test
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Αυτό το EURO ποιος θα το πάρει;

Η φάση των ομίλων του φετινού EURO είναι πίσω μας εδώ και μερικές μέρες ενώ σήμερα (29/06) ξεκινάει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διοργάνωσης με τους αγώνες νοκ άουτ. Ο Κώστας Κουτσουμπίδης σχολιάζει τα ζευγάρια των “16” και επιχειρεί να μαντέψει ποιες ομάδες θα προχωρήσουν στην διοργάνωση.

Αρχικά να πούμε πως τα πράγματα τα περιμέναμε λίγο διαφορετικά. Βέλγιο και Γαλλία όλοι φανταζόμασταν πως θα βρίσκονται στην άλλη μεριά του “δέντρου” όμως η απώλεια της πρωτιάς από Ρουμανία και Αυστρία τις οδήγησε να είναι αντιμέτωπες στους “16” και να έχουν δύσκολο δρόμο μέχρι τον τελικό. Από την μια πλευρά του “δέντρου” βρίσκονται πολλά από τα φαβορί της διοργάνωσης όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία ενώ από την άλλη πλευρά και με τα ζευγαρώματα που υπάρχουν η Αγγλία είναι το φαβορί για να πάει τελικό όσο κι αν δεν πείθει με την απόδοση της.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το πρώτο παιχνίδι των “16” ανάμεσα σε Ιταλία και Ελβετία γίνεται σήμερα (29/06, 19:00) και η αλήθεια είναι πως το ματς φαίνεται πολύ ισορροπημένο. Η Ιταλία κατάφερε με το γκολ του Τσακάνι να πάρει την πρόκριση κόντρα στους Κροάτες σε ένα ματς όπου ήταν πραγματικά καλή και βρέθηκε να κυνηγάει από δική της απερισκεψία, ενώ μέχρι στιγμής έχει δείξει καλή εικόνα στην διοργάνωση. Από την άλλη, οι Ελβετοί μπορούν σίγουρα την έκπληξη καθώς και φέτος, όπως και σε κάθε μεγάλο τουρνουά, δείχνουν να είναι μια ομάδα δυναμική, με στόχο και πλάνο μες το γήπεδο, που ποτέ δεν χάνει με κάτω τα χέρια. Η εικόνα της στο ματς με τους Γερμανούς ήταν πολύ καλή, ενώ για λίγο έχασαν την πρωτιά του ομίλου τους εξαιτίας του γκολ που δέχτηκαν στις καθυστερήσεις. Ο νικητής αυτού του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Αγγλία – Σλοβακία.

Εκεί τα πράγματα είναι εύκολα όσον αφορά την πρόβλεψη και εννοείται πως το φαβορί είναι τα “Λιοντάρια”, όμως η εικόνα τους είναι πραγματικά πολύ προβληματική. Από τα προηγούμενα μεγάλα τουρνουά γνωρίζουμε πως η Αγγλία δεν παίζει και το πιο θελκτικό ποδόσφαιρο, όμως η τωρινή ομάδα παρουσιάζεται σίγουρα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Ο ρόλος του Άρνολντ σαν οκτάρι δεν βγαίνει καθόλου στον Σάουθγκειτ, ο Κέιν φαίνεται αποκομμένος από τους συμπαίκτες του ενώ το τόσο αμυντικό ποδόσφαιρο δεν βοηθά ποδοσφαιριστές όπως ο Φόντεν, ο Σάκα και ο Μπέλινγκχαμ. Η Αγγλία μπορεί σίγουρα να φτάσει τελικό, όμως με αυτή την εικόνα, ο αποκλεισμός της και η έκπληξη από κάποια άλλη ομάδα μόνο απίθανος δεν είναι.

Η ομάδα από εκείνη την πλευρά του “δέντρου” που μπορεί να κάνει την έκπληξη και να πάει μακριά είναι σίγουρα η Αυστρία. Η ομάδα του Ράνγκνικ (ναι, του πρώην προπονητή της Γιουνάιτεντ) είναι πολύ οργανωμένη μες το γήπεδο, έχει αναδείξει πολλούς πρωταγωνιστές, κατάφερε να κερδίσει τους Ολλανδούς και να βγει πρώτη στον όμιλο, ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως η μοναδική της ήττα στο τουρνουά ήρθε από αυτογκόλ. Στους “16” θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, η οποία θα παραταχθεί χωρίς τον Τσαλχάνογλου ελέω καρτών, με την ομάδα του Μοντέλα μέχρι τώρα να δείχνει μια αφέλεια στον τρόπο που διαχειρίζεται τα παιχνίδια και ίσως το πληρώσει αυτό κόντρα στους Αυστριακούς.

Το τελευταίο ζευγάρι από αυτή τη πλευρά του ταμπλό είναι το Ολλανδία – Ρουμανία. Ένα ζευγάρι στο οποίο “στα χαρτιά” υπάρχει φαβορί και είναι οι Ολλανδοί όμως η αλήθεια είναι πως μπορεί να υπάρξει έκπληξη. Η Ρουμανία κατάφερε στην τετραπλή ισοβαθμία (!) να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου της και ο τωρινός αντίπαλος για να συνεχίσει περαιτέρω στην διοργάνωση δεν είναι απαγορευτικός. Οι “Οράνιε” δεν κάνουν πολύ καλό τουρνουά, η απουσία του Ντε Γιονγκ είναι εμφανής, ενώ υπάρχουν προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην αμυντική λειτουργία.

Και φτάνουμε στα υπόλοιπα ζευγαρώματα της διοργάνωσης. Εκεί που παίζουν μπάλα τα φαβορί. Η αρχή θα γίνει το βράδυ (22:00) ανάμεσα σε Γερμανία και Δανία. Οι διοργανωτές φαίνεται να έχουν καλύτερη ομάδα σε σχέση με αυτή του Μουντιάλ του Κατάρ και θέλουν να προχωρήσουν στην διοργάνωση. Ο Νάγκελσμαν θέλει να δώσει μια ρευστότητα στην επιθετική γραμμή των Γερμανών με την παρουσία των Χάβερτζ, Βιρτζ και Μουσιάλα ενώ και ο ερχομός του Φίλκρουγκ από τον πάγκο ως εναλλακτικό πλάνο φαίνεται να του βγαίνει. Οι Γερμανοί παρόλα αυτά, τόσο στο παιχνίδι με την Ουγγαρία όσο και με την Ελβετία, έδειξαν πως έχουν προβλήματα στην κόντρα και αυτό ίσως το πληρώσουν. Από την άλλοι οι Δανοί έχουν φτάσει ως εδώ χωρίς νίκη ακόμα στο τουρνουά, όμως δεν μπορείς να τους ξεγράψεις. Στο προηγούμενο τουρνουά έφτασαν ημιτελικά, ο Έρικσεν μετά από όλα αυτά που πέρασε είναι ξανά ο ηγέτης της ομάδας και σίγουρα το έργο των Γερμανών απέναντι τους μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Το ζευγάρι που έχει ξεκάθαρο φαβορί είναι αυτό της Ισπανίας με την Γεωργία. Οι Ισπανοί είναι σίγουρα η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης μέχρι τώρα παίζοντας απίστευτο ποδόσφαιρο (χωρίς υπερβολή) και βγάζοντας αυτοματισμούς που δύσκολα συναντάμε σε εθνική ομάδα. Πολλοί ποδοσφαιριστές της είναι σε τρομερή φόρμα όπως ο Φαμπιάν Ρουίθ και ο Νίκο Γουίλιαμς ενώ αυτά που κάνει ο Γιαμάλ για την ηλικία του σε μια τέτοια διοργάνωση είναι αδιανόητα. Η Γεωργία, η “Σταχτοπούτα” του τουρνουά, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πάρει κάτι από τους Ίβηρες όμως και η μέχρι τώρα πορεία τους μόνο περήφανους μπορεί να τους κάνει. Κατάφεραν να προκριθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε EURO όμως δεν έμειναν σε αυτό. Κέρδισαν τους Πορτογάλους και πέρασαν στα νοκ άουτ, ενώ έχουν και τον μέχρι τώρα πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, τον Μικαουτάτζε.

Ένα άλλο φορ το οποίο όμως σίγουρα δεν κάνει καλή διοργάνωση είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 39χρονος σταρ ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει δίχτυα και να γίνει ο πρώτος που σκοράρει σε 6 EURO και ο γηραιότερος σκόρερ της διοργάνωσης. Παρόλα αυτά, η χώρα του βρέθηκε σε εύκολο όμιλο και κατάφερε να βγει πρώτη παρά την ήττα από τους Γεωργιανούς. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει τρομερό υλικό, μπορεί να φτάσει μακριά στην διοργάνωση ενώ παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον το πώς θα παραταχθεί κόντρα στους Σλοβένους. Στα δύο από τα τρία παιχνίδια του ομίλου, η Πορτογαλία έπαιξε με τρεις πίσω ενώ με τους Τούρκους με τετράδα. Η Σλοβενία από την άλλη θα είναι δύσκολη αντίπαλος, σε ένα τουρνουά που για αυτήν μέχρι τώρα έχει ξεχωρίσει ο Τσέριν.

Και κλείνουμε με το Γαλλία – Βέλγιο. Ένα ματς στο οποίο θα κριθούν πολλά από την κατάσταση του Εμπαμπέ. Ο Γάλλος έχει σταθεί άτυχος στο τουρνουά σπάζοντας την μύτη του και δεν δείχνει να είναι και στην καλύτερη φόρμα. Έτσι, η Γαλλία φαίνεται πιο ακίνδυνη στην κόντρα που είναι πάντα το σήμα κατατεθέν της, με αποκορύφωμα να μην έχει σκοράρει στην διοργάνωση ακόμα σε open play. Σίγουρα όμως, είναι ένα από τα φαβορί και μας έχει δείξει στο παρελθόν πως τα νοκ άουτ είναι εκεί που μπορεί να “σκοτώσει” οποιοδήποτε αντίπαλο. Το Βέλγιο όμως μόνο εύκολα δεν θα νικηθεί, καθώς οφείλει να αποδείξει πολλά πράγματα. Μετά τον πρόωρο αποκλεισμό στο Μουντιάλ, ξεκίνησε η συζήτηση για το τέλος του κύκλου αυτής της γενιάς ποδοσφαιριστών των Βέλγων με τους ποδοσφαιριστές του Τεντέσκο να θέλουν να προχωρήσουν και να διακριθούν επιτέλους σε μια μεγάλη διοργάνωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ