Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Σταύρος Σαράφης: ο Καίσαρας του ΠΑΟΚ, με τις φονικές κεφαλιές

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Σταύρο Σαράφη, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ενώ είναι και ένας από τους μεγαλύτερους μέσους που ανέδειξε το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Σαράφης γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1950 στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο με την ομάδα της Αναγέννησης Επανομής. Εκεί άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και κάπως έτσι, το 1967, όταν ήταν 17 ετών, πήγε με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ.

Από την πρώτη στιγμή κέρδισε τους προπονητές του οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη βλέποντας ότι έχει ένα πολύ μεγάλο ταλέντο και πως στο μέλλον θα γίνει πρωταγωνιστής για τον Δικέφαλο του Βορρά. Ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του 70, η οποία έφερε τις πρώτες διακρίσεις και τίτλους για την ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Χαρισματικός μέσος, ο οποίος ήταν ικανός να δημιουργήσει παιχνίδι για τους επιθετικούς, αλλά και να σκοράρει με την ίδια ευχέρεια. Είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις, καθώς έχει σκοράρει 170 γκολ σε σύνολο 433 συμμετοχών. Ικανός σκόρερ με το κεφάλι, κυρίως λόγω των τοποθετήσεων που έπαιρνε με την δύναμη του, αλλά και με το άλμα του.

Πρωταγωνιστής στα κύπελλα που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ το 1972 και το 1974, καθώς και στο πρωτάθλημα του 1976. Η ομάδα εκείνη αποτελούταν από τους Φορτούλα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Παρίδη, Κούδα, Ασλανίδη, Ορφανό, Αποστολίδη και άλλους. Για πολλούς είναι η μεγαλύτερη ομάδα που είχε ποτέ ο Δικέφαλος, ενώ σίγουρα για όλο το κοινό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν μία ομάδα η οποία πρωταγωνίστησε και κεριδε πολύ κόσμο από το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιζε.

Με την Εθνική ομάδα, αγωνίστηκε τις περιόδους 1969-1977, έχοντας 32 συμμετοχές και 7 γκολ. Το καλοκαίρι του 1981, αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του, όντας επηρεασμένος από τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ. Αναμφίβολα όμως, έστω και εάν έληξε κάπως απότομα η καριέρα του ήταν πολύ πλούσια σε αριθμούς και τίτλους και σίγουρα ήταν πρωταγωνιστής για την μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε όσο ήταν ποδοσφαιριστής.

Το παρατσούκλι του ήταν Καίσαρας, λόγω του σωματότυπου του, καθώς και για το αγωνιστικό πάθος και την ηγετική του φυσιογνωμία. Ένας ικανός σκόρερ παρόλο που δεν αγωνιζόταν στην επίθεση, αλλά και πολύ ικανός στην δημιουργία και τα αμυντικά καθήκοντα. Ωστόσο, οι κεφαλιές του είναι αυτές οι οποίες έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη όσων των έχουν παρακολουθήσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ