Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Όταν τα ούρα του Τσίγκοφ… έκαψαν τη Λάρισα

Η ΑΕΛ είχε ήδη καθιερωθεί στο φίλαθλο κοινό ως ισχυρή ομάδα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1985, αλλά το να πάρει πρωτάθλημα ήταν πέρα από κάθε φαντασία, ειδικά στο σκεπτικό του «ποδοσφαιρικού κατεστημένου της Αθήνας». Όλα ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου του 1987, όταν η Λάρισα αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στον θεσσαλικό κάμπο… το τέλος του παιχνιδιού είχε βρει νικήτρια την Λάρισα με σκορ 2-1 συνεχίζοντας έτσι την πορεία της προς το πρώτο της πρωτάθλημα.

 

Στο παιχνίδι είχε περάσει ως αλλαγή στο 67ο’ λεπτό ο Βούλγαρος παίκτης των «βυσσινί» Γκεόργκι Τσίγκοφ, ο οποίος προερχόταν από βαρύ κρυολόγημα και δεν είχε κάνει πολλές προπονήσεις…Μετά το τέλος του ματς, προς εξέταση για ντόπινγκ από τη πλευρά της Λάρισας είχαν κληρωθεί ο Καραπιάλης και ο Αθανασίου. Όμως εκείνη την εποχή επιτρεπόταν, να επιλέξει η αντίπαλη ομάδα ακόμα έναν παίκτη. Λίγο πονηρεμένα, λόγω της απραξίας του παίκτη όλη την εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός επιλέγει τον Τσίγκοφ, έστω κι αν είχε παίξει μόλις 23 λεπτά.

 

Στις 30 Ιανουαρίου του 1988 ανακοινώθηκε ότι ο Τσίγκοφ ήταν ντοπέ στην παραπάνω ουσία που θεωρείται “ναρκωτική” και χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση του βήχα.Στις 16 Μαρτίου 1988, στις 12:55, ο Αθλητικός Δικαστής, Βασίλης Ανδρόνικος, ανακοινώνει την ποινή: 

 

1) στον ποδοσφαιριστή Γκ. Τσίγκοφ την ποινή αποκλεισμού από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα για δύο χρόνια, ανακαλώντας συγχρόνως το δελτίο της αθλητική και επαγγελματικής του ιδιότητας,
2) στην ΠΑΕ Λάρισα
α) ποινή μηδενισμού στον αγώνα της 27.12.1987 με την ομάδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας, τον οποίο κερδίζει η αντίπαλη ομάδα με τέρματα 2-0 και 2 βαθμούς και
β) ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

 

Τόσο η ΠΑΕ Λάρισα, όσο και ο Τσίγκοφ είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός 48 ωρών και η διοίκηση δεν έχασε χρόνο, καταθέτοντας προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή στις 13:30. Η ποινή αυτή έφερνε στην πρώτη θέση του πίνακα την ΑΕΚ. Το βράδυ της 16ης Μαρτίου στους δρόμους βρέθηκαν περίπου 5.000 άτομα, αλλά τις επόμενες ημέρες έγινε το αδιαχώρητο. Στις 11:00 το πρωί της επομένης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου το παρών δίνουν 50.000 κόσμος. Η χώρα παρέμεινε κομμένη στα δύο για πέντε ημέρες.
Η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή να τιμωρήσει την ΑΕΛ με -4 βαθμούς για την υπόθεση ντόπινγκ του Βούλγαρου άσου, Γκιόργκι Τσίγκοφ συσπείρωσε τον κόσμο της θεσσαλικής πόλης που βγήκε στους δρόμους. Χιλιάδες καμμένα λάστιχα στους δρόμους, χιλιάδες άνθρωποι με μηχανάκια, αυτοκίνητα στην εθνική οδό, μαγαζιά κλειστά και δημόσιες υπηρεσίες με κατεβασμένα ρολά. Αυτό επικρατούσε στην πόλη, όταν γνωστοποιήθηκε ότι αφαιρούνται από την ομάδα τέσσερις βαθμοί βάσει της ερμηνείας του άρθρου 32 του ΚΑΠ, το οποίο προέβλεπε τιμωρία και της ομάδας σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής της βρισκόταν ντοπαρισμένος.

 

Το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1988, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σωτήρη Αλημίση, τροποποίησαν την παράγραφο 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ, σύμφωνα με την οποία αντικαθίσταται η ποινή αφαίρεσης βαθμών και μηδενισμού της ομάδας, με σοβαρά χρηματικά πρόστιμα εφόσον:

 

α) αποδειχτεί από τη διαδικασία ότι ο σύλλογος τελούσε εν γνώσει της παράβασης του παίκτη ή β) βρεθούν θετικοί σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και οι δύο ποδοσφαιριστές που κληρωθούν να δώσουν δείγμα.

Με την απόφαση αυτή, η ΑΕΛ ανακτούσε τους τέσσερις βαθμούς που της είχαν αφαιρεθεί και στο τέλος κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα!

Λάμπρος Παπαδής – Αρθρογράφος – Πολιτικός Συντάκτης

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ