1946, 4 πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και 1 πρωτάθλημα Βορίου Ομίλου. Στο πρωτάθλημα του 1946 είχε αναδειχθεί μάλιστα και πρώτος σκόρερ οδηγώντας έτσι τον Άρη στον τρίτο του τίτλο σαν μεγάλος ηγέτης που ήταν. Καθώς σταμάτησε ως παίκτης από τον Άρη διέπραξε στην ομάδα και ως προπονητής το 1953-54, 1957-59 και το 1961. Στις 4 Νοεμβρίου του 1988 απεβίωσε.