Έχουν περάσει πλέον 24 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΚ έδωσε το σπουδαιότερο ματς στην ιστορία των φιλικών αγώνων και κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια σε μια μάχη κόντρα σε όλους και σε όλα.
Ήταν Μεγάλη Τετάρτη όταν τελικά απέκτησε υπόσταση το όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη για ένα ταξίδι στο εμπόλεμο την περίοδο εκείνη Βελιγράδι, το οποίο αν και αφιλόξενο λόγω των νατοϊκών βομβαρδισμών που το έπληξαν για μήνες άνοιξε τελικά την αγκαλιά του με σκοπό να δεχθεί σε αυτή την αποστολή της ΑΕΚ που ήθελε να ενώσει τη φωνή της με τον σερβικό λαό ώστε να γίνει ακόμα πιο ηχηρό το παρακάτω μήνυμα.
“ΝΑΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ”
Στην παραπάνω πρωτοβουλία συμμετείχε σύσσωμο το αγωνιστικό τμήμα της Ένωσης με πρωτοστάτες τον εμπνευστή της δράσης Δημήτρη Μελισσανίδη και τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας Ντέμη Νικολαΐδη. Ενώ το “κιτρινόμαυρο καραβάνι” συνοδεύτηκε και από πλήθος επιφανών προσωπικοτήτων όπως ο γνωστός για την αγάπη του στο “Δικέφαλο” Γιάννης Βούρος και ο αιώνιος αγωνιστής Μανώλης Γλέζος.
Ακολούθως, αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση της ΑΕΚ, η οποία χαιρετίστηκε μέχρι και από τον τότε Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος υποδέχθηκε τους παίκτες και το υπόλοιπο επιτελείο της αθηναϊκής ομάδας στη σερβική πρωτεύουσα.
Στον αντίποδα ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις καθώς η ENIC που κατείχε ένα ποσοστό μετοχών στην “Ένωση” και είχε ως έδρα της την Αγγλία βρέθηκε υπόλογη και εδέχθη αφόρητη πίεση από το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας προκειμένου να αντιταχθεί και να εμποδίσει τη διεξαγωγή της αλησμόνητης πλέον φιλικής αναμέτρησης ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Παρτιζάν, καθώς σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιούταν, όπως και έγινε τελικά, τότε θα έμοιαζε με αλλαγή στρατοπέδου για την αγγλική κυβέρνηση.
Κλείνοντας αξίζει να επισημάνουμε ότι το πανό που σηκώθηκε από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και αφορούσε τον τερματισμό των βομβιστικών επιθέσεων από το ΝΑΤΟ ακολούθησαν η φύτευση ενός κλάδου ελαίας στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου που πραγματοποιήθηκε ο αγώνας και η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των αποστολών, με τους παίκτες της ελληνικής ομάδας να προσφέρουν κόκκινα αυγά και τσουρέκια στους Σέρβους συναθλητές τους που προηγουμένως τους είχαν προσφέρει ψωμί και αλάτι όπως προστάζει η σερβική παράδοση.