Το δικαίωμα που δεν αναγνωρίζει φύλα, η ημέρα σύμβολο και το πρώτο επικοινωνιακό αποτύπωμα του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Η χθεσινή ημέρα, 18η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η “Παγκόσμια Ημέρα Ισότητας Πληρωμών” ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.
Γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο ΠΣΑΠΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών & Ποδοσφαιριστριών) για να μας θυμίσει πόσο πίσω είναι το δικό μας ποδόσφαιρο γυναικών, πόσο εύκολο είναι να κάνει το βήμα που χρειάζεται και παράλληλα να πραγματοποιήσει το επικοινωνιακό του ντεμπούτο όσον αφορά το άθλημα.
Που αν και τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όσον αφορά των ανταγωνισμό (δημιουργία τμημάτων από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) μέσω της μόνιμης παρουσίας του πολυπρωταθλητή ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Women’s Champions League, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Εθνική μας Ομάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον προθάλαμο (Women’s European Qualifiers Play – Off) της πρώτης της μεγάλης διοργάνωσης.
Χωρίς όμως να έχουν τον κόσμο που μπορούν στον πλευρό τους. Άρα και χωρίς την κατάλληλη στήριξη από τους ιθύνοντες, οι οποίοι στην όψη ενός προϊόντος που με μηδενική εμπορικότητα γυρίζουν το βλέμμα τους από την άλλη. Δίχως να νοιάζονται για τα πλαίσια και τη δικαιοσύνη που πρέπει να το διέπουν.
Πράγμα που να κάνει, ως οφείλει, το όργανο των εν Ελλάδι ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών. Το οποίος στην προσπάθεια του να μας συστήσει τα αχαρτογράφητα νερά του γυναικείου ποδοσφαίρου ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή και των σημαντικότερων γηγενών παικτριών εκτός αυτής. Προχωρώντας ωστόσο παράλληλα και σε περιφερειακές δρασεις. Όπως αυτή που εξετάζουμε σήμερα και αφορά την ισότητα των πληρωμών ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες που πατούν το χορτάρι για να παίξουν ποδόσφαιρο επαγγελματικά.
Με την οποία, τέλος, ασχολήθηκε ο ΠΣΑΠΠ δείχνοντας μας ποιες είναι οι χώρες που πρωτοστατούν στον συγκεκριμένο τομέα και παράλληλα το πόσο εύκολο είναι να γίνει και στη χώρα μας το ίδιο πράγμα. Να πάψουν δηλαδή να υπάρχουν η διάκριση και διάφορα που μαστίζουν το ελληνικό ποδοσφαιρικό σύμπαν σήμερα.
Το σχετικό post στο Instagram του ΠΣΑΠΠ
“Ήταν 18 Μαΐου 2022 όταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ κατοχύρωσε πως πλέον οι ποδοσφαιρίστριες θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με τους ποδοσφαιριστές που καλούνται στην Εθνική ομάδα.
• Αρχές του 2023 στην Ουαλία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, κατέληξε σε συμφωνία με τις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών για την επίτευξη ίσων αμοιβών.
• Τον Ιούνιο του 2024, οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της Δανίας αρνήθηκαν αύξηση του μισθού τους ώστε να βοηθήσουν τις γυναίκες συναδέλφους τους να διεκδικήσουν ίση αμοιβή.
Και η λίστα, ευτυχώς, όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται πως θα μεγαλώνει.
Με την ευχή πως κάποια στιγμή, θα έρθει αυτή η κουβέντα και στα δικά μας μέρη.
Με την ευχή πως οι αθλητές μας, άντρες – γυναίκες, θα εκπροσωπούν τη χώρα μας ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία.”
Δείτε ακόμη:
Άλεξ Μόργκαν: Μια θρύλος αποχαιρετά γιατί πολύ απλά βρήκε άλλον ευχάριστο λόγο να γεμίζει τη ζωή της
Women’s European Qualifiers Play – Off: Τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση
Τέσα Βουλέρ: Ο άσσος στο μανίκι της εθνικής Βελγίου (video)
Τέσα Βουλέρ: Διπλή διάκριση για τη Βελγίδα σούπερ σκόρερ