Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Χάρης Μπανιώτης: Δυναμικός αμυντικός, εξαιρετικός χαρακτήρας

Στο σημερινό αφιέρωμα, πρωταγωνιστής είναι ο Χάρης Μπανιώτης, ο οποίος αγωνίστηκε με επιτυχία την δεκαετία του 80, έχοντας σημαντική συμβολή σε όλες τις ομάδες που φόρεσε την φανέλα τους.

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου το 1960 στην Κομοτηνή και για οικογενειακούς λόγους μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία είχε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, κάτι το οποίο τον οδήγησε στα τσικό του ΠΑΟΚ. Το 1979, εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου, ωστόσο δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να πάρει χρόνο συμμετοχής και κάπως έτσι, δόθηκε δανεικός για μία σεζόν στον Πανθρακικό για να πάρει εμπειρίες και να επιστρέψει πιο έτοιμος να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Ένα εγχείρημα το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο Μπανιώτης όντως επέστρεψε έτοιμος και δειλά δειλά άρχισε να παίρνει λεπτά συμμετοχής και αρχίζει να δείχνει έτοιμος να σηκώσει το βάρος της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο Μπανιώτης είχε ξεκινήσει ως εξάρι και σέντερ φορ, ωστόσο καθιερώθηκε σαν κεντρικός αμυντικός και αυτή ήταν η θέση του καθόλη την διάρκεια της καριέρας του.

Στον ΠΑΟΚ, κατέγραψε 152 συμμετοχές και 12 γκολ το διάστημα 1981-1988, έχοντας σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1984-85. Μετά τον ΠΑΟΚ, αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, με ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, 95 εκατομμύρια δραχμές. Οι Ερυθρόλευκοι, έπειτα από τον αγώνα απέναντι στον ΠΑΟΚ στις Σέρρες που έληξε με σκορ 6-1 υπέρ του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να κινηθούν για την απόκτηση του Μπανιώτη και του Προπονητή του ΠΑΟΚ τότε τον Λίμπρεχτς.

Στον Ολυμπιακό έμεινε για έναν χρόνο καταγράφοντας 28 συμμετοχές χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα. Όντας σε δύσκολη κατάσταση ψυχολογικά λόγω του θανάτου του πατέρα του, αποφάσισε να γυρίσει κοντά στον τόπο του. Η Ξάνθη κινήθηκε για την απόκτηση του και απέσπασε την θετική απάντηση από τον ίδιο προκειμένου να φορέσει την φανέλα της τοπικής ομάδας.

Ο Μπανιώτης αγωνίστηκε με την φανέλα της Ξάνθης από το 1989 μέχρι και το 1991, καταγράφοντας 47 συμμετοχές και 2 γκολ. Το καλοκαίρι του 1991, αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του μόλις στα 31 του χρόνια. Έπειτα από αυτό είχε πόστο σε Ξάνθη και Πανθρακικό. Ενώ με την Εθνική Ελλάδος, κατέγραψε 27 συμμετοχές.

Όλοι όσοι ξέρουν τον Χάρη, συμπαίκτες, αντίπαλοι, προπονητές, έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για εκείνον για το ήθος του τον καλό του χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό του. Ήταν ένα πολύ δυναμικό στόπερ, με καλές τοποθετήσεις, δυνατός στο ατομικό μαρκάρισμα, καλός με το κεφάλι, ενώ μπορούσε να σκοράρει κιόλας όποτε του δινόταν η ευκαιρία. Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και πολύ καλό παιδί έχουν να πουν όλοι για τον Χάρη Μπανιώτη όταν τους ρωτήσεις. Ένα σημαντικό γρανάζι για κάθε προπονητή στην άμυνα του, που σταμάτησε πρόωρα την καριέρα του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ