Οι δικαιολογημένες αδικίες που ωφέλησαν τον Τσους Ματέο και τον Τζέιμς, ο Γουόκαπ που πήρε πίσω τα χρωστούμενα, ο Χάουαρντ που πάτησε στους αριθμούς και ο Πρόσιντα που αποτελεί τον μόνο λόγο για να βλέπει κανείς Άλμπα.
Με τη Euroleague να έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον ως προς το κυρίως πιάτο της. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον μένει μονάχα το επιδόρπιο. Κι επειδή αυτό αργεί λιγάκι, οι ιθύνοντες μας έδωσαν λίγο τυράκι για την όρεξη με τα βραβεία της χρονιάς. Για τα οποία οι νικητές επιλέχθηκαν από τους συναδέλφους τους. Που προχώρησαν σε μια σειρά από επιλογές αν μη τι άλλο συζητήσιμες.
Οι νικητές
Προπονητής της Χρονιάς – Τσους Ματέο
Πρώτη απ’ αυτές ο Τσους Ματέο. Ο κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης. Που πέρυσι κέρδισε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στο νήμα και φέτος συνέχισε με την προσθήκη του Φακούντο Καμπάτσο να της δίνει έξτρα ώθηση και να την στέλνει στο νούμερο ένα της regular season και σε μια εύκολη πρόκριση στο Final4 (3-0 Μπασκόνια). Διαγράφοντας μια πορεία που δεν διαφέρει και πολύ από την περσινή. Σε αντίθεση με εκείνη του Παναθηναϊκού. Που χαρακτηρίστηκε από το απόλυτο turnaround. Με τους “πράσινους” να αναγεννώνται και από το 17 και με το ακριβώς ανάποδο ρεκόρ σε σχέση με πέρυσι.
MVP – Μάικ Τζέιμς
Ο ηγέτης της Μονακό και καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης για φέτος παρέλαβε για πρώτη φορά το βραβείο του MVP σε μια χρονιά που θα μπορούσαμε με άνεση να πούμε ότι δεν το δικαιούταν απόλυτα. Βέβαια το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα Κέντρικ Ναν να “πληρώνει” ίσως το γεγονός πως δεν βρέθηκε στη λίγκα από την αρχή της σεζόν. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, άλλος ουσιαστικός λόγος δεν υπάρχει για να χάσει ο Αμερικανός της αθηναϊκής ομάδας τη συγκεκριμένη διάκριση.
Αμυντικός της Χρονιάς – Τόμας Γουόκαπ
Πάμε τώρα και στον “φάκελο Γουόκαπ”. Ο ενορχηστρωτής της άμυνας του Ολυμπιακού αναδείχθηκε (επιτέλους) φέτος αμυντικός της χρονιάς έχοντας μπει σε μια ιδιόμορφη σειρά προτεραιότητας μετά την περσινή για πολλούς άδικη ήττα του στον αγώνα της κατάκτησης του παραπάνω βραβείου. Φέτος λοιπόν τα κατάφερε έχοντας ωστόσο ουσιαστικά ισοβαθμήσει (υπερείχε μόλις κατά 0,1 μ.ο) με τον Γκραντ (1,5 μ.ο.) στα κλεψίματα και τους Πουαριέ (1,5 μ.ο.) και Ταβάρες (1,5 μ.ο.) που έκαναν εξίσου καλή δουλειά στα μπλοκ. Για την ιστορία να πούμε ότι τον Θωμά των “ερυθρόλευκων” ξεπέρασε σε μ.ο. μονάχα ο Πάρις Λι (1,7 κλεψίματα). Ο οποίος βέβαια δεν μπορούσε να έχει την παραμικρή βλέψη να διακριθεί.
Πρώτος Σκόρερ – Μάρκους Χάουαρντ
Εδώ δεν υπάρχουν συνάδελφοι, αναγνώριση και οτιδήποτε άλλο. Είναι όλα τόσο κυνικά όσο τους επιβάλλουν οι αριθμοί. Ο Μάρκους Χάουαρντ (19,5 πόντοι μ.ο.) ξεπέρασε κατά 1,6 πόντους μ.ο. τον Μάικ Τζέιμς οδηγώντας παράλληλα και τη Μπασκόνια εκεί που μπορούσε. Με αποτέλεσμα να καμαρώνει πια που είναι αυτός που έβαλε από κάτω τον Τζέιμς σε μια σεζόν που εκείνος αναδείχθηκε MVP.
Rising Star – Γκαμπριέλε Πρόσιντα
Ο Ιταλός γκαρντ – φόργουορντ της Άλμπα έκανε φέτος την καλύτερη του χρόνια του μετά το draft του 2022 και αποτέλεσε τη μοναδική ακτίδα φωτός στο ρόστερ των “Γερμανών” που κατά τ’ άλλα τα θαλάσσωσαν. Για να γίνουμε πιο αξριβεις, ο Πρόσιντα κατέγραψε την τρέχουσα σεζόν 8,3 πόντους, 1,6 ριμπάουντ και 1,4 κλεψίματα μ.ο. Ξεδιπλώνοντας αριστοτεχνικά τις δυνατότητες που του δίνουν τα 198 εκατοστά του ύψους του σε συνδυασμό με την οξυδέρκεια του.
Καλύτερη Πεντάδα
Ανοίγοντας το κεφάλαιο καλύτερη πεντάδα τώρα πιθανότατα θα ακουστούν κάποιες φωνές. Όχι πολλές. Αλλά σημαντικές. Που ζητούσαν τον Κώστα Σλούκα στους “fab five” της φετινής χρονιάς. Κάτι τέτοιο όμως δε θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα. Όταν αυτοί που έχει να ανταγωνιστεί είναι ο τύπος που έβαλε 50 (Χέιζ Ντέιβις), ο καλύτερος παίκτης της πρώτης της κανονικής περιόδου (Φακούντο Καμπάτσο) και ο MVP.
Δεύτερη Πεντάδα
Εδώ οι φωνές που αναφέραμε πιο πάνω πολλαπλασιάζονται, αλλάζουν χρώμα και επίσης δικαιολογούνται περισσότερο από τις προηγούμενες. Με αυτούς που τις εκφράζουν να ζητούν την παρουσία ενός “Πειραιώτη” στους πέντε που βλέπετε. Με τους παίκτες βέβαια που συγκέντρωναν τις πιθανότητες να μην κάνουν αρκετά για όσο χρειάζεται. Αφού και ο Αϊζάια Κάναν και ο Άλεκ Πίτερς που ήταν οι καλύτεροι στρατιώτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στη χρονιά να έχουν ένα μακρύ διάστημα μακριά από τον καλό τους εαυτό. Ενώ στον αντίποδα ο Τόμας Γουόκαπ, στον οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως, έχει την ατυχία να λάβει τέλεια την πιο αντιεμπορική δουλειά (άμυνα). Με αποτέλεσμα να μην τον βλέπουμε ούτε αυτόν στους παραπάνω πέντε. Τους οποίους απαρτίζουν οι Κώστας Σλούκας, Ντουέιν Μπάλντουιν, Λορέντζο Μπράουν, Μάριο Χεζόνια και Έντι Ταβάρες.
Κλείνοντας, να πούμε ότι το παρόν κείμενο αποτελεί το πρώτο από μια αλληλουχία που θα σας κρατήσει συντροφιά μέχρι και την ολοκλήρωση του F4. Για την τέλεση του οποίου μένουν 10 μέρες.