Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μπάνε Πρέλεβιτς: Ένας σκόρερ από το Βελιγράδι

Ο ήρωας του μπασκετικού ΠΑΟΚ στα 90s Ο Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς, όπως είναι πλήρες το όνομα του, ξεκίνησε την 14χρονη καριέρα του από τον Ερυθρό Αστέρα και τίμησε τα ‘’ερυθρόλευκα’’ για 2 χρόνια (1986-88). Επόμενος σταθμός, η αγαπημένη (όπως αποδείχτηκε αργότερα) του Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν ο παίκτης ο οποίος αποτέλεσε το ‘’μεγάλο κανόνι’’ του ΠΑΟΚ από το 1988 έως το 1996. Έπειτα ακολούθησε η ιταλική Βίρτους Μπολόνια για μία σεζόν 1996-97. Το πέρασμά του από την ΑΕΚ αποδείχτηκε βραχύ αφού φόρεσε τα κιτρινόμαυρα μόνο για 2 χρόνια (1997-99) πριν επιστρέψει στον ‘’ Δικέφαλο του Βορρά’’ για τον τελευταίο χρόνο της πολυετούς σταδιοδρομίας του στην καλαθοσφαίριση. Υπήρξε ‘’στρατιώτης’’ του ΠΑΟΚ και από το πόστο του προπονητή (2002-2005) αλλά και από αυτό του προέδρου (2011-19).

Οι τίτλοι με τον ΠΑΟΚ, το κλάμα στην Ναντ ,η αναγνώριση από τους φιλάθλους και το σύνθημα για χάρη του

Ο Μπάνε ήρθε στην ‘’Νύμφη του Θερμαϊκού’’ το 1988. Ο Πρέλεβιτς αποτελούσε με τον Κόρφα ένα από τα καλύτερα δίδυμα ‘’κοντών’’ στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε όλη την Ευρώπη καθώς την δεκαετία του ‘90 ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε επάξια ευρωπαϊκούς τίτλους. Όπως αυτός που κατέκτησε το 1991 στην Γενεύη με αντίπαλο την Σαραγόσα. Ο πρώτος τίτλος του Μπάνε δεν ήταν εγχώριος αλλά το Κύπελλο Κυπελλούχων και μάλιστα θα μπορούσε να κάνει το back to back στις κατακτήσεις του θεσμού αλλά το τραγικό λάθος του Παναγιώτη Φασούλα (πάσαρε άθελα του σε αντίπαλο και αυτός διαμόρφωσε το τελικό 63-65) του στέρησε αυτή την ευκαιρία και έριξε στον ‘’κάλαθο των αχρήστων’’ την καταπληκτική του εμφάνιση (29 πόντους, ένα εκπληκτικό τρίποντο ισοφάρισης από τα 9 μέτρα για το 63-63). Αναμφίβολα το highlight του τελικού για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ ήταν το κλάμα του Σέρβου (στα ‘’χαρτιά’’ διέθετε και την ελληνική υπηκοότητα) γκαρντ μία αντίδραση στη οποία προέβησαν και αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας μετά την λήξη της αναμέτρησης. Την χρονιά εκείνη όμως ευτύχησε να πανηγυρίσει το 2ο ,και τελευταίο μέχρι στιγμής, πρωτάθλημα του συλλόγου καθώς κατέκτησε την 1η θέση στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ (20-2) και στα play-off επικράτησε σε 10 από τα 12 παιχνίδια. Ο καθοριστικός αγώνας με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ έληξε με το εμφατικό , για τους Θεσσαλονικείς, 82-97 (ο Σέρβος γκαρντ σημείωσε 20 πόντους) και κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ έσπασε και το σερί των 6 κατακτήσεων του Άρη. Την αμέσως επόμενη περίοδο (1992-93) ο ΠΑΟΚ συμμετείχε ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να τον οδηγεί σε αυτό και με άξιους συμπαραστάτες του τον Τζόν Κόρφα τον Λέβινγκστον, τον Μποντούρη και τον Φασούλα. Μπροστά στο ελληνικό κοινό ο ΠΑΟΚ ηττάται από την Μπενετόν Τρεβίζο (η καλύτερα από τον Ιακοπίνι, 4/4 τρίποντα , τον Ρουσκόνι 23 πόντοι και την χαριστική βολή έδωσε ο Ραγκάτσι με το τρίποντο που διαμόρφωσε το τελικό 77-79). Βέβαια ο Μπάνε προσπάθησε στα εναπομείναντα 2,3 δευτερόλεπτα να σκοράρει ωστόσο αστόχησε και ‘’κλώτσησε’’ μία τεράστια ευκαιρία για τον ‘’Δικέφαλο του Βορρά’’. Παραταύτα ο Μπάνε δεν πτοήθηκε και μετά την 3η θέση και στην Euroleague και στο Ελληνικό Πρωτάθλημα έδωσε το έναυσμα για ‘’την αντεπίθεση’’ από την νέα σεζόν.

Ακολούθησε το Κύπελλο Κόρατς έναντι της Στεφανέλ Τεργέστης το 1994, το Κύπελλο Ελλάδας το 1995 με αντίπαλο τον Πανιώνιο και ο χαμένος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1996 με την Τάουγκρες. Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις ο Πρέλεβιτς αποτέλεσε το πρώτο βιολί και τον πυλώνα της ομάδας. Όμως το 1996 αποχώρησε από την Θεσσαλονίκη για την Μπολόνια. Ωστόσο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ του έχουν αφιέρωση και σύνθημα το γνωστό ‘’ Ω Μπάνε Ω Μπάνε ‘’ ‘’Ο Πρέλεβιτς μακριά από τον ΠΑΟΚ’’ Ο Μπάνε μετά την φυγή του από τον ΠΑΟΚ φόρεσε τα χρώματα της Βίρτους Μπολόνια με την οποία κέρδισε και το Κύπελλο Ιταλίας το 1997.

‘’Επαναπατρίστηκε’’ για λογαριασμό της ΑΕΚ με την οποία έπαιξε σε έναν (ακόμη χαμένο) τελικό Euroleague απέναντι πάλι στην Μπενετόν Τρεβίζο και σε 2 χαμένους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (από τον Άρη και από τον ΠΑΟΚ τις σεζόν 1997-98 και 1998-99 αντίστοιχα).

‘’Η επιστροφή στον ΠΑΟΚ και η θητεία του και σε άλλα πόστα’’

Οι τίτλοι τέλους της καριέρας του Σέρβου ‘’μπόμπερ’’ έπεσαν στην ομάδα της καρδιάς του. Ο ΠΑΟΚ στο τέλος της σεζόν μπήκε στο νεόκτιστο PAOK SPORTS ARENA το οποίο φιλοξένησε τόσο το Final Four της Euroleague όσο και αυτό του Κυπέλλου Ελλάδος . Ο ΠΑΟΚ κατετάγη 2ος στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας τις σεζόν 2002-03, 2003-04, 2004-05 και 2005-06 και ανέδειξε σπουδαίους Έλληνες παίκτες όπως ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αλλά και ο Κώστας Βασιλειάδης.

Η τελευταία του ενασχόληση με τα παραγμένα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ ήταν από το 2011 έως το 2019 όπου ‘’υπηρέτησε’’ τον ΠΑΟΚ από τον προεδρικό θώκο. Ο ΠΑΟΚ στις μέρες προεδρίας του δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο (φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας, 2018-19 και 4 φορές 3η θέση στο Ελληνικό Πρωτάθλημα). Τα δημοσιονομικά δεδομένα της ΚΑΕ και η μη εύρεση ιδιοκτήτη ήταν οι κύριες αιτίες απομάκρυνσής του από την προεδρεία. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν από το Ελληνικό Πρωτάθλημα καθώς φημίζονταν για την παραγωγικότητά του στο σκοράρισμα καθώς ο μέσος όρος στους πόντους ανά αγώνα ήταν λόγο κάτω από τους 20.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ