Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες που καπάρωσαν την πρωτιά, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές που αντέχουν και το ’24 που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.
Αφού αφήσαμε κενή την Πρωτοχρονιά μας γιατί έπρεπε και κάπως να χωνέψουμε και εμείς όπως και εσείς τα όσα φάγαμε ασταμάτητα από τα Χριστούγεννα ως εδώ, επιστρέφουμε με μια σειρά κειμένων που θα μπορούσαν να είναι “αποχαιρετισμός” για το ’23, αλλά λόγω και της στιγμής που ανεβαίνουν αποτελούν πλέον και θα μείνουν για πάντα στο ίντερνετ ως το δικό μας “καλώς ήρθες” στο νεοφερμένο 2024. Ξεκινάμε με τα FIFA Rankings που αποτελούν την πιο γενική “πινελιά” της σειράς που θα δημιουργήσουμε και όλο θα εξειδικεύεται εξετάζοντας πολλά και διαφορετικά πράγματα.
Photo credits: FIFA (IG account)
Γενική κατάταξη ανδρών
Ξεκινάμε την περιήγηση μας λοιπόν ρίχνοντας την πρώτη μας ματιά στην παγκόσμια κατάταξη των εθνικών ομάδων των ανδρών. Εκεί όπου η Αργεντινή κρατά σφιχτά την πρωτιά ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αιτία η καλή της παρουσία και στα προκριματικά του επόμενου Μουντιάλ, όπου στον όμιλο της κατέχει την πρώτη θέση με 15 βαθμούς και ρεκόρ 5-1. Γεγονός που την κράτησε πάνω από τη Γαλλία, η οποία πάλεψε μέχρι και την τελευταία στιγμή των δικών της προκριματικών (για το EURO) αλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στην “OPAP Arena” με αποτέλεσμα να κλείσει ως δεύτερη στον κόσμο τις υποχρεώσεις της.
Εθνική Ελλάδος (άνδρες)
Και μιας και είπαμε “OPAP Arena” πάμε να δούμε τι κάνει και η δική μας εθνική. Η “γαλανόλευκη” που με τον Γκας Πογιέτ στο “τιμόνι” της ανεβαίνει συνεχώς και έχει φτάσει να κερδίσει οκτώ θέσεις σε διάστημα δύο ετών. Με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην πρώτη πενηντάδα και συγκεκριμένα στη θέση νούμερο 47.
Αρκετά όμως με τους άνδρες. Πάμε στις γυναίκες. Εκεί όπου τα “κουλούρια” είναι λίγο πιο φρέσκα. Κι αυτό διότι το δικό τους Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μόλις πέντε μήνες μακριά. Την ώρα που η πρώτη φάση του Nations League έχει επίσης ολοκληρωθεί πριν από λίγες εβδομάδες.
Photo credits: FIFA (IG account)
Γενική κατάταξη γυναικών
Στην κορυφή συναντάμε τις νεόκοπες Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες, Ισπανίδες. Οι οποίες έδωσαν συνέχεια στη “θραύση” που έκαναν το καλοκαίρι παίρνοντας την πρώτη θέση και στον όμιλο του Nations League στον οποίο συμμετείχαν. Κι αν αυτή πρωτιά φαίνεται και είναι εντάξει, υπάρχουν στη δεκάδα που εξετάζουμε δύο – τρία αξιοπερίεργα σημεία που χρήζουν σχολιασμού. Το πρώτο αφορά την παραμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στη δεύτερη θέση. Συνθήκη που εξηγείται αν αναλογιστούμε το μέγεθος των ΗΠΑ αλλά και τις διαφοράς τους με τις υπόλοιπες χώρες πριν αυτές τερματίσουν στην οκτάδα του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το δεύτερο σημείο που αδιαμφισβήτητα είναι άξιο αναφοράς, είναι η παραμονή της Αγγλίας στην τέταρτη θέση. Καθότι οι “λέαινες” της Σαρίνα Βίγκμαν έρχονται από μια διετία όπου έκλεισε με αυτές πρώτες στην Ευρώπη και δεύτερες στον κόσμο. Ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία τους στο Nations League. Κλείνουμε την ενότητα αυτή με την κατακόρυφη πτώση των κοριτσιών από τη Σουηδία που δε θα βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μόλις τρία χρόνια μετά το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο.
Εθνική Ελλάδος (γυναίκες)
Το εθνικό μας συγκρότημα που ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να πετύχει κάτι περισσότερο από μια νίκη στην τρίτη κατηγορία του Nations League που συμμετείχε, είναι μέχρι στιγμής έρμαιο της απουσίας ερείσματος στο κοινό. Κατάσταση από την οποία δεν προκύπτουν ούτε νέοι θεατές ούτε ταλέντα. Με αποτέλεσμα πρώτα απ’ όλα να μην έχουμε καταφέρει να μετάσχουμε ως χώρα σε κάποια φημισμένη διοργάνωση ακόμα και να βρισκόμαστε στην παγκόσμια κατάταξη (θέση 62) κάτω από χώρες όπως η Γκάνα, ο Παναμάς, η Μιανμάρ, η κινεζική Ταϊπέι και η Ουγγαρία.Το κλίμα βέβαια φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά. Μετά και τη μετακόμιση της ομάδας από το “άχαρο” “Γεώργιος Καμάρας” στο πιο “ζεστό” “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης” του Ηρακλείου που άνοιξε διάπλατα και εγκάρδια την αγκαλιά του για τα κορίτσια μας. Στα θετικά επίσης συνυπολογίζονται τόσο η τηλεοπτική προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος μας από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας και η παρουσία μιας Ελληνίδας ποδοσφαιρίστριας, της Βεατρίκης Σαρρή, στη Women’s Super League.
Τελειώνοντας και με γνώμονα την έλευση πια της νέας χρονιάς θα ευχηθούμε τα πράγματα για το ποδόσφαιρο μας να πάνε όσο καλύτερα γίνεται.