Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιώργος Κωστίκος: Ένας δεινός σκόρερ, σε εποχές ρομαντικές

Στο πρώτο αφιέρωμα, θα ασχοληθούμε με την καριέρα του Γιώργου Κωστίκου, ο οποίος απασχόλησε το  κοινό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, κυρίως την δεκαετία του 1980.

Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1958 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και σε ηλικία 7 ετών, ήρθε με την οικογένεια του στην Κατερίνη. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Πιερικό Κατερίνης, καταγράφοντας τις πρώτες συμμετοχές του την σεζόν 1973-74, στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής. Το ταλέντο του ήταν πολύ μεγάλο και χρόνο με τον χρόνο άρχισε να βελτιώνεται και να πρωταγωνιστεί με την φανέλα της τοπικής ομάδας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του Πιερικού στην πρώτη Εθνική κατηγορία με σημαντικά τέρματα, ενώ και τις δύο σεζόν που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ίδιας ομάδας στην πρώτη κατηγορία, πέτυχε δύο γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο οποίος έδωσε μεγάλη μάχη προκειμένου να τον ντύσει στα ασπρόμαυρα.

Η συμφωνία ήρθε το καλοκαίρι του 1977, με τον Κωστίκο να έχει ήδη φορέσει την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Από την πρώτη στιγμή που φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ, έδειξε ότι είναι ένας χαρισματικός σέντερ φορ και θα μπορέσει στο μέλλον να σηκώσει το βάρος της επίθεσης του Δικεφάλου. Σεζόν με την σεζόν άρχιζε να βρίσκει σταθερότητα και στο υψηλότερο επίπεδο, δίπλα σε κορυφαίους μεσοεπιθετικούς εκείνης της εποχής. Ασλανίδης, Κούδας, Σαράφης, Κερμανίδης.

Έχοντας πάρει τις απαιτούμενες εμπειρίες και μόλις η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 1970 έκλεινε τον κύκλο της, ο Δικέφαλος του Βορρά, είχε δημιουργήσει ένα σύνολο αξιόλογο, με παιδιά τα οποία δίπλα στους σπουδαίους παίκτες διδάχτηκαν πολλά. Κάπως έτσι, εκείνη η φουρνιά έφτασε στο ζενίθ της με την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1984-85.

Μέλη της ομάδας εκείνης ήταν οι Παντέλης, Στεργιούδας, Σίγγγας, Μπανιώτης, Ιωσηφίδης, Αλαβάντας, Τσουρέλας, Μαλιούφας, Βασιλάκος, Σκαρτάδος, Δαμανάκης, Γιούρισιτς, Πάπριτσα, Καρασαββίδης, Αλεξανδρίδης, Δημόπουλος και φυσικά ο πρωταγωνιστής του αφιερώματος Γιώργος Κωστίκος. Προπονητής της ομάδας, ήταν ο Βάλτερ Σκότσικ από την Αυστρία, ο οποίος ήρθε εκείνη την σεζόν από την Λάρισα.

Καθοριστικό ρόλο είχε σε όλη την διάρκεια εκείνης της σεζόν, παρά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στον ημιτελικό της Τούμπας κόντρα στον Παναθηναϊκό, εκεί όπου ο Δικέφαλος πέτυχε σπουδαία ανατροπή, με τον Γιώργο Κωστίκο να πετυχαίνει ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς.

Η σεζόν 1984-85 ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ωστόσο η χαρά θα μπορούσε να ήταν διπλή, αλλά ο Δικέφαλος, ηττήθηκε από την Λάρισα στον τελικό κι έτσι χάθηκε η τεράστια ευκαιρία να κατακτήσει το νταμπλ.

Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1986, μένοντας ελεύθερος εκείνη την σεζόν έπειτα από διαφωνίες με την τότε διοίκηση. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και τον έκανε δικό του, με τον Κωστίκο να κατακτά και με τους Ερυθρόλευκους το πρωτάθλημα την σεζόν 1986-87.

Την σεζόν 1987-88 ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό, όμως τον Ιανουάριο έφυγε για τον Διαγόρα Ρόδου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του, κλείνοντας την σε ηλικία 30 μόλις ετών.

Με την Εθνική Ελλάδος, κατέγραψε 35 συμμετοχές, σκοράροντας 3 φορές.

Συμμετοχές και γκολ ανά ομάδα:

1975-1977 Πιερικός: 51 συμμετοχές, 13 γκολ

1977-1986 ΠΑΟΚ 293 συμμετοχές, 97 γκολ

1986-1987 Ολυμπιακός 20 συμμετοχές, 5 γκολ

1987-1988 Διαγόρας Ρόδου 19 συμμετοχές, 6 γκολ.

Ο Γιώργος Κωστίκος είναι αναμφίβολα ένας πολύ μεγάλος σέντερ φορ και παρόλο που δεν έκλεισε σε μεγάλη ηλικία την καριέρα του, είχε ήδη πετύχει σπουδαία κατορθώματα με τους συλλόγους που αγωνίστηκε, έχοντας επίσης και πολύ μεγάλη συμβολή με τα γκολ του. Αυτό που τον χαρακτήριζε ποδοσφαιρικά, ήταν η δύναμη του, οι τοποθετήσεις του, το γεγονός ότι μπορούσε να χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια, ενώ παρόλο που δεν ήταν υπερβολικά γρήγορος, είχε σπάνια τεχνική και αντίληψη. Το προσωνυμίο του ήταν Τραβόλτα το οποίο τον ακολουθούσε σε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ένας <<κίλερ>>, ο οποίος έκλεισε πρόωρα την καριέρα του! 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ