Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα 63 «πορτοκαλί» τρόπαια

Στην περσινή διοργάνωση της Ευρωλίγκας (παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης) όπως είναι γνωστό δεν υπήρχε νικητής, οπότε είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις ομάδες που έχουν κατακτήσει (1958-2019) το εικονιζόμενο κύπελλο, αφού σε λίγους μήνες κοντέυει το φετινο Final Four που θα λάβει χώρα στην Κολωνία (Lanxess Arena).

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τα περισσότερα τρόπαια (όπως και στο ποδόσφαιρο στο αντίστοιχο Τσάμπιονς Λιγκ) με 10 κατακτήσεις.Ακολουθεί με 2 λιγότερα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.Στο 3ο σκαλί του βάθρου έχουμε τον Παναθηναϊκό παρέα με τη Μακάμπι Τελ Αβιβ από το Ισραήλ, που έχουν από 6 Ευρωπαϊκά.
Ακολουθεί η Ιταλική Βαρέζε με 5 και με 3 τίτλους Ευρωλίγκας είναι ο Ολυμπιακός, η Ιταλική Μιλάνο, η Ρίγα (Λετονία) και η Σπλιτ από την Κροατία, γνωστή τότε ως Γιουγκοπλάστικα & Ποπ ’84.Με 2 αστέρια στη φανέλα είναι η Μπαρτσελόνα, η Τσιμπόνα (Κροατία) και οι Ιταλικές Μπολόνια και Καντού.

Από κεί και πέρα 8 ομάδες έχουν από μία Ευρωλίγκα.Η Τουρκική Φενερμπαχτσέ, η Λιθουανική Ζαλγκίρις, η Γαλλική Λιμόζ, η Ιταλική Ρόμα, η Μπανταλόνα (Ισπανία), η Παρτιζάν (Σερβία), η Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) και η Μπόσνα απ’ τη Βοσνία.

Να σημειώσουμε πως το 2001 υπήρχαν δύο σύλλογοι που πανηγύρισαν την πρώτη θέση, καθώς οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης χωρίστηκαν σε 2 διοργανώσεις του ίδιου επιπέδου που διεξάγονταν παράλληλα.Ήταν η Μπολόνια στην Ευρωλίγκα, λεγόμενη Kinder τότε (όχι γαλακτοφέτες) και η Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σουπρολίγκα.

Ποιός θα σηκώσει το κύπελλο No64;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ