Με τη φάση των ομίλων να έχει ολοκληρωθεί προ ολίγου, γνωστά έγιναν και τα ζευγάρια των 16 καλύτερων ομάδων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών που διεξάγεται στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Είτε είσαι φαν του αντρικού είτε του γυναικείου ποδοσφαίρου βλέποντας τα ζευγάρια όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί παρακάτω θα βρεις αρκετούς λόγους ώστε να παρακολουθήσεις τα πολύ ενδιαφέροντα νοκ άουτ που έρχονται. Μουντιάλ χωρίς Βραζιλία γίνεται; Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποδεικνύει πως γίνεται. Όπως και χωρίς Αργεντινή και Καναδά.
Οι χώρες που προαναφέραμε, είναι μερικές από αυτές που θα λείπουν και έχουν μακρά παράδοση και στις δύο εκφάνσεις του ποδοσφαίρου. Η Αργεντινή και η Βραζιλία για παράδειγμα θα έκαναν πιο οικείες τις συνθήκες για τους φαν του ποδοσφαίρου ανδρών που βρισκοντας μια κοινή συνισταμένη με την εκδοχή του αθλήματος που τους αρέσει να παρακολουθούν θα κάθονταν πιο εύκολα στην τηλεόραση να δουν αυτόν τον νέο κόσμο, για εκείνους, να απλώνεται μπροστά τους. Αντίστοιχα το ίδιο θα συνέβαινε και με αυτούς που ενημερώνονται σε κάποιο βαθμό και για τα τεκταινόμενα της γυναικείας έκδοσης του ποδοσφαίρου στο οποίο ο Καναδάς αποτελεί σημείο αναφοράς.
Στον αντίποδα βέβαια υπάρχουν η Ελβετία, η Νορβηγία και η Αυστραλία που αποτελούν ηχηρή απάντηση στις ελλείψεις και είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν τη διάκριση όπως τους επιτάσσει και η ποιότητα τους. Αφού στις τάξεις των ομάδων της βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας υπάρχουν αρκετές που αξίζουν την προσοχή μας. Κορυφαία παραδείγματα αυτών η Αλίσα Λέμαν και η Άντα Χέγκερμπεργκ. Η πρώτη που κατάγεται από τη χώρα με τις ωραίες σοκολάτες αποτελεί πέρα από την “ωραιότερη ποδοσφαιρίστρια του κόσμου” και την ηγέτιδα της εντός των γραμμών. Την ίδια στιγμή η Χέγκερμπεργκ ήταν για αρκετά από τα τελευταία χρόνια η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο φτάνοντας, κυρίως χάρη των επιτευγμάτων της με τη φανέλα της Λυών, στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας το 2018. Σχετικά τώρα με τις συνοικοδέσποινες Αυστραλές η Σαμ Κερ προΐσταται ενός ιδιαίτερα αξιόλογου συνόλου με τον τίτλο της “καλύτερης παίκτριας της σεζόν” να την ακολουθεί και να αυξάνει τις απαιτήσεις του ενθουσιασμένου κοινού της “χώρας των καγκουρό”.
Ειδική κατηγορία θα πρέπει να καταρτιστεί για την Ισπανία με την Πουτέγιας να έχει επιστρέψει εδώ και κάποιους μήνες στη δράση έχοντας ως παρακαταθήκη το Champions League της φετινής σεζόν και τη Χρυσή Μπάλα που κατέκτησε για το 2021. Η χώρα της Ιβηρικής είναι η μοναδική υποψήφια του “middle table” των φαβορί. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να σηκώσει το τρόπαιο εκείνη παρά οι τρεις χώρες που προαναφέραμε και οι ΗΠΑ. Ενώ μπροστά της έχει τις Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία και Γαλλία που αυτή τη στιγμή φαίνονται ως κυριότερες διεκδικήτριες του τίτλου.
Τα ζευγάρια
Πριν προχωρήσουμε στις μονομαχίες να εξηγήσουμε ότι έχουν προκριθεί οι δύο ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία ως είθισται. Ενώ οι αναμετρήσεις θα περιλαμβάνουν αντιπάλους ένα γκρουπ και από το μεθεπόμενο του.
Παράδειγμα: Η πρώτη του πρώτου ομίλου θα παίξει με την δεύτερη του τρίτου ομίλου.
Ελβετία – Ισπανία
Έκαστες προκρίθηκαν εύκολα από τον όμιλο τους. Οι μεν Βορειοευρωπαίες έκαναν το χρέος τους απέναντι στις αδύναμες Φιλιππινέζες την πρώτη αγωνιστική και έπειτα αξιοποίησαν τον “αέρα” που τους έδινε η ήττα – σοκ των Νορβηγίδων από τη Νέα Ζηλανδία καθιστώντας τους 5 βαθμούς που συγκέντρωσαν αρκετούς για την επόμενη φάση. Οι δε Ισπανίδες βασιζόμενες στην τεράστια διαφορά δυναμικότητας που είχαν με τη Ζάμπια και την Κόστα Ρίκα έφτασαν σε δύο εύκολες νίκες και απλά παρουσιάστηκαν στο γήπεδο ενάντια στην Ιαπωνία για να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους στο γκρουπ.
Αυστραλία – Δανία
Δύο νίκες και ελάχιστες δόσεις από το ταλέντο της Σαμ Κερ χαρακτήρισαν τη διαδρομή των “Ματίλντας” στον όμιλο. Ενώ σημαντική για τη συνέχεια είναι και η εξόχως διδακτική ήττα από τη Νιγηρία που μπορεί να αποδειχθεί “χρυσάφι”. Ομοίως και το έτερο ήμισυ του ζευγαριού συγκέντρωσε 6 βαθμούς με μια ανώδυνη ενδιάμεσα να το τοποθετεί τα πράγματα στον γκρουπ στην πραγματική τους διάσταση.
Ολλανδία – Νότια Αφρική
Μια σχετικά δύσκολη αρχή, μια συμβιβαστική ισοπαλία και ένα πολύ εύκολο τέλος περιελάμβανε το πρόγραμμα για τις κοπέλες από τη “χώρα της τουλίπας”. Οι Ολλανδές νίκησαν την Πορτογαλία, μοίρασαν την “πίτα” και “διέλυσαν” το εκ προοιμίου “καταδικασμένο” Βιετνάμ δείχνοντας άγριες διαθέσεις για τη συνέχεια. Μια συνέχεια, η οποία θα υπάρξει αν και εφόσον φύγει από τη μέση το καθόλου αμελητέο “εμπόδιο” της Νότιας Αφρικής που πριν έχει αποκλείσει με μια νίκη και μία ισοπαλία δύο χώρες με τεράστιο ποδοσφαιρικό παρελθόν όπως η Αργεντινή και η Ιταλία.
Γαλλία – Μαρόκο
Σε αγώνα που θυμίζει τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ανδρών θα κληθούν να συμμετάσχουν οι δύο χώρες που έχουν μακρύ και όχι μόνο ποδοσφαιρικό παρελθόν. Οι Γαλλίδες μόχθησαν, περισσότερο από κάθε άλλο φαβορί που θα βρεθεί στην επόμενη φάση, για να διασφαλίσουν τη θέση τους εκεί. Μια “άκαρπη” ισοπαλία με τις μαχητικές Τζαμαϊκανές και μια πολύ σπουδαία νίκη με την δική τους μεγάλη αρχηγό, Γουεντί Ρενάρ να “καθαρίζει” την κρίσιμη στιγμή με τις Βραζιλιάνες. Τέλος, το ματς με τον Παναμά δεν πρέπει να θεωρείται άξιο σχολιασμού σε ότι έχει να κάνει με τις κοπέλες του Ερβέ Ρενάρ. Το ίδιο συνέβη και με τις Μαροκινές οι οποίες αν και ξεκίνησαν την πορεία τους με μια αποθαρρυντική ήττα (6-0) από τις Γερμανίδες τελικά με δύο μόλις τέρματα στο ενεργητικό τους έφτασαν στους “16” καταβάλλοντας την αντίσταση των κοριτσιών από τη Νότια Κορέα και την Κολομβία.
Ιαπωνία – Νορβηγία
Στο συγκεκριμένο ζεύγος συναντάμε την πρώτη ομάδα που ολοκλήρωσε με 3/3 τις υποχρεώσεις της στην πρώτη φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών. Οι Γιαπωνέζες κέρδισαν κάθε αντίπαλο τους δείχνοντας πως θέλουν να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Η Νορβηγία βέβαια θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για το αντίθετο και με σκοπό να εξιλεωθεί για όσα έπαθε στην πρεμιέρα και για τη μέτρια εικόνα της μέχρι στιγμής.
Αγγλία – Νιγηρία
Οι λέαινες” της Σαρίνα Βίγκμαν πέρασαν από τον όμιλο τους χωρίς όρεξη για αστεία. Εννέα βαθμοί και πάνε παρακάτω. Εκεί που βρίσκουν τη Νιγηρία, η οποία με το “μαχαίρι στα δόντια” απειλεί τη συνέχεια του ονείρου της καλύτερης ομάδας της διοργάνωσης. Μιλήσαμε άλλωστε παραπάνω για το κατόρθωμα τους.
Σουηδία – ΗΠΑ
Οι Σουηδέζες έρχονται από μια πορεία στον όμιλο όπου πέτυχαν το απόλυτο και είναι έτοιμες να κοιτάξουν στα μάτια και (γιατί όχι) να αποκλείσουν την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια που χρωστάει την παρουσία της στα νοκ άουτ στο δοκάρι που κατέληξε η μπάλα στην τελευταία επικίνδυνη επίθεση των Πορτογαλίδων στο 92ο λεπτό του αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής του πέμπτου ομίλου.
Τζαμάικα – Κολομβία
Ένα γκολ και μια νίκη επί της Γερμανίας ήταν αρκετά ώστε οι δύο αυτές αναπάντεχες πρωταγωνίστριες του Παγκόσμιου Κυπέλλου να συναντηθούν στον επόμενο αγώνα και πρώτο του δεύτερου μέρους της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Για τις Τζαμαϊκανές στις οποίες ανήκει το γκολ που αναφέραμε παραπάνω προηγήθηκαν και ακολούθησαν αυτού δύο πολύτιμες “λευκές” ισοπαλίες με τα μεγάλα ονόματα του ομίλου (Γαλλία, Βραζιλία). Αντίστοιχα κινήθηκαν μέχρι στιγμής και οι Κολομβιανές που με την επικράτηση τους έναντι των Γερμανίδων έδειξαν ότι αποτελούν την πιο δυναμική μετοχή μετά τις κορυφαίες ομάδες του τουρνουά.
Το “next big thing” της διοργάνωσης
Photo credits: Linda Caicedo (IG account)
Αναμφίβολα μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε την παράσταση έχει “κλέψει” η Λίντα Καϊσέδο. Η νεαρή Λατινοαμερικάνα που στα 18 της αγωνίζεται στη Ρεάλ Μαδρίτης και ουσιαστικά τη γνωρίσαμε μέσω της τρέχουσας διοργάνωσης πήρε το “πηδάλιο” του εθνικού της συγκροτήματος και το οδήγησε στον επόμενο γύρο και ποιος ξέρει που μπορεί να τη φτάσει. Δεν συμπεριλαμβάνουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία τη Λορίν Τζέιμς, αδερφή του Ρις της Τσέλσι, διότι πρόκειται παίκτρια που ήδη γνωρίζαμε τόσο φυσιογνωμικά όσο και σε ότι αφορά τις αγωνιστικές της ικανότητες.
Η προηγούμενη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια
Στην θέση της εν ενεργεία “βασίλισσας” του κόσμου κάθονται (όχι για πολύ) τα κορίτσια που φέρουν στο στήθος τους την “αστερόεσσα”, τα οποία επιβλήθηκαν των αντιπάλων τους από την Ολλανδία με 2-0 στον ακροτελεύτιο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Γαλλία και το Παρίσι.
Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το Παγκόσμιο Κύπελλο με τα περισσότερα εισιτήρια και το μεγαλύτερο εύρος ομάδος στην ιστορία του τουρνουά. Κάτι που δείχνει την ανάπτυξη που γνωρίζει τούτη η εκδοχή του αγαπημένου μας αθλήματος και πρόκειται να διαυρανωθεί τις επόμενες μέρες.