Το περσινό-φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, επίσημα EURO 2020, έφτασε αισίως στα προημιτελικά του και είναι ώρα να κάνουμε μία μίνι ανασκόπηση του τι έγινε αλλά και μία προσεκτική πρόβλεψη για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.
Αρχικά και ρίχνοντας μια ματιά στα σκορ όλων των αγώνων από τη φάση των ομίλων, βλέπουμε ότι οι ομάδες ήταν εξόχως παραγωγικές, μπήκανε γκολ, πολλά γκολ. Και μάλιστα αρκετά από αυτά εντυπωσιακά. Κάτι που ίσως να μην περιμέναμε πριν την έναρξη του τουρνουά έχοντας υπόψιν ότι προηγήθηκε ένα μεγάλο διάστημα πάνω από ένα χρόνο που οι παίκτες είχαν συνεχόμενους αγώνες και η περσινή καλοκαιρινή προετοιμασία με τους συλλόγους τους δεν ήταν η ενδεδειγμένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία. Σε συνολικά 44 παιχνίδια τα δίχτυα έχουν… ματώσει 117 φορές(σε 90λεπτο), το οποίο σημαίνει ότι είχαμε 2,66 τέρματα ανά αγώνα. Καθόλου αμελητέα ποσότητα σίγουρα.
Ένα άλλο πολύ θετικό στοιχείο είναι αναμφισβήτητα η παρουσία κόσμου στα γήπεδα μετά από καιρό. Ειδικά στο Φέρεντς Πούσκας της Βουδαπέστης όπου η επιτρεπόμενη πληρότητα άγγιζε το 100% είδαμε πολύ ωραίες εικόνες που μας θύμισαν πόσο όμορφο είναι να υπάρχουν φίλαθλοι στις κερκίδες που σίγουρα δίνουν το δικό τους χρώμα σε κάθε αναμέτρηση. Αλλά και στα υπόλοιπα στάδια που υπήρχαν λιγότεροι θεατές ξανανιώσαμε την ένταση και τον παλμό που αυτοί μπορούν να δώσουν στους αγώνες.
Για να περάσουμε και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όπου όλα τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα περάσανε στη δεύτερη φάση αλλά κάποια από αυτά που τα υπολογίζαμε να φτάσουν πολύ πιο πέρα, αναγκαστικά διασταυρώθηκαν μεταξύ τους. Εμφανίστηκαν όμως και κάποια αουτσάιντερ που είτε προκρίθηκαν είτε αποκλείστηκαν από τη συνέχεια, είχαν πολύ καλή και αξιοπρόσεκτη παρουσία στη διοργάνωση. Να θυμηθούμε τη συγκινητική Δανία που μετά την απώλεια του αστέρα της Κρίστιαν Έρικσεν και ο,τι συγκλονιστικό και ανατριχιαστικό συνέβη στο ματς με τη Φινλανδία συνέχισε πιο δυνατή αλλά και την απίθανη Τσεχία που πέταξε έξω τους ιπτάμενους στον πρώτο γύρο Ολλανδούς με έναν ιδιαίτερα φορμαρισμένο Πάτρικ Σικ. Αλλά και την τακτικά άριστη σαν τα ρολόγια που παράγει Ελβετία που ανάγκασε τον Κιλιάν Εμπαπέ να γίνει ο μοιραίος της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γαλλίας η οποία θα δει το υπόλοιπο τουρνουά από… το σπίτι της. Τελευταία μίνι έκπληξη η πρόκριση της Ουκρανίας του Σεβτσένκο που πέρασε στους “16” ως… 16η, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των Πολωνών να πάρουν τη νίκη απέναντι στη Σουηδία την τελευταία αγωνιστική ενώ στη φάση των “16” εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για να καταβάλει στις καθυστερήσεις της παράτασης την αντίσταση της Σουηδίας που είχε τερματίσει πρώτη στον όμιλό της. Την… τιμή των φαβορί διέσωσαν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και τελευταία χρονικά η Αγγλία. Εκτός συνέχειας έμεινε η κάτοχος του τροπαίου από το 2016 Πορτογαλία του παίκτη-ρεκόρ Κριστιάνο Ρονάλντο που υποκλίθηκε στην παρέα των Λουκάκου, Αζάρ-Αζάρ και Ντε Μπρόινε.
Τα ζευγάρια που προέκυψαν στη φάση των προημιτελικών έδωσαν ένα μεγάλο ντέρμπι, αυτό ανάμεσα σε Βέλγιο και Ιταλία, ένα αμφίρροπο παιχνίδι, το Τσεχία-Δανία και δύο άλλα όπου υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, το Ελβετία-Ισπανία και το Αγγλία-Ουκρανία.
Με αυτά όμως που έχουμε δει μέχρι τώρα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα προβλέψεις σίγουρα δε χωράνε. Όλες οι ομάδες θέλουν τη διάκριση και θα την κυνηγήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. Εμείς σαν φίλοι του ποδοσφαίρου το μόνο που επιθυμούμε είναι να δούμε ωραίους αγώνες και μπόλικο θέαμα!