Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Nations League: Το γεωργιανό step up και η γενικότερη άνοδος του βαλκανικού ποδοσφαίρου (video)

Η εξαργύρωση των μεγάλων στιγμών από πλευράς Γεωργίας, το “μπορούμε” των υπολοίπων και η ανάγκη να ανέβουν κι οι τελευταίοι.

Με ένα ακόμα Nations League να έχει μόλις ξεκινήσει είναι μάλλον η καταλληλότερη στιγμή για να μετρήσουμε τη δυναμική όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των υπολοίπων χωρών που την περιβάλλουν και δύνανται όπως θα καταλάβετε και παρακάτω να βρεθούν στο δρόμο της σε καθοριστικά σημεία. Όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Μάρτιο με τη Γεωργία που απέκλεισε τη χώρα μας από τα Play – Off παίρνοντας εκείνη το τελευταίο εισιτήριο για το EURO 2024.

Γεωργία – Τσεχία 4-1

Κβαρατσχέλια 33′, Τσακβετάτζε 53′, Μικαουτάτζε 63′, Κοτσορασβίλι 66′/Κάλβαχ 80′

Οι “Καυκάσιοι” λοιπόν που αυτή τη φορά μπήκαν στη μάχη της διεκδίκησης μιας ακόμα παρουσίας σε μεγάλη διοργάνωση χωρίς το άγχος του “πρέπει”. Κι αυτό φαίνεται πως επέδρασε θετικότατα. Σε τέτοιο βαθμό που η χρήση του δεδομένα επιτυχημένου σχεδίου του Γουίλι Σανιόλ με τις ταχύτατες επιθετικές μεταβάσεις τους οδήγησε όχι απλά σε μια επικράτηση, αλλά σε μια τεράστια σε εύρος νίκη, η οποία έρχεται κιόλας απέναντι σε μια ομάδα ισάξια ή ίσως και καλύτερη στα σημεία. Που είχαν αντιμετωπίσει κιόλας οι Γεωργιανοί στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σε ένα ματς το οποίο αν και ήρθε ισοπαλία, είχε πολύ ζόρι. Ειδικά για τον Μαμαρντασβίλι. Που χθες βράδυ είδε τους συμπαίκτες του να παίρνουν την εκδίκηση τους.

Το αποτύπωμα των υπολοίπων Βαλκανίων

Ουκρανία – Αλβανία 1-2

Κονόπλια 49’/Ισμαΐλι 54′, Ασάνι 66′

Στο κλίμα της Γεωργίας συνεχίζει την πορεία της και η Αλβανία που βέβαια έχει την τύχη να βιώνει μια δεύτερη ποδοσφαιρική άνοιξη μετά τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Με τη μεγάλη διαφορά βέβαια ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις να είναι ότι η τωρινή φουρνιά δείχνει να έχει μεγαλύτερη ικανότητα. Συμπέρασμα που προκύπτει και από το γεγονός ότι σε ένα εκτός έδρας με μια ξεκάθαρα ανώτερη ποιοτικά ομάδα, οι “αετοί” κερδισαν χωρίς καμία βοήθεια της τύχης και όντας καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του εννενηνταλέπτου. Το οποίο μάλιστα στο διάστημα που αποφασιζόταν ο νικητής ξεκίνησε με τους γείτονες να έχουν στην πλάτη τους το χάντικαπ του ενός τέρματος.

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0

Ιωαννίδης 23′, 76′, Κέλμαν 37′ (OG)

Και κάπου εδώ φτάνει η δική μας ώρα. Η στιγμή δηλαδή που θα πούμε λίγα πράγματα για το ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον εθνικό μας πάγκο που μετά από καιρό ήταν ένας εξ αυτών του “Γ. Καραϊσκάκης”. Το οποίο πλέον υποδέχθηκε μια Εθνική πολύ διαφορετική από αυτή που είχε αφήσει χρόνια πριν. Καθώς πια υπάρχει ένα κλίμα “εύκρατο”, μια ομάδα που σκοράρει ικανοποιητικά και πάνω απ’ όλα που κερδίζει με τρόπο που σε πείθει. Όπως συνέβη και απέναντι στη Φινλανδία. Όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και προβλημάτισε (λογικά) μπροστά και πίσω για ένα ημίχρονο, όταν στο δεύτερο επέστρεψε σε κάτι που προσομοίαζε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις ήταν με άνεση ανώτερη. Αφού πριν είχε πατήσει πάνω στην οξυδέρκεια του Φώτη Ιωαννίδη και την ποιότητα των συμπαικτών του προκειμένου να κάνει αυτό που θέλει χωρίς να κάνει τίποτα. Απέναντι στην ανταγωνιστική αλλά “ξεχειλωμένα” ισάξια Φινλανδία.

Κόσοβο – Ρουμανία 0-3

Μαν 40′, Μάριν 51′ (πεν.), Ντράγκους 82′

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα τρίπτυχο δεδομένων που κάνουν το ματς να διαφέρει από τα προηγούμενα αλλά και από τα επόμενα που θα διαβάσετε. Καθότι μιλάμε για μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κράτη της περιοχής ανάμεσα στα οποία αν και υπάρχει η κατηγορία (C) ως συγκολλητική ουσία, υπάρχει και η μεγάλη διαφορά δυναμικής αλλά και μια ευρεία επικράτηση που τα διαχωρίζουν. Και αναδεικνύουν την αναπόφευκτα πεπερασμένη δυναμική των Κοσοβάρων που μόλις συνάντησαν μια ομάδα που ξέρει πως είναι το “να τρυπήσεις το ταβάνι σου” εκτέθηκαν ξανά.

Σλοβενία – Αυστρία 1-1

Σέσκο 16′ (πεν.)/Λάιμερ 28′

Κοιτώντας το παιχνίδι της Σλοβενίας με την Αυστρία βλέπουμε ότι η γιορτή της Λιουμπλιάνα για την πορεία των Σλοβένων στο EURO δεν κύλησε ιδεατά, εφόσον ισοφαρίστηκαν από τον Λάιμερ. Καταλαβαίνουμε όμως ότι είναι αυτή μια πρώτη σφραγίδα ότι η Σλοβενία του Όμπλακ, του Τσέριν και του Σέσκο μετά από χρόνια δουλειάς έχει πλέον αλλάξει status. Επιβεβαιώνοντας σε πρώτο χρόνο τα όσα είδαμε από αυτούς στη Γερμανία. Στην οποία αν και είχε σταματήσει το νήμα, τελικά φαίνεται πως δεν κόπηκε κιόλας. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Σερβία – Ισπανία 0-0

Η συνάντηση της Σερβίας με την Ισπανία στην καρδιά της βαλκανικής περιοχής είναι μάλλον μια μεγάλη ακτίνα φωτός και αισιοδοξίας για το ποδόσφαιρο της περιοχής μας. Διότι μια από τις δύο καλύτερες ομάδες στην περιοχή μας, όσον αφορά την ποιότητα του ρόστερ της, αντιστάθηκε στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης και μάλιστα πλησίασε (όσο της επετράπη) τη νίκη μέσα από καλά σχεδιασμένες επιθέσεις. Με την πιο επικίνδυνη εξ αυτών μάλιστα να δημιουργείται και από τα πόδια του δαιμόνιου ακραίου επιθετικού του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Ουαλία – Τουρκία 0-0

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι το 0-0 θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια γραμμή που τέμνει δύο ζωές σίγουρα παράλληλες και μάλλον αντίθετες. Καθότι, αν και οι μεν Ουαλοί με τον Γκάρεθ Μπέιλ μπόρεσαν να ανέβουν και να κρατηθούν ψηλά για λίγο, πλέον πέφτουν με ταχύτητα, αλλά χωρίς κρότο. Την ώρα που οι Τούρκοι, οι οποίοι μας ενδιαφέρουν και περισσότερο, βιώνουν αυτή την περίοδο μια από τις συνήθεις ανόδους στα πλήρως χαρτογραφημένα σκαμπανεβάσματα τους. Χωρίς αυτό βέβαια να πιστοποιείται την παραπάνω αναμέτρηση που ήταν καρμπόν με εκείνη των “16” του Ευρωπαϊκού της Γερμανίας απέναντι στην Αυστρία.

Ολλανδία – Βοσνία Ερζεγοβίνη 5-2

Ζίρκζι 13′, Ράιντερς 45+2′, Γκάκπο 56′, Βέγκχορστ 88′, Σίμονς 90+2′/Ντεμίροβιτς 27′, Τζέκο 73′

Εδώ περνάμε πια στην αντίπερα όχθη από εκείνη που ξεκινήσαμε. Καθώς μιλάμε και για την πρώτη βαλκάνια χώρα που συναντάμε στην πρώτη κατηγορία. Η οποία πέρα από αυτή τη συγκυρία συναντά και δύο άλλες που λένε ότι το βοσνιακό ποδόσφαιρο βρίσκεται πια σε μια εποχή ύφεσης όσον αφορά την παραγωγή ταλέντου. Όπου αν και ο Τζέκο κρατά τη σημαία, δεν υπάρχει πίσω του κάποιος Πιάνιτς να τον βοηθά την ώρα που απέναντι τους στέκεται η Ολλανδία του Φαν Ντάικ. Με αποτέλεσμα αποτελέσματα σαν το παραπάνω να μοιάζουν μάλλον προδιαγεγραμμένα.

Πορτογαλία – Κροατία 2-1

Νταλότ 7′, Ρονάλντο 34′/Νταλότ 41′ (OG)

Η αναμέτρηση του “Da Luz” ανάμεσα σε Πορτογαλία και Κροατία ήταν για το κοινό που την παρακολούθησε ένα ενενηντάλεπτο που μάλλον υποψιαζόμασταν όλοι πως θα πάει και που μετά το 34′ το επιβεβαιώσαμε κιόλας. Κι αυτό γιατί η Κροατία που ήδη υποχωρεί από το προσκήνιο βρήκε απέναντι την παντοδύναμη Πορτογαλία, η οποία την υποδέχθηκε με το εορταστικό κλίμα να τη λούζει ελέω Πέπε και ξεκίνησε πετυχαίνοντας γκολ νωρίς και έπειτα με τον Κριστιάνο να φτάνει σε αριθμό ρεκόρ όσον αφορά τα συνολικά τέρματα του. Γεγονός που εγκλώβισε όπως αναμενόταν την αντίπαλο που έπρεπε πια να αγκαλιάσει την αναπόφευκτη ήττα της.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων που πρέπει να σταματήσουν να κυνηγούν την ουρά τους

Όπως αναπόφευκτη είναι η ήττα ή η αναρρίχηση προς το τρίποντο για τις περισσότερες από τις χώρες που θα δείτε παρακάτω. Που ζουν και υπάρχουν στην τρίτη ή τέταρτη κατηγορία όσο δεν βρίσκουν τον τρόπο να οργανωθούν σε τέτοιο βαθμό που να υπερκεράσουν τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές τους αδυναμίες. Οι οποίες σε περιπτώσεις όπως αυτές της Κύπρου, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου είναι υπερτονισμένες. Λόγω και των οικονομικών προβλημάτων σε κάποιες περιπτώσεις.

Λιθουανία – Κύπρος 0-1

Πίτας 34′

Μολδαβία – Μάλτα 2-0

Καϊμάκοφ 32′, Νικολαέσκου 45+4′ (πεν.)

Νησιά Φερόε – Βόρεια Μακεδονία 1-1

Ντάβιντσεν 9′ (πεν.)/Μπάρντι 49′ (πεν.)

Λευκορωσία – Βουλγαρία 0-0
Ισλανδία – Μαυροβούνιο 2-0

Όσκαρσον 39′, Θορστάινσον 58′

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε ξεκαθαρίζοντας στους απορούντες σχετικά με τη συσχέτιση Γεωργίας και Βαλκανίων, ότι, αν και μακριά μας, οι φίλοι μας από τους πρόποδες του Καυκάσου συγκεντρώνουν τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να ανήκουν και αυτοί στην ταραχώδη οικογένεια των Βαλκανίων.

 

Δείτε ακόμη:

Ελλάδα – Φινλανδία: Η Εθνική θύμισε κάτι απ’ τα παλιά

Γαλλία – Ιταλία 1-3: Η βραδιά του γαλλικού Βατερλώ και των ιταλικών “θαυμάτων” (video)

CR7: Έγινε ο 1ος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που φτάνει τα 900 γκολ! (Video)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ