Το ξεκάθαρο νούμερο ένα, το “τουρλουμπούκι” των θέσεων 2-6 και αυτοί που αξίζουν το χειροκρότημα.
Όπως γίνεται αντιληπτό και από τον τίτλο, αυτό που θα συμβεί στις επόμενες γραμμές του παρόντος κειμένου είναι να πούμε λίγα λόγια και να δούμε μερικές εικόνες από τις ομάδες του Ολυμπιακού Τουρνουά Μπάσκετ με τη σειρά που μας τις παρουσιάζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στο πρώτο power ranking της για τον θεσμό.
Photo credits: FIBA (IG account)
1. ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας είχαν προϊδεάσει ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι ότι η ομάδα τους στο Παρίσι θα είναι κάτι εξωπραγματικό. Βλέπετε, η αδιαφορία και η αποτυχία σε δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, έφερε τον Λεμπρόν Τζέιμς προ της απόφασης να συμμετάσχει στην τελευταία πιθανότατα Ολυμπιάδα του. Κηρύσσοντας έτσι και μια πανστρατιά που θυμίζει 1992. Ακόμα κι αν στην τρέχουσα ομάδα έχει γίνει μια μικρή αλλαγή. Με τον Ντέρικ Γουάιτ να αντικαθιστά τον Καουάι Λέοναρντ.
2. Γερμανία
Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2023 κατεβαίνουν στο Παρίσι φυσικά με σκοπό να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους. Όχι απαραίτητα με μια ακόμα πρώτη θέση αλλά με μια παρουσία στο βάθρο των πρώτων των αγώνων. Οι οποίοι είναι γεμάτοι με δύσκολους αντιπάλους. Που θα μπορούσαν να κρατήσουν την ομάδα του Σρέντερ και του Τάις πιο χαμηλά σε αυτό το power ranking. Που όμως έχει καταρτιστεί με την ΟΜΑΔΑ του Γκόρντον Χέρμπερτ να κρατά στα χέρια της τον κόσμο.
3. Γαλλία
Οι οικοδεσπότες αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων δε μπορούσαν να μην είναι ψηλά σε αυτή τη λίστα όταν έχουν στις τάξεις τους τον Βίκτορ Γουενμπανιάμα. Καθώς, ο πανύψηλος (2,24 μ.) Rookie of the Year της περασμένης σεζόν του NBA με τις πλαστικές κινήσεις, το αξιόλογο σουτ και τη θεαματική εναέρια συνεισφορά του σε άμυνα και επίθεση φαντάζει παρά το νεαρό της ηλικίας του ως ο απόλυτος “μπαμπούλας” αυτού του τουρνουά. Στο οποίο θα πλαισιώνεται κιόλας από μια πλειάδα πολύπειρων αστέρων. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Ρούντι Γκομπέρ, Εβάν Φουρνιέ και ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε.
4. Σερβία
Οι “πλάβι” φαίνεται πως θα τα δώσουν όλα για μια διάκριση και σε αυτή τη σπουδαία διοργάνωση. Εφόσον στην ολυμπιακή ομάδα τους περιλαμβάνονται μερικοί από τους καλύτερους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες των τελευταίων ετών. Στους οποίους βεβαιότατα ανήκουν οι Μίσιτς, Μπογκντάνοβιτς, Μιλουτίνοφ και Γιόκιτς που φορώντας τα λευκά έχουν την δυνατότητα να βρεθούν την ίδια στιγμή στο παρκέ. Το οποίο αναμένεται να μην πατήσει, όσον αφορά το ολυμπιακό τουρνουά, ο Νίκολα Γιόβιτς λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο. Δημιουργώντας έτσι μια έλλειψη που λόγω και των προαναφερθέντων συνθηκών ελαχιστοποιείται όσον αφορά τη σημασία της.
5. Καναδάς
Για τη χώρα της βόρειας Αμερικής δεν θα πούμε πολλά. Καθότι λόγω και της επικείμενης συνάντησης της με τη δική μας Εθνική έχουμε μιλήσει εκτενώς για το ρόστερ της. Το οποίο υπόσχεται με τις ίδιες και ίσως περισσότερες πιθανότητες από τα περισσότερα σύνολα που έχουμε αναφερθεί παραπάνω.
6. Ελλάδα
Η “γαλανόλευκη” μπορεί να έχει καιρό να βρεθεί σε Ολυμπιάδα 16 χρόνια αλλά σε αυτή που μοιράζεται για εκείνη ανάμεσα σε Λιλ και Παρίσι (σε περίπτωση πρόκρισης στα νοκ άουτ) έχει αυξημένες πιθανότητες (και αυτή) για διάκριση. Την οποία δικαιούται να σκέφτεται και να προσδοκά εφόσον πρώτον διαθέτει στη δωδεκάδα της έναν εκ των καλύτερων και σίγουρα τον πιο δημοφιλή μπασκετμπολίστα παγκοσμίως (Γιάννη Αντετοκούμπο) και δεύτερον επειδή έχει τοποθετήσει δίπλα του μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (Γουόκαπ, Καλάθης, Παπανικολάου, Μήτογλου).
7. Αυστραλία
Οι “boomers” μεταβαίνουν στη Λιλ με σκοπό να καταφέρουν να υπερασπιστούν με την ποιότητα και τη δύναμή τους το χάλκινο μετάλλιο του Τόκιο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν θα είναι. Αφού, όντας και αυτοί στον όμιλο της Εθνικής μας, θα κληθούν εξ’ αρχής να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολους αντιπάλους. Οι οποίοι δίχως αμφιβολία πρόκειται να επηρεάσουν το μονοπάτι τους ως ένα βαθμό. Δυσκολεύοντας λίγο ή πολύ περισσότερο την πορεία προς τα τελευταία στάδια της διοργάνωσης.
*Η Αυστραλία προκρίθηκε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθότι ήταν αυτή που κατετάγη υψηλότερα (10η) ανάμεσα στις χώρες της Ωκεανίας που συμμετείχαν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
8. Ισπανία
Η “ρόχα” μπορεί τα τελευταία χρόνια να διαδραματίζει τον ρόλο του “dark horse” στα τουρνουά που συμμετέχει, αλλά δεν μπορεί ποτέ να παραβλεφθεί και το background της. Στο οποίο πλέον δεσπόζει ο τίτλος της Πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2022. Επιτυχία που επετεύχθη με ένα ρόστερ σαν αυτό που θα παρατάξουν σε λίγες μέρες στη Γαλλία.
9. Βραζιλία
Οι Λατινοαμερικάνοι που εδώ ξεχωρίζουν ως οι καλύτεροι από τους “μικρούς” αποσκοπούν στο να γίνουν ούτοι η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά. Αφήνοντας εκτός τελικής φάσης μια ομάδα που φιλοδοξεί να βρεθεί τουλάχιστον εκεί. Με το συγκεκριμένο θέλημα τους μάλιστα να πατά σε καλές βάσεις. Καθότι διαθέτουν ένα ρόστερ που συνδυάζει αρμονικά την εμπειρία από το NBA, την παρουσία σε ιστορικές ευρωπαϊκές ομάδες και τις εικόνες από κρίσιμα ματς με το εθνόσημο. Τρίπτυχο που εκπροσωπείται επάξια από τους Γίογκο Ντος Σάντος, Κριστιάνο Φελίσιο, Μπρούνο Καμπόκλο και Μαρσελίνο Χουέρτας.
10. Ιαπωνία
Οι εκπρόσωποι της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου δεν μπορούν στην πραγματικότητα να ελπίζουν σε κάτι μεγάλο στο ολυμπιακό τουρνουά. Έστω κι αν αυτό ορίζεται ως πρόκριση στα νοκ άουτ ματς. Και αιτία γι’ αυτό είναι τόσο ο όμιλος τους (Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία) όσο και η ποιότητα που δεν είναι αρκετή. Ωθώντας τους να ποντάρουν όλες τους τις μάρκες στον Ρούι Χατσιμούρα, τον Γιούτα Γουατανάμπε και τον νατουραλιζέ τους, Τζος Χόκινσον. Που είναι αυτοί με την πιο αξιόλογη παρουσία υπό τον εθνικό μανδύα αλλά και σε ότι αφορά τη διασυλλογική τους καριέρα. Διότι οι τρεις τους έχουν παραμείνει για χρόνια είτε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είτε στο ιαπωνικό πρωτάθλημα.
*Η Ιαπωνία προκρίθηκε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι ήταν αυτή που κατετάγη υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες της Ασίας (19η) που συμμετείχαν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
11. Πουέρτο Ρίκο
Το νησί στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ με την μπασκετική παράδοση ταξιδεύει προς μια ακόμα Ολυμπιάδα με τις ελπίδες του για διάκριση βέβαια να είναι πενιχρές αλλά πάντα υπαρκτές. Με τον Νότιο Σουδάν να είναι εκείνο που τις συντηρεί. Όπως το ίδιο κάνει και η νίκη απέναντι στη Λιθουανία στο Προολυμπακό που από τους Πουερτορικάνους στην πρωτεύουσα της χώρας τους, το Σαν Χουάν.
12. Νότιο Σουδάν
Οι Αφρικανοί που ξεχώρισαν στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο και θα βρεθούν στη Λιλ ακριβώς για αυτόν το λόγο, είναι το μόνο από τα δώδεκα έθνη που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά που δεν έχει πραγματικές βλέψεις για κάτι πέρα από μια νίκη. Παρά ταύτα και αυτό μάλλον δύσκολο μοιάζει αν συνυπολογίσουμε ότι ο μόνος αντίπαλος με τον οποίο οι πιθανότητες είναι παραπάνω μοιρασμένες είναι το Πουέρτο Ρίκο. Μια ομάδα σαφώς πιο έμπειρη στα μεγάλα τουρνουά. Που όμως δεν απαγορεύει στους Νοτιοσουδανούς να ονειρευονται. Εφόσον και αυτοί έχουν κάποιους παίκτες που μπορούν αδιαμφισβήτητα να τους βοηθήσουν. Όπως, ο νατουραλιζέ, Καρλίκ Τζόουνς που ήταν ο MVP της G League την προπερασμένη σεζον ή ο Γουέν Γκάμπριελ των 166 εμφανίσεων στο NBA. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Νοτιοσουδανοί στο περσινό τους αντάμωμα με τους Πουερτορικάνους στο FIBA World Cup λίγο έλειψε να κάνουν τη έκπληξη. Με το τελικό 96-101 να αφήνει υποσχέσεις.
*Το Νότο Σουδάν προκρίθηκε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι ήταν αυτή που κατετάγη υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες της Αφρικής (17η) που συμμετείχαν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ακριβώς όπως αυτές που μας αφήνουν τα ρόστερ των ομάδων που θα διεκδικήσουν για μια ακόμα φορά μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.
Δείτε ακόμη:
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι θέσεις των δώδεκα ομάδων του τουρνουά μπάσκετ ανδρών στο FIBA ranking
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η τελική δωδεκάδα του Καναδά (video)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα ρόστερ των αντιπάλων της Εθνικής (videos)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο απόλυτος “οδηγός” για το τουρνουά μπάσκετ ανδρών (video)