Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Εφές για κατάκτηση

EFES ΕΣΥ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ

Είναι αλήθεια πως έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος του κόσμου. Τώρα λοιπόν, η ομάδα που θα έχει χτίσει το καλύτερο momentum, είναι αυτή που θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες κατάκτησης του θεσμού ή έστω μιας πρόκρισης και διάκρισης στο final four. Η Efes στην προκειμένη περίπτωση, φαντάζει, βάσει momentum, ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου. Ένα τρόπαιο που πιθανότατα να το είχε κατακτήσει και πέρσι όταν, πριν τον covid, δεν υπήρχε αντίπαλος να την κοιτάξει στα μάτια.

Το κομμάτι του momentum αφορά σαφώς την άμυνα και την επίθεση της ομάδας. Στην άμυνα βλέπουμε μια ομάδα να παίζει στο όριο του φάουλ, να μην αφήνει σχεδόν καμία εύκολη φάση. Στην επίθεση βλέπουμε μια ομάδα να γυρνάει άψογα την μπάλα με τεράστια ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης. Ένα δεύτερο κομμάτι το οποίο συντελεί στη διατήρηση αυτού του ρυθμού είναι η απλότητα στα plays του coach, καθώς το playbook αποτελείται από φάσεις στα πρώτα 14 δευτερόλεπτα της επίθεσης που στηρίζονται κυρίως στην ατομική ικανότητα των παικτών, η οποία αναμφίβολα είναι πολύ μεγάλη. Η προπονητική πινελιά και παρέμβαση μπορεί να φαίνεται πολύ μικρή αλλά στην πραγματικότητα η εν λόγω απλότητα στις φάσεις δίνει το χώρο που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι παίκτες. Στο κομμάτι των παικτών, ο Misic ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός και ο Larkin σουτάρει τα spot τρίποντα με ποσοστό άνω του 30%. Παράλληλα, τα πεντάρια της ομάδας λειτουργούν με αυταπάρνηση στο πίσω κομμάτι του γηπέδου δημιουργώντας μια καθ’ όλα καλοδουλεμένη μηχανή και ξεκάθαρη διάκριση ρόλων. Αποδεικνύεται φυσικά και πάλι ότι όταν έχεις τέτοιες προσωπικότητες σε μια ομάδα και μπορείς να τις διαχειριστείς, τότε είσαι αδιαμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά από όλους τους υπόλοιπους. Στην αντίπερα όχθη, έχουμε ομάδες όπως η Valencia, η Basconia και η Bayern, που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό προπονητικής παρέμβασης από ότι η Efes. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη ποιότητα παικτών και στην αναγκαιότητα υψηλής προπονητικής παρουσίας. Ως εκ τούτου, καταφέρνουν να βρίσκουν πολλούς πόντους μέσα από την ομαδική λειτουργία και τα playbooks των εξαιρετικών προπονητικών τους staff.

Καλώς ή κακώς όμως, οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές και οι προπονητές, ανάλογα πάντα με τα budgets, κατά τη διάρκεια του recruiting, οφείλουν να πάρουν παίκτες-προσωπικότητες που να μπορούν να υποστηρίξουν τη φιλοσοφία τους. Θεωρώ επί του παρόντος την Efes ως το πρώτο και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση γιατί όλοι στο συγκεκριμένο timing εκτελούν τέλεια το ρόλο τους, από τον προπονητή μέχρι τον τίμιο γίγαντα Sanli που βγαίνει στα 9 μέτρα για να πραγματοποιήσει επιθετικές αντιμετωπίσεις σε όλα τα ταχυδύναμα guard της Ευρώπης. Η δίψα είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ