Η Κολομβία του Ροντρίγκεζ που παίζει μια φορά στα 10 χρόνια, ο Λιονέλ που πλέον είδε τους άλλους να παίζουν για αυτόν και ο Σάφελμπεργκ που αδικήθηκε κατάφορα.
Όπως και στον τελικό του EURO έτσι και σε αυτόν του Copa America οι ομάδες που είδαμε να φτάνουν εκεί ήταν από τη μια η καλύτερη ομάδα του τουρνουά και από την άλλη εκείνη που έκανε απλά ότι χρειάζεται για να τα καταφέρει.
Βέβαια κάπου εδώ είναι μάλλον αναγκαίο να πούμε ότι το σύνολο που δεν απέδιδε αρκετά καλά ήταν αυτό της Αργεντινής. Της χώρας δηλαδή που ήταν ήδη Κυπελλούχος Λατινικής Αμερικής και ταυτόχρονα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Γεγονός που καθιστά ακραία δύσκολη την όποια προσπάθεια του εκάστοτε αντιπάλου να την καταβάλλει.
Κάτι που κατάλαβε πολύ καλά η Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκεζ και του Λουίς Ντίαζ. Αφού αν και προσπάθησε αρκετά δεν μπόρεσε με κανέναν τρόπο να υπερνικήσει τους ποδοσφαιριστές που παρέταξε ο Λιονέλ Σκαλόνι. Ακόμα κι αν χάθηκε κάποια στιγμή απο το γήπεδο ο λόγος που πολλοί από αυτούς τους ποδοσφαιριστές μοχθούν να φτάσουν ψηλά, ο Λιονέλ Μέσι. Που βγήκε εκτός γηπέδου όντας τραυματίας στο 66ο λεπτό.
Photo credits: Sportal.gr (IG account)
Δημιουργώντας από εκεί μια σειρά από σκηνές που δείχνουν πως είναι η πραγματική αγάπη για το ποδόσφαιρο και τι πραγματικά σημαίνει “όλοι για έναν και ένας για όλους”. Καθώς, τα κλάματα κατέκλυσαν τα μάτια του ηγέτη της “αλμπισελέστε” για τη δική του αδυναμία να προσφέρει και την ίδια ώρα οι συμπαίκτες έκαναν στο γήπεδο ότι καλύτερο μπορούσαν προκειμένου να περατωθεί ο σκοπός του που ήταν και δικός του σκοπός και αφορούσε την κατάκτηση της κορυφής για ακόμα μια φορά. Μιας κορυφής που για να κατακτηθεί χρειάστηκε να φορέσει τη μπέρτα του ένας ποδοσφαιριστής που την τελευταία φορά που φόρεσε το εθνόσημο στο περασμένο Μουντιάλ είχε καταπιεί έναν κουβά με κρυπτονίτη.
Τα βραβεία του τουρνουά
Καλύτερος Παίκτης – Χάμες Ροντρίγκεζ
Photo credits: FOX Soccer (Facebook account)
Το νούμερο 10 της Κολομβίας και η παντοτινή ελπίδα της για κάτι μεγάλο έκανε για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ του 2014 ένα καλό τουρνουά. Σεβόμενος τόσο τον δικό του κόπο όσο και τον συμπαικτών του που μαζί είχαν κρατήσει την ομάδα τους αήττητη για 28 αναμετρήσεις. Χωρίς όμως να τα καταφέρουν στο 29ο. Που ήταν και τον πιο σημαντικό για αυτούς και πάνω απ’ όλα για τον τετράκις “Man of the Match” σε αυτό το Copa America, το οποίο εν τέλει δεν αποτέλεσε τη δική του εξιλέωση.
Πρώτος Σκόρερ – Λαουτάρο Μαρτίνεζ (5 γκολ)
Photo credits: FOX Soccer (Facebook account)
Με τον Λαουτάρο Μαρτίνεζ να είναι υπεύθυνος για αυτό. Εφόσον είναι ο σκόρερ του γκολ του τελικού που αποτέλεσε και το αποκορύφωμα της εξαιρετικής απόδοσης του στην περιήγησή του μαζί με την “αλμπισελέστε” στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Καλύτερος Τερματοφύλακας – Εμιλιάνο Μαρτίνεζ (5 ανέπαφες εστίες)
Photo credits: FOX Soccer (Facebook account)
Η συγκεκριμένη διάκριση, όπως και παραπάνω στην περίπτωση του Λαουτάρο Μαρτίνεζ, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να ξεγλιστρήσει από τα χέρια του Εμιλιάνο Μαρτίνεζ. Καθότι σε 6 εμφανίσεις κατέγραψε 5 clean sheet και δέχθηκε μόλις 1 γκολ. Με την επίδοση να φαίνεται και να είναι εκπληκτική αλλά ταυτόχρονα και λογική αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των αντιπάλων (Καναδάς, Χιλή, Περού, Εκουαδόρ, Κολομβία).
Η Ομάδα του Τουρνουά
Photo credits: Copa America (IG account)
Η ενδεκάδα της διοργάνωσης, που αποτελεί και το τέλος της εν συνόλω ενασχόλησης μας με τα δύο διεθνή ποδοσφαιρικά τουρνουά που παρακολουθήσαμε φέτος, περιλαμβάνει απολύτως λογικά του κατόχους των παραπάνω βραβείων αλλά εμπεριέχει μάλλον μια μικρή αδικία όταν αντί για τον Τζέικομπ Σάφελμπεργκ που ξεχώρισε από τον Καναδά βλέπουμε στους έντεκα τον Ροντρίγκο Ντε Πολ.
Κλείνοντας, δεν τίθεται θέμα για την ένταξη του Λιονέλ Μέσι στην ενδεκάδα. Διότι οι αριθμοί του ήταν τέτοιοι (5 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ) που καθιστούσαν τη συμβολή στο 16ο Copa America της πατρίδας του (οι περισσότερες στην ιστορία της διοργάνωσης) πενιχρή.
Δείτε ακόμη:
Ουρουγουάη: Η ομάδα θρύλος της Λατινικής Αμερικής και η σύνδεσή της με τους Φορλάν (videos)
Καναδάς: Το αξιομνημόνευτο παρθενικό Copa America των βορειοαμερικανών (videos)
Κλαούντιο Μπράβο: Ο “βράχος” των Χιλιανών που έγινε κομμάτι της ιστορίας του Copa America
Μαξίμ Κρεπό: “Φύλακας άγγελος” στο γήπεδο και στη ζωή