Η άνετη επικράτηση των μεγάλων, η απουσία των εκπλήξεων και η Ελλάδα που προσπαθεί συνέχεια να “ψηλώσει”.
Με την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν να είναι πλέον γεγονός, δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να εξετάσουμε με ενδελέχεια όσα είδαμε σε κάθε έναν από τους τέσσερις ομίλους που έλαβαν χώρα στις πισίνες της ολλανδικής πόλης.
Photo credits: TOTAL WATER POLO (IG account)
Όμιλος Α
Στον πρώτο όμιλο συναντάμε την οικοδέσποινα και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ολλανδία, την εν ενεργεία δευτεραθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κροατία. Τέσσερις χώρες που απέχουν σημαντικά (βάσει δυναμικότητας) η μία από την άλλη. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τα αποτελέσματα των αγώνων. Τα οποία καταδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα των κοριτσιών από τη χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης, την προσπάθεια των δικών μας αθλητριών να προσεγγίσουν όσο περισσότερο μπορούν το υψηλότερο επίπεδο, αλλά και την απόσταση που χωρίζει Ουγγαρέζες και Κροάτισες από τα ανώτερα στρώματα του ευρωπαϊκού πόλο.
Όμιλος Β
Πρόκειται για ακόμα ένα γκρουπ που ήταν χωρισμένο σε τρεις ταχύτητες. Στον “αφρό” βρίσκουμε την Ισπανία των 10 μεταλλίων στις τελευταίες διοργανώσεις. Ενώ από κάτω της βρίσκονται η Ιταλία και η Γαλλία που απέχουν επίσης μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με το αδύναμο Ισραήλ που παρόλα αυτά έχει στις τάξεις του την πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης μέχρι τώρα στη διοργάνωση, όπως θα δείτε σε επόμενο άρθρο.
Όμιλος Γ
Τρίτος όμιλος και πάλι ίδιο μοτίβο. Η υπερδύναμη Σερβία με 43-14 απολογισμό στα συνολικά τέρματα δεν άφησε περιθώριο διεκδίκησης της πρωτιά από κάποια άλλη από τις ανταγωνίστριες του ομίλου αναγκάζοντας έτσι τις Τσέχες, τις Ρουμάνες και τις Τουρκάλες να περιοριστούν από τη δεύτερη θέση και κάτω.
Όμιλος Δ
Όπως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έτσι και εδώ η πρώτη θέση στον όμιλο ήταν ταυτόσημη του απόλυτου σε νίκες. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Σλοβακία και Βουλγαρία συνέθεσαν τον λιγότερο “λαμπερό” όμιλο του τουρνουά. Δεν έλειψαν ωστόσο και από εδώ οι μεγάλες νίκες από την πρωτοπόρο του ομίλου που όμως λόγω και της μικρότερης απόστασης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες συνδυάστηκαν με μια πολύ σκληρή μάχη ανάμεσα στις Σλοβάκες και τις Γερμανίδες, οι οποίες τα έδωσαν όλα με έπαθλο τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τους αγώνες χιαστί. Φάση στην οποία θα βρεθούν τελικά οι Δυτικοευρωπαίες.
Οι υπόλοιπες χώρες των χιαστί
Δευτέρα 8/1
Κροατία – Σερβία
Ισραήλ – Μ. Βρετανία
Γαλλία – Γερμανία
Ουγγαρία – Τσεχία
Οι προημιτελικοί
Τρίτη 9/1
Ισπανία – Κροατία/Σερβία
Ολλανδία – Ισραήλ/Μ. Βρετανία
Ελλάδα – Γαλλία/Γερμανία
Ιταλία – Ουγγαρία/Τσεχία
Όπως γίνεται αντιληπτό θέση στα προημιτελικά έχουν κλείσει οι οι ομάδες που κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στους πρώτους δύο ομίλους. Αντίθετα οι υπόλοιπες χώρες πλην Βουλγαρίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας και Τουρκίας θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να κερδίσουν τη θέση τους στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Τέλος, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε ότι η περίπλοκη αυτή συνέχεια δίνεται εξαιτίας της συγχώνευσης της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας των εθνικών ομάδων σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.