Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Γαλλία – Ιταλία 1-3: Η βραδιά του γαλλικού Βατερλώ και των ιταλικών “θαυμάτων” (video)

Το ιστορικό γκολ του δαιμόνιου Μπαρκολά, το ποίημα του Ντι Μάρκο και το θηρίο της Ιταλίας που ξύπνησε. Έστω προς το παρόν.

Το συγκεκριμένο προοριζόταν, χάρη στα ονόματα των χωρών και των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε αυτό, να είναι το κορυφαίο παιχνίδι της δεύτερης ημέρας της 1ης αγωνιστικής των ομίλων του Nations League.

Κι αυτό ακριβώς ήταν παράγοντας κιόλας μέσα από την εξέλιξη μερικά ιστορικά και πιθανώς ανεπανάληπτα στατιστικά. Με ρεκόρ να συμβαίνουν και χρόνια χασούρας να σταματούν να υφίστανται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο αγώνας

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους Ιταλούς στη σέντρα και τους Γάλλους να επιστρατεύουν από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα το πρέσινγκ ψηλά ώστε να μην επιτρέψουν στους αντιπάλους τους να νιώσουν άνετα ούτε για μια στιγμή. Κάτι που πέτυχαν και με το παραπάνω τελικά. Αφού μόλις η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ντι Λορέντζο εκείνος δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κατάσταση, δέχτηκε το κλέψιμο από τον Μπαρκολά (4 εμφανίσεις/5 γκολ) και άνοιξε το δρόμο για το γαλλικό 1-0 στο 12ο μόλις δευτερόλεπτο. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν πτόησε, όπως θα καταλάβετε αργότερα μέσα στο κείμενο, την “squadra azzurra”. Καθώς αυτή όχι μόνο ξεπέρασε το αρχικό σοκ του νωρίτερου τέρματος που έχει δεχθεί ποτέ, προειδοποιώντας μάλιστα και με το δοκάρι του Ρετέγκι στο 5′, αλλά έκανε και την απειλή της πράξη. Αρχικά στο 30′. Όπου οι Ντι Μάρκο και Τονάλι ένωσαν την ποιότητά τους και δημιούργησαν ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουμε δει τελευταία. Κι έπειτα στο 50′. Όταν ο Φρατέζι έκανε δική του τη μπάλα στο κέντρο, προωθώντας τη έπειτα στον Ρασπαντόρι που με τη σειρά του βρήκε τον Ρετέγκι, ο οποίος γύρισε τη μπάλα στον αρχικό της κάτοχο που με μια δυνατή προβολή προκάλεσε την ιταλική ανατροπή. Η οποία βέβαια δε σταμάτησε εκεί. Καθότι, υπάρχει στο 74′ και το γκολ του Ρασπαντόρι που μεγάλωσε κι άλλο τη θρυλική βραδιά των Μεσόγειων στην κεντρική Γαλλία. Από την οποία έφυγαν κιόλας νικητές μετά από 70 χρόνια συνεχόμενων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.

Κλείνοντας, αν αναρωτιέστε γιατί πλην της αρχής δεν υπάρχει άλλη αναφορά στους Γαλλους, στο συμβαίνει επειδή αυτοί έμειναν μάλλον άπραγοι μπρος στις εξελίξεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ