Όπως σε κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση τα τελευταία χρόνια έτσι και στο EURO 2024 η Opta δεν σταματά να μας χαρίζει περιεχόμενο. Γι’ αυτό και θέλοντας να μείνει πιστή στο πνεύμα της αυτό δεν έχασε χρόνο μετά τη λήξη των προημιτελικών και αμέσως έκανε τη δική της πρόβλεψη της για τον μεγάλο νικητή.
Οι ειδικοί των αριθμών μίλησαν λοιπόν! Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τρόπαιο στο συγκεκριμένο τουρνουά θα καταλήξει στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Κάτι που μοιάζει ικανό να μας αποζημιώσει για το πολύ κακό ποδόσφαιρο που έχουμε δει κατά περιόδους τις τελευταίες εβδομάδες στα γήπεδα της Γερμανίας.
Οι επιλογές της Opta
1. Ισπανία
Photo credits: OneFootball (Facebook account)
Οι Ίβηρες ταξίδεψαν σε αυτό το EURO όντας μάλλον το τελευταίο στην ιεραρχία των μεγάλων φαβορί. Καθώς πολλοί στάθηκαν στη μέτρια παρουσία τους στο Μουντιάλ του Κατάρ (αποκλεισμός στη φάση των 16 από το Μαρόκο) και την αλλαγή που επέφερε αυτή στη θέση του προπονητή. Με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε να διαδέχεται τον Λουίς Ενρίκε.
Ενώ κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός ότι η Ισπανοί έφτασαν ως τα ημιτελικά του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχοντας μάλιστα πολλά κοινά στοιχεία με την σημερινή ομάδα.
Που αν διαφέρει σημαντικά σε κάτι με την version του 2021, αυτό είναι τα δύο νεαρά “βέλη” που πλέον καταρτίζουν τα άκρα της στο επιθετικότατο 4-3-3 του Λουίς Ντε Λα Φουέντε. Με τους Λαμίν Γιαμάλ (5 εμφανίσεις, 3 ασίστ) και Νίκο Γουίλιαμς (4 εμφανίσεις, 1 γκολ, 1 ασίστ) να συνιστούν το απόλυτο super duo αυτού του EURO. Αφού έχουν συμβολή σε 5 από τα 11 γκολ της ομάδας τους. Την οποία, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά, βοήθησαν τα μέγιστα, χάρη και στην τάση τους να απειλούν, να φτάσει ένα βήμα πριν το τέλος.
Βέβαια, κλείνοντας την αναφορά μας στους μοναδικούς Μεσόγειους αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση, δεν γινόταν να μην πούμε κάτι και για τον Ντάνι Όλμο. Ο οποίος από βασικός μπορεί να έγινε παγκίτης, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα σχετικά με την επιρροή του στην εικόνα της ομάδας του που υπήρξε θετικότατη όσο βρέθηκε στο χορτάρι στα δύο πρώτα νοκ άουτ. Διαπίστωση που απορρέει τόσο από τα 2 γκολ και τις 2 ασίστ που κατέγραψε στη διάρκεια αυτών όσο και από την εικόνα του στο παιχνίδι Γερμανία μεμονωμένα που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι άγγιξε το τέλειο.
2. Γαλλία
Photo credits: OneFootball (Facebook account)
Οι “μπλε” του Ντιντιέ Ντεσάμπ θα μπορούσαν με μεγάλη ευκολία αντί για δεύτερο φαβορί να θεωρηθούν και ως δεύτερη μεγαλύτερη απογοήτευση της τρέχουσας διοργάνωσης. Διότι είναι, μετά την Αγγλία, αυτοί που μας έχουν προβληματίσει περισσότερο με την εικόνα που παρουσιάζουν.
Και οι κυριότερες αιτίες αυτής της εντύπωσης εντοπίζονται από τη μια στην ευανάγνωστη πια προσέγγιση του Ντιντιέ Ντεσάμπ (καλή άμυνα πίσω από τη μπάλα και ταχύτατες αντεπιθέσεις) και από την άλλη στην ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση του συνόλου από τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο οποίος ναι μεν μπορεί να δικαιολογήσει το ότι μαζεύει στα πόδια του όλες τις μπάλες λόγω της ποιότητας του, αλλά στον αντίποδα βλέπουμε ότι, εφόσον και οι αντίπαλοι προσαρμόζονται γρήγορα, είτε ο ίδιος αναγκάζεται να προβεί σε τραβηγμένες ενέργειες είτε η επίθεση της ομάδας του κολλά και χάνεται παρά τις πολλές και ποιοτικές επιλογές. Αφήνοντας έτσι τους Γάλλους χωρίς γκολ στο “open play” (κανονική ροή αγώνα, εξαιρούνται τα στημένα) και τον ηγέτη τους με μόλις 1 τέρμα με πέναλτι.
Επειδή όμως πολύ μαυρίλα μαζέψαμε για τους φιναλίστ του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου, πάμε να δούμε και ποιοι είναι αυτοί που έχουν ξεχωρίσει θετικά για τους “πετεινούς”. Μιλάμε φυσικά για τους Ενγκολό Καντέ, Γουίλιαμ Σαλιμπά, Τεό Ερναντέζ και Ζιλ Κουντέ. Που σε αντίθεση με τους συμπαίκτες τους στην επίθεση, προσφέρουν την ασφάλεια που χρειάζεται να έχει μια ομάδα αμυντικά για να προχωρήσει σε ένα απαιτητικό τουρνουά όπως αυτό της Γερμανίας.
3. Αγγλία
Photo credits: OneFootball (Facebook account)
Σε ότι έχει να κάνει τώρα με τα “τρία λιοντάρια”, ναι μεν δεν δεν έχουν θέλξει με την απόδοση τους, αλλά κάθε φορά που χειρίστηκε μέσα στο τουρνουά βρήκαν τη στιγμή τους. Προκειμένου να σώσουν έστω και την ύστατη ώρα σε μια εκ των περιπτώσεων τη ζωή τους σε αυτό το τουρνουά.
Το οποίο οποίο έχει κυλήσει με τον προπονητή τους, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ να αποδεικνύεται πολλές φορές ανεπαρκής στις προσεγγίσεις του στους αγώνες που καλείται η ομάδα του να δώσει. Καταφέρνοντας να καταγράψει μόνο μια καλή στιγμή. Όταν κλήθηκε να επιλέξει τους εκτελεστές των πέναλτι των Άγγλων στη ρουλέτα που μπήκαν με τους Ελβετούς.
Που δημιούργησε κιόλας το μύθο των ατρόμητων λιονταριών και ειδικότερα του αχάμπαρου Άιβαν Τόνεϊ, ο οποίος με τη μπάλα να καίει εκτέλεσε εύστοχα άλλο ένα no look πέναλτι οπλίζοντας με το απαραίτητο θάρρος και την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να τελειώσουν τη δουλειά. Που εφόσον ολοκληρώθηκε με το απόλυτο, σε μια τόσο δύσκολη περίσταση, θα πρέπει να λογίζεται το νεότερο των προτερημάτων που μπορούμε να εντοπίσουμε στο σύνολο από το Νησί.
4. Ολλανδία
Photo credits: OneFootball (Facebook account)
Οι Ολλανδοί που πλέον δεν έχουν την ποιότητα να είναι ιπτάμενοι αλλά μπορούν να τα καταφέρουν, μπαίνουν στην τελική ευθεία πραγματικά ως τέταρτη δύναμη.
Βρίσκονται ωστόσο στα ημιτελικά έχοντας παίξει πριν με τη φωτιά δίχως να κάνουν. Ακόμα κι αν οι Τούρκοι τους έβαλαν μέσα στο τέρμα στο τελευταίο κομμάτι του προημιτελικού τους. Ο οποίος κρίθηκε από έναν παίκτη που φορώντας τα πορτοκαλί είναι πάντα X factor.
Γιατί μόνο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ο “οράνιε” Κόντι Γκάκπο όταν στα δύο τελευταία μεγάλα τουρνουά συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων, λόγω των πολλών γκολ και ασίστ που προσφέρει, σε influence (επιρροή) στην πορεία της χώρας του.
Οι ημιτελικοί
Τρίτη 9 Ιουλιου
22:00 Ισπανία – Γαλλία (Μόναχο)
Τετάρτη 10 Ιουλίου
22:00 Ολλανδία – Αγγλία (Ντόρτμουντ)
Η μπάλα του μεγάλου φινάλε
Photo credits: OneFootball (Facebook account)
Καταλήγοντας, αξίζει να πούμε και λίγα λόγια για τη μπάλα του τουρνουά που και αυτή τη φορά αλλάζει για τις αναμετρήσεις που θα καθορίσουν τον νικητή. Με την κατασκευάστρια εταιρεία να εμμένει βέβαια στο ασημί χρώμα που επιλέχθηκε και στο EURO 2020 και να διαχειρίζεται απλά καλύτερα αυτή τη φορά τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού.