Η χώρα της Σκανδιναβίας είναι μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου γυναικών, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νούμερο τρία του παγκόσμιου “ranking” του αθλήματος, ενώ είναι και μια από τις χώρες με παρουσία σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί.
Οι κυρίες που εκπροσωπούν τη χώρα της βόρειας Ευρώπης έχουν βρεθεί και στα εννέα Μουντιάλ που έχουν διεξαχθεί συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος στο οποίο πραγματοποίησαν και μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους.
Αναλυτικότερα, το 1991 στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών που διεξήχθη ποτέ και έλαβε χώρα στο έδαφος της Κίνας, η Σουηδία κατόρθωσε να φτάσει μέχρι και την τρίτη θέση. Διότι αν και έχασε με το βαρύ 4-1 στον ημιτελικό από τη Νορβηγία, στον μικρό τελικό ήταν αυτή που σκόραρε τέσσερις φορές έναντι στη Γερμανία (4-0).
Στη συνέχεια, το 1995 στο τουρνουά που φιλοξένησε η ίδια αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την μετέπειτα κάτοχο της τρίτης θέσης Κίνα, η οποία κατέβαλε την αντίσταση της στα πέναλτι. Νικήτρια του τουρνουά ήταν η Νορβηγία που έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατακτά Μουντιάλ.
Ακολούθως, το 1999 ήταν η σειρά των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και πάλι τα προημιτελικά ήταν η φάση κατά την οποία έληξε το ταξίδι της εξόχως ανταγωνιστικής “Sverige” Δήμια της και πάλι η Νορβηγία που την έθεσε εκτός συνέχειας με νικώντας την με σκορ 3-1.
Το 2003, ξανά στα εδάφη των ΗΠΑ ο απολογισμός ήταν αισθητά καλύτερος από τους προηγούμενους, αλλά όχι ο επιθυμητός εν τέλει. Αφού οι θηλυκές “Βίκινγκ” έφτασαν ως και τον τελικό όπου έχασαν από τη Γερμανία με 2-1.
Το 2007 το πρόγραμμα έλεγε Κίνα ξανά. Αυτή τη φορά όμως το αποτέλεσμα ήταν πολυ χειρότερο από εκείνο που κατεγράφη 16 χρόνια πριν. Τρίτη θέση στον όμιλο και πρόωρος αποκλεισμός. Μια ισοπαλία, μια νίκη και μια πολύ “πικρή” ισοβαθμία με τη Βόρεια Κορέα έστειλαν νωρίς – νωρίς τις Σουηδέζες πίσω στην πατρίδα.
Το 2011, το Μουντιάλ της Γερμανίας, περιελάμβανε επιστροφή στις υψηλές πτήσεις. Η τρίτη θέση που για άλλη μια φορά ήταν η κατάληξη της προσπάθειας των παικτριών από τη χώρα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, “έσβησε” την προηγούμενη αποτυχία από τη συλλογική μνήμη και με οδηγό τη λάμψη του του χάλκινου μεταλλίου έθεσε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Το 2015 όμως στον Καναδά οι κοπέλες από τη Σουηδία δεν είδαν το καλύτερο μέλλον, που περίμεναν, να έρχεται. Αντ’ αυτού γνώρισαν την ήττα με 4-1 από τη Γερμανία που πήρε “εκδίκηση” για το ’91 και αποκλείστηκαν στους 16.
Για να φτάσουμε στο 2019 και τα γήπεδα της Γαλλίας όπου η τρίτη θέση ήταν στοιχειοθετεί την τελευταία εικόνα που έχουμε από τις Βορειοευρωπαίες, όσον αφορά τα Παγκόσμια Κύπελλα, πριν από αυτό που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες στην Αυστραλία.
Καταλήγοντας, να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Σουηδία αναμετράται σε έναν ακόμα μικρό τελικό με την Αυστραλία.