Η ελπιδοφόρα αρχή, η συνεχόμενη πρόοδος, τα “όχι δεν” της Φέγενορντ στη Λίβερπουλ και η ώρα της συμφωνίας που πλησιάζει.
Ο Άρνε Σλοτ είναι ένα από τα πιο “φρέσκα” πρόσωπα που έχει να παρουσιάσει αυτή τη στιγμή η Ολλανδία στον χώρο της προπονητικής. Με πολύ σημαντικές στιγμές από την πρώτη του κιόλας σεζόν σε πάγκο.
Η πορεία με την Καμπούρ μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ολλανδίας
Ο κόουτς από τη “χώρα της τουλίπας” ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, όσον αφορά το ποδόσφαιρο στο επίπεδο των ανδρών, τη σεζόν 2016/17. Πρώτος σύλλογος που τον εμπιστεύθηκε ήταν η Καμπούρ. Μια ομάδα που μόλις είχε πέσει στην Eerste Divisive (δεύτερη κατηγορία Ολλανδίας). Κάτι όμως που δεν την εμπόδισε να κάνει μια εξαιρετική πορεία στο KNVB Cup (Κύπελλο Ολλανδίας) όπου απέκλεισε τον πολλάκις κάτοχο του Άγιαξ και έφτασε στα ημιτελικά. Για να αποκλειστεί εκεί από την Άλκμαρ στα πέναλτι. Κλείνοντας κάπως “πικρά” μια ιστορική πορεία (πρώτος ημιτελικός στην ιστορία του κλαμπ) που για τον προπονητή της αποτέλεσε μάλιστα το “διαβατήριο” για το υψηλότερο επίπεδο εντός της χώρας.
Η σπουδή στην Άλκμααρ, τα νέα “καλούδια” στο βιογραφικό και το “φάουλ” που τον έστειλε στη Φέγενορντ
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες από τη μέρα που ο Σλοτ είχε φτάσει ένα παιχνίδι μακριά από τον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας μαζι με τους παίκτες της Καμπούρ και τον Σπίκε Χούλσχοφ (έτερος προπονητής Καμπούρ). Και ήρθε η νικήτρια εκείνου του αγώνα, ΑΖ, να του χτυπήσει την πόρτα και τελικά να τον εντάξει στο δυναμικό της. Δίνοντας του θέση assistant δίπλα στον Τζον φαν ντεν Μπρομ. Μια θέση στην οποία έμεινε για δύο σεζόν. Πριν ανέλθει στη θέση του head coach στην αρχή της σεζόν του κορωνοϊού. Η οποία ξεκίνησε με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της Άλκμααρ που πετυχαίνει 19 πόντους μετά το τέλος των πρώτων 8 αγωνιστικών του πρωταθλήματος και την ομάδα να βρίσκεται στους 32 του Europa League και να χάνει το πρωτάθλημα (που διακόπηκε) στη διαφορά τερμάτων από τον Άγιαξ. Αποκτώντας έτσι μια “προίκα” που έστειλε την ομάδα στα προκριματικά του Champions League και στη συνέχεια στους ομίλους του Europa League. Στους οποίους οι “κόκκινοι” από τη βόρεια Ολλανδία έχουν να προτάξουν ως must watch παιχνίδι τους το διπλό τους στο “Diego Maradona” ενάντια στη Νάπολι. Σε μια νύχτα που αποτέλεσε τοαπρόσμενο αλλά κατάλληλο “υστερόγραφο” του Σλοτ στη σχέση του με τον σύλλογο. Αφού στις 5 Δεκεμβρίου αποπέμφθηκε. Καθώς κατηγορήθηκε ότι λόγω συνομιλιών του με τη Φέγενορντ για τη συνέχεια της καριέρας του εκεί δεν είχε στραμμένη την προσοχή του στην ομάδα. Την οποία άφησε στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος.
Η Φέγενορντ και τα checkpoint που οδηγούν τον Σλοτ στη διαφαινόμενη “εκτόξευση”
Επειδή δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας πιστεύουμε ότι όλα με τη Λίβερπουλ θα τελειώσουν θετικά. Διότι πρόκειται για ένα τεράστιο κλαμπ που ζητά τις υπηρεσίες ενός προπονητή ανερχόμενου ο οποίος βρίσκεται σε έναν σύλλογο “δεύτερης ταχύτητας”. Πώς φτάσαμε ωστόσο εκεί; Φυσικά με πάρα πολλή δουλειά εκ μέρους του Σλοτ. Που παρήγαγε έργο και σε μια εκ των τριών κορυφαίων ομάδων της Eredivisie. Την οποία οδήγησε μέχρι τον τελικό του πρώτου Conference League της ιστορίας, την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος και την κατάκτηση του εγχώριου Κυπέλλου φέτος. Φτιάχνοντας έτσι μια τριπλέτα διακρίσεων που τον έβαλε στο μάτι των υπολοίπων μεγάλων του ολλανδικού ποδοσφαίρου (Άγιαξ, Αϊντχόφεν) και στις λίστες πολλών κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Με πρώτους και καλύτερους τους “ακέφαλους” από του χρόνου “reds” του Μέρσεϊσάιντ για τους οποίους μιλήσαμε παραπάνω και θα πούμε περισσότερα και παρακάτω.
Η μέρες του εκλεκτού της Λίβερπουλ στη Φέγενορντ σε αριθμούς
Ο Ολλανδός υποψήφιος διάδοχος του Κλοπ έχει αυτή τη στιγμή 144 αγώνες στην άκρη του πάγκου της ομάδας του Ρότερνταμ. Με 93 εξ αυτών να τελειώνουν νικηφόρα, 27 να λήγουν ισόπαλοι και 24 δίχως η ομάδα του να πάρει βαθμό από αυτούς. Ενώ όσον αφορά τα γκολ που πετυχαίνει και δέχεται έχουμε τον αριθμό 331 (/144=2,3) στην πρώτη κατηγορία και τον αριθμό 153 (/144=1,06) στη δευτερη. Δεδομένα που μας δείχνουν ότι πρόκειται για έναν προπονητή – νικητή ο οποίος έχει ως αγαπημένο του σκορ το 2-1. Από το οποίο σε συνδυασμό και με τις πρότερες αναλογίες προκύπτουν και οι 2,12 βαθμοί ανά αγώνα. Αυτά ωστο ισχύουν συνολικά. Τι γίνεται όμως με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Εκεί το δείγμα είναι ισχνό για την ομάδα του μεγάλου λιμανιο υπό τις οδηγίες του Σλοτ. Αλλά αφού υπάρχει και αυτές ενδιαφέρουν τα μέγιστα την νέα του επαγγελματική “στέγη” (;) θα ασχοληθούμε και εμείς μαζί τους. Στο Champions League λοιπόν και σε έναν όμιλο με Ατλέτικο Μαδρίτης, Λάτσιο και Σέλτικ οι “ερυθρόλευκοι” μέτρησαν 2 νίκες και 4 ήττες. Με τις τρεις εκ των ηττών βέβαια να είναι οριακές. Με την ελάχιστη διαφορά του ενός γκολ να κρίνει το αποτέλεσμα. Κάτι που φάνηκε μέχρι και στο ισοζύγιο ενεργητικού παθητικού όπου κυμάνθηκε στο 9-10. Δείχνοντας ότι πρόκειται για μια μαχητική ομάδα που τρώει όσα βάζει (και κάτι). Δεδομένο που μπορεί να βγει και σε καλό όταν υπάρχει και μια ισοδύναμη ή χειρότερη ομάδα στο γκρουπ. Όπως συνέβη με τη Σέλτικ που από νωρίς έμεινε εκτός διεκδίκησης τρίτης θέσης. Επιτρέποντας στους “Ολλανδούς” να είναι αυτοί που θα συνεχίσουν στα κύπελλα Ευρώπης και συγκεκριμένα στο Europa League μετά τον Δεκέμβριο.
Η παρουσία, βέβαια, στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν ακόμη περισσότερο βραχύβια. Καθότι δόθηκαν από την ομάδα του Σλοτ μόλις οι δύο αγώνες μπαράζ με τη Ρόμα όπου έληξαν ισόπαλοι (1-1 έκαστος) και λόγω της απουσίας του πλεονεκτήματος των εκτός έδρας γκολ κρίθηκαν στα πέναλτι. Εκεί όπου το τελικό σκορ ήταν 4-2 υπέρ των “Ρωμαίων.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Οι πρώτες επαφές μεταξύ των τριών πλευρών υπήρξαν πολύ θετικές όπως επικοινωνήθηκε σε πρώτο χρόνο. Για να ακολουθήσουν η επίσημη πρόταση διετούς συνεργασίας εκ μέρους της Λίβερπουλ που έφτασε τα 9 εκ.€ λαμβάνοντας παρά ταύτα αρνητική απάντηση και η πίεση του κεντρικού προσώπου των διαπραγματεύσεων προς την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και μέσω δηλώσεων αμέσως μετά την τελευταία αναμέτρηση της τωρινής του ομάδας.