Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Premier League: Πως θα ήταν η τελική βαθμολογία χωρίς VAR;

Η Σίτι που δεν θα έχανε τον τίτλο, η Λίβερπουλ που δεν θα έβγαινε ούτε έτσι στο Champions League και η Άστον Βίλα που χρωστά πολλά στην τεχνολογική ανάπτυξη

Από την αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όσα ακολουθήσουν στις επόμενες γραμμές αποτελούν ένα υποθετικό σενάριο που ως μοναδική του προϋπόθεση έχει την απουσία από τα αγγλικά γήπεδα του Video Assistant Referee. Ότι συνέβαινε δηλαδή μέχρι και την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018.Τότε που τέθηκε αρχικά σε δοκιμή και έπειτα σε εκτεταμένη λόγω της επιτυχίας του χρήση το – μέχρι και σήμερα – ρηξικέλευθο τεχνολογικό βοήθημα.

Ας πάμε όμως στο δια ταύτα. Αφού σήμερα θα εξετάσουμε πόσο διαφορετική θα ήταν η χρονιά για αρκετές από τις ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

1. Μάντσεστερ Σίτι (95 βαθμοί)

Photo credits: Manchester City F.C. (IG account)

Οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα, ευτυχώς για εκείνους, έχουν την ικανότητα να κερδίζουν εύκολα τους αγώνες τους εντός γηπέδου οπότε δεν είναι και τόσο αναγκαία για αυτούς η συνδρομή της τεχνολογίας που κατά καιρούς αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση τους γυρνά επιδεικτικά την πλάτη. Καθώς με το VAR η τελική τους επίδοση ήταν πρώτη θέση και 89 βαθμοί. Ενώ χωρίς αυτό μια ακόμα πρωταθληματική χρονιά με +90 πόντους θα ήταν γεγονός.

2. Άρσεναλ (85 βαθμοί)

Στην ίδια κατάσταση με την πρωτοπόρο Σίτι θα βρισκόταν βέβαια και η αξιόμαχη, μετά από καιρό, Άρσεναλ που φέτος κόντρα στα προγνωστικά ήταν στην κορυφή μέχρι και τα τελειώματα της σεζόν. Οι “κανονιέρηδες” ήταν όπως και οι “πολίτες” στην πλευρά αυτών που έχασαν πόντους από το VAR, αφού χωρίς αυτό θα συγκέντρωναν έναν πόντο περισσότερο στην τελική τους συγκομιδή. Σημαντική υποσημείωση ωστόσο αποτελεί η διαπίστωση πως η θέση της ομάδας του βόρειου Λονδίνου δεν θα άλλαζε σε αυτόν τον δυνητικό πίνακα.

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (75 βαθμοί)

Συνεχίζουμε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι “κόκκινοι διάβολοι” αποτελούν μια ακόμα περίπτωση από αυτές που η θέση τους δεν θα μεταβαλλόταν στον βαθμολογικό πίνακα. Το σύνολο του Ερίκ Τεν Χαγκ λοιπόν μπορεί να είχε τα δικά του σκαμπανεβάσματα μέσα στη σεζόν αλλά τουλάχιστον δεν είχε και την τεχνολογία απέναντι του.

4. Νιούκαστλ (71 βαθμοί)

Photo credits: Newcastle F.C. (IG account)

Πρόκειται για το τελευταίο απόκτημα του αραβικού κόσμου στο υψηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής και η εξέλιξη του ήταν αυτή που έχουμε πια συνηθίσει με τη διαφορά πως στη συγκεκριμένη συνθήκη η ομάδα έφερε μαζί της και μεγάλη ιστορία. Ιστορία που θα εμπλουτιστεί με μια παρουσία στο Champions League 20 χρόνια μετά την τελευταία φορά. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι το “σεντόνι με τα αστέρια” θα κουνιόταν στο “St. James’ Park” σε κάθε περίπτωση. Διότι οι “καρακάξες” θα κατείχαν και στη δυνητική μας βαθμολόγηση την τέταρτη θέση με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν και στην πραγματικότητα.

5. Μπράιτον (64 βαθμοί)

Photo credits: Brighton F.C.  (IG account)

Οι “γλάροι” στην αρχή του Γκράχαμ Πότερ και έπειτα του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι πραγματοποίησαν μια εκπληκτική χρονιά καταφέρνοντας να πετύχουν μεγάλες νίκες και δεν διαταράχθηκαν ούτε καν όταν άλλαξαν πρώτα προπονητή και στη συνέχεια ηγέτη με τη φυγή του Τροσάρ και την ανάληψη του ρόλου απ’ τον Μακ Άλιστερ. Όλα συνέβησαν με τόσο ομαλό και ωραίο τρόπο που το ευρωπαϊκό εισιτήριο δεν χανόταν ακόμα και αν συγκέντρωσαν τελικά ελαφρώς λιγότερους πόντους από αυτούς που θα συγκέντρωναν στη βαθμολογία χωρίς τη χρήση VAR.

6. Λίβερπουλ (60 βαθμοί)

Photo credits: Liverpool F.C. (IG account)

Μέχρι εδώ συζητήσαμε για επιτυχίες, υπερβάσεις και πολύ ωραίες ιστορίες. Φτάνοντας βέβαια στη Λίβερπουλ θα δούμε ότι η πολύ κακή φετινή σεζόν, που γλύκανε κατά πολύ όταν επικράτησε η πεποίθηση του κύκλου που κλείνει, θα μπορούσε να είναι και χειρότερη, αφού οι 60 βαθμοί που θα συγκέντρωναν οι “κόκκινοι” χωρίς το VAR εκτός του ότι θα τους άφηναν εκτός Champions League θα έριχναν και κατά δύο νίκες τον τελικό τους απολογισμό. Άρα μήπως να σταματήσουν να γκρινιάζουν πια για το Video Assistant Referee εκεί στο Μέρσεϊσάιντ;

7. Τότεναμ (60 βαθμοί)

Photo credits: Harry Kane (IG account)

Συνεχίζουμε προσφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση μας σε ένα από τα μεγαλύτερα άτιτλα φορ της ποδοσφαιρικής ιστορίας που παρότι μπορεί να πάει όπου θέλει τελικά υπομένει το βάσανο του να είναι ουσιαστικά μια ολόκληρη ομάδα. Μια ομάδα που χάρη στον Κέιν και στην απουσία του τεχνολογικού βοηθήματος θα μπορούσε να κρατά στα χέρια της ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ αυτή τη στιγμή δεν κρατά τίποτα.

8. Μπρέντφορντ (56 βαθμοί)

Photo credits: Ivan Toney (IG account)

Η Μπρέντφορντ είναι μια ακόμα από τις ομάδες που η μοίρα τους χωρίς το VAR δεν θα άλλαζε κατά πολύ. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική χρονιά της ομάδας του σύγχρονου “κακού παιδιού” του αγγλικού ποδοσφαίρου Άιβαν Τόνει που ενώ ξεκίνησε θέλοντας να μην υποβιβαστεί στο τέλος πλησίασε και την Ευρώπη.

9. Άστον Βίλα (56 βαθμοί)

Photo credits: Aston Villa F.C. (IG account)

Με την κουβέντα να φτάνει στους “villians” θα ξεκινήσουμε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ομάδα που πέρασε από τρομερές διακυμάνσεις για να φτάσει να κλείσει τη χρονιά της στην έβδομη θέση και το εισιτήριο για το επόμενο Europa Conference League. Αυτά με το VAR όμως. Γιατί χωρίς αυτό το “ριζικό” τους έγραφε ένατη θέση και 56 έναντι 61 βαθμών. Τιμή και δόξα λοιπόν στο Video Assistant Referee και τον αναμορφωτή Ουνάι Έμερι.

10. Φούλαμ (53 βαθμοί)

Photo credits: Fulham F.C. (IG account)

Μια ακόμα σεζόν βασισμένη σε αυτές τις πλάτες και το προπονητικό “άστρο” του Μάρκο Σίλβα ολοκληρώθηκε και μάλιστα με το αποτέλεσμα να είναι ανέλπιστα καλό. Ο Σέρβος φορ και ο Πορτογάλος προπονητής, που έλαμψαν στο κορυφαίο επίπεδο, οδήγησαν την πιο “δροσερή” ομάδα του Λονδίνου ως τη δέκατη θέση στην πρώτη χρονιά της επιστροφής τους στην Premier League. Ήταν ο τρίτος πόλος στη μάχη του τελευταίου ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Το πιο ευχάριστο όμως δεν είναι αυτό. Αλλά το γεγονός ότι οι “cottagers” τα κατάφεραν στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Διότι χωρίς VAR η μοναδική απόκλιση που θα είχαν ήταν ένας βαθμός λιγότερος από αυτούς που αποκόμισαν στο τέλος της διαδρομής τους.


Photo credits: Premier League (IG account)

Όπως βλέπετε οι αλλαγές που συμβαίνουν από τον ένα βαθμολογικό πίνακα στον άλλο δεν είναι πάρα πολλές. Δεν διαφέρουν πολύ οι θέσεις εκτός από την Άστον Βίλα. Απέχουν όμως τα περισσότερα club αρκετά από τους πόντους που τελικά συνέλεξαν.

11. Γουέστ Χαμ  (47 βαθμοί)

Photo credits: Declan Rice (IG account)

58 χρόνια αναμονής ήταν πάρα πολλά για τα “σφυριά” που φέτος διέπρεψαν στο Conference League που συμμετείχαν φτάνοντας ως και την κατάκτηση του. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβεί και η μεταπήδηση τους στο επόμενο Europa League. Καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η θέση τους στο πρωτάθλημα δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Ούτε με ούτε χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας. Αφού στη μία περίπτωση τερμάτισαν δέκατα τέταρτα με σαράντα βαθμούς και στην άλλη θα είχαν ένα κέρδος τριών θέσεων και επτά βαθμών.


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΤΡΌΠΑΙΟ ΤΗΣ ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ ΤΟ 1965

Ο μεγάλος αρχηγός των “σφυριών” και της Εθνικής Αγγλίας, Μόμπι Μουρ, κατά τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στη Μόναχο 1860.

Ο κεντρικός αμυντικός της κραταιάς τότε Γουέστ σήκωσε στον ουρανό του Γουέμπλεϊ το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της ομαδας και μάλιστα το έκανε απέναντι σε Γερμανούς αντιπάλους δημιουργώντας έτσι τον ιδανικότερο πρόλογο για όσα θα ακολουθούσαν ένα καλοκαίρι αργότερα. Όταν τα “τρία λιοντάρια” κέρδισαν τα “πάντσερ” φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου. Για την ιστορία, το τρόπαιο σε εκείνο τον τελικό κατέληξε στα χέρια του Μουρ χάρη σε δύο γκολ του Άλαν Σίλι στο 70ο και 72ο λεπτό για τα οποία η Μόναχο 1860 δεν είχε απάντηση.


12. Κρίσταλ Πάλας (46 βαθμοί)

Οι “αετοί”  του Λονδινου μοίρασαν τη δική τους σεζόν ανάμεσα σε δύο μεγάλες δόξες του ποδοσφαίρου και στο φινάλε στρογγυλοκάθισαν σε μια από τις αγαπημένες τους θέσεις, την εντέκατη. Ο Πατρίκ Βιεϊρά και ο Ρόι Χόγκσον ήταν τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το χρόνο στην άκρη του πάγκου τους. Το αξιοσημείωτο για την Πάλας ωστόσο είναι ότι είτε στην πραγματικότητα είτε στο σε σενάριο που εξετάζουμε θα τερμάτιζε πάνω από την Τσέλσι.

13. Τσέλσι (45 βαθμοί)

Οι “μπλε” του Λονδίνου στα τέλη της προηγούμενης σεζόν άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά από περίπου μία εικοσαετία περνώντας από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στα χέρια του Τοντ Μπόελι. Η συγκεκριμένη κίνηση τάραξε τα νερά. Εντός και εκτός της ομάδας. Οι βάσεις των προηγούμενων ετών χάθηκαν. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν ήταν πάρα πολλά και αλόγιστα. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα ήταν πολύ χειρότερα του αναμενόμενου. Το ίδιο μοτίβο συνέχισε και μετά τον Ιανουάριο και έτσι το δεύτερο μισό της βαθμολογίας ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη της. Όπως θα ήταν και χωρίς τον “βοηθό διαιτητή”. Με τον απολογισμό να γράφει 45 βαθμούς και θέση νούμερο δεκατρία.

14. Γουλβς (41 βαθμοί)

Οι “λύκοι” αποτελούν ίσως την πιο αδιάφορη αναφορά σε αυτόν τον πίνακα. Δεν υπήρξαν μεγάλες νίκες, δεν υπήρξε πέρα από τον Ζοζέ Σα ένας παίκτης που να αποτελεί σημείο αναφοράς και γενικότερα δεν υπήρξε κατι που να μας κάνει να κοιτάμε προς το μέρος τους στο τέλος της σεζόν.

15. Νότιγχαμ Φόρεστ (41 βαθμοί)

Photo credits: Nottingham Forest F.C.

Η χρονιά της επιστροφής στο κορυφαίο επίπεδο έκλεισε με άνετη παραμονή για την ομάδα με το εντονότερο ελληνικό ενδιαφέρον από οποιαδήποτε άλλη στο Νησί. Οι “κόκκινοι” του Νότιγχαμ επέστρεψαν εμφατικά στην Premier League και η θετική αποκλιση κατά μία θέση και τρεις βαθμούς στη συνθήκη που εξετάζουμε θα προσέθετε ακόμα περισσότερη ασφάλεια στο εγχείρημα τους.

16. Μπόρνμουθ (40 βαθμοί)

Τα “κεράσια” βρήκαν στο πρόσωπο του Φίλιπ Μπίλινγκ τον καλύτερο τους παίκτη στη σεζόν. Ο Δανός μέσος, που αποκτήθηκε από τη Χάντερσφιλντ το καλοκαίρι του 2019 έναντι 15 εκ. λιρών, έκλεψε φέτος τις εντυπώσεις οδηγώντας την ομάδα του στη σωτηρία μέσω της επίτευξης πολύ σημαντικών τερμάτων. Το γκολ του ενάντια στη Λίβερπουλ για παράδειγμα αποτέλεσε τη βάση της “νίκης της σεζόν” για την ομάδα του. Ξεχωριστό ήταν και αυτό κόντρα στην Άρσεναλ στο “Emirates”, αφού χρειάστηκαν μόλις εννέα δευτερόλεπτα για να επιτευχθεί. Ενώ τη δική του σημασία είχε το τέρμα του Μπίλινγκ σε βάρος της Λέστερ στο “King Power” που ουσιαστικά κράτησε και τη Μπόρνμουθ στην κατηγορία. Όλα τα παραπάνω θα ήταν και χωρίς τη βοήθεια της τεχολογίας αρκετά ώστε να έχουμε και του χρόνου ματς Premier League στο “Vitality”, αφού η πρώην ομάδα του Έντι Χάου θα έμενε, ότι και αν γινόταν, στην κατηγορία.

17. Έβερτον (38 βαθμοί)

Τραγική ήταν για τα “ζαχαρωτά” η σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες. Η ροπή της ομάδας προς τον υποβιβασμό στην Championship γεμίζει με δυσαρέσκεια τους κύκλους της που μετά από 1,5 χρόνο απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στον Φρανκ Λάμπαρντ και την εναπόθεσαν, μαζί με τις ελπίδες τους για αναγέννηση, στο πρόσωπο του Σον Ντάις. Ο σκληροτράχηλος Άγγλος προπονητής κατάφερε να συσπειρώσει την ομάδα και να φωτίσει το δρόμο προς το νέο γήπεδο που πλησιάζει και και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του συλλόγου που θα είχε την ίδια κατάληξη και χωρίς το VAR.

18. Λέστερ (37 βαθμοί)

08.05.2016: Αυτή είναι η μέρα κατά την οποία ο Κλαούντιο Ρανιέρι και ο ιστορικός αρχηγός των “αλεπούδων” “captain Morgan” σήκωσαν στον αέρα του Λέστερ το τρόπαιο της Premier League. Κάτι που δεν περίμενε κανείς. Ακριβώς όπως συνέβη και με τη φετινή χρονιά. Όπου μια ομάδα με ρόστερ υψηλών προδιαγραφών βρέθηκε στο τελευταίο γκρουπ του βαθμολογικού πίνακα και τελικά υποβιβάστηκε. Η Λέστερ δε θα είναι ανάμεσα στις είκοσι ομάδες του νέου πρωταθλήματος στο οποίο τωρα που ξεπουλάει δεν ξέρουμε πότε θα ξαναβρεθεί.

19. Λιντς (35 βαθμοί) 

Photo credits: Leeds United F.C. (IG account)

Δύο σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο ήταν αρκετές για τα “παγώνια”, τα οποία δεν κατάφεραν ποτέ να ορθοποδήσουν στη διάρκεια των αγώνων. Τρεις προπονητές και κλείσιμο με τον “Άγγλο Μπάμπη Τεννέ”, Σαμ Αλαρντάις, τους επιφύλασσε η φετινή τους διαδρομή αλλά ακόμα και αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Championship έμοιαζε και ήταν, ακόμα και στη δική μας υπόθεση, αναπόφευκτη.

20. Σαουθάμπτον (25 βαθμοί)

Photo credits: Southampton F.C. (IG account)

Σε περιπτώσεις όπως αυτή της Σαουθάμπτον που το χορτάρι δεν σε ελκύει να κοιτάξεις τι συμβαίνει σε αυτό, το μάτι αβίαστα πάει στην κερκίδα. Εκει, τα χιλιάδες πρόσωπα που βλέπεις να στηρίζουν την ομάδα σε κάνουν να θυμάσαι ότι δεν πρέπει στηρίζεις κάτι επειδή κερδίζει. Αλλά επειδή το αγαπάς. Όπως συνέβη φέτος με τον κόσμο των “αγίων” που στο σύνολο του ήταν σε κάθε αγώνα εκεί. Στο πλάι της ομάδας να τη χειροκροτήσει για ότι κατάφερε κάθε φορά. Ο απολογισμός βέβαια λέει ότι η Σαουθάμπτον θα πάει στην Championship, πιστοποιώντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Αλλά εκείνοι θα είναι πάλι εκεί.


Photo credits: Premier League (IG account)

Η αίσθηση είναι ακριβώς ίδια με με την πρώτη δεκάδα. Μια ομάδα μεγάλη απόκλιση και οι υπόλοιπες στην ίδια ή ελαφρώς αλλαγμένη θέση με την πραγματική τους. Ως συμπέρασμα, κατόπιν όλων αυτών, απορρέει η παραδοχή ότι η πλειοψηφία των αγγλικών συλλόγων κατέληξε εκεί που άξιζε και τελικά ο καθιερωμένος πια “βοηθός διαιτητή” απλά ομόρφυνε ένα παραμύθι.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ